Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.02.2011 10:40 | Správy | Peniaze

Smutné prvenstvo: Máme najdrahší benzín v strednej Európe

Podľa najnovších prieskumov za liter benzínu zaplatíme viac ako Česi, Maďari, Poliaci, ba aj ako podstatne lepšie zarábajúci Rakúšania.

Ceny benzínu i nafty stúpli v priemere za posledný týždeň v celej Európe. Na Slovensku si benzín drží najvyššiu cenu spomedzi okolitých štátov. Priemerne sa u nás predáva liter za 1,395 eur. Poliaci ho však majú lacnejší o 0,184 €, Rakúšania o 0,099 eur, Maďari o 0,06 eur a Česi o 0,019 eur.

Slovenskí motoristi preto stále častejšie tankujú v zahraničí. Pri automobile s benzínovým motorom môžu naši vodiči bývajúci v blízkosti poľských hraníc ušetriť na jednej 50-litrovej nádrži až 9,2 eur! Na rakúskych čerpacích staniciach je jedno takéto tankovanie lacnejšie o 4,95 €. Podľa analytikov sa cena benzínu môže vyšplhať až na 1,66 €/l (50 Sk/l). „V tomto roku pravdepodobne cena benzínu nevyskočí na magických 50 slovenských korún za liter. Ak sa ekonomiky budú naďalej oživovať, je možné, že sa dosiahne aj táto hranica,“ vysvetlil analytik Unicredit Bank Dávid Dereník.

Ceny pohonných hmôt podľa neho ovplyvňuje najmä veľkosť trhu a spotrebné dane. „Ak je väčší trh, ceny sú nižšie, pretože obchodníci si nedávajú tak vysoké marže. Priemerne sa na českej pumpe tankuje viac, a tak si obchodník môže dovoliť ísť s cenou nižšie.  Samozrejme, cena benzínu je aj otázkou výšky spotrebnej dane,“ povedal Dereník. Tú máme pri benzíne najvyššiu spomedzi okolitých krajín a u litra 95-oktánovej zmesi tvorí až 57 percent z ceny! Jej znižovanie však nie je podľa Ivety Radičovej na programe dňa. „O znížení spotrebnej dane sa zatiaľ neuvažuje,“ povedal hovorca premiérky Rado Baťo. Ani slovenskí vodiči dieselových vozidiel nemôžu byť príliš spokojní.

Lacnejšia nafta ako u nás je v Poľsku i v Rakúsku, a jej cena je až v dvanástich krajinách EÚ nižšia, ako u nás. Na natankovaní 50 litrov nafty v Poľsku môžu naši motoristi ušetriť až 5,7 eur. Už čoskoro môže byť situácia ešte horšia. „V súčasnosti je rast cien pohonných hmôt ovplyvňovaný Čínou a inými ázijskými krajinami, ktoré zvýšili svoj dopyt po rope. Pravdepodobne aj v nasledujúcom období pôjdu ceny hore,“ dodal analytik Unicredit Bank Dávid Dereník.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Oceňované divadelníčky sedia v base v Rusku: Súd je nekompromisný, prišla ďalšia rana
Foto
Martin Pospíšil chýbal v zostave Slovenska: Ramsay ozrejmuje dôvod!
(ilustr. foto)
Klimatická zmena má na čmeliaky katastrofálny vplyv: Hrozí im... Toto neveští nič dobré
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo obchod s Izraelom: Nechceme tu vidieť konflikt, krv a slzy, vysvetľuje Erdogan
Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni