Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2011 11:42

Exkukláč Štvrtecký si za vydieranie posedí 24 rokov v base!

Bývalý kukláč Miroslav Štvrtecký skončil na 24 rokov v base. Okrem neho skončila vo väzení celá vydieračská skupina, ktorá sa volala Štvrťáci.

Šéfovi vydieračskej skupiny nazývanej Štvrťáci a bývalému kukláčovi Miroslavovi Štvrteckému dnes Najvyšší súd SR znížil o rok pôvodne vymeraný trest - za mrežami má stráviť 24 rokov. Okrem toho v odvolacom konaní znížili trest trom ďalším aktérom prípadu. Patrik Šnajdr dostal 23 rokov a štyri mesiace, v napadnutom rozsudku mal taký istý vysoký trest ako šéf gangu, teda 25 rokov. Ľubošovi Čermákovi dnes vymerali 10 rokov za mrežami, prvostupňovo to bolo 18,5 roka, a Milanovi Múčkovi znížili trest na päť rokov, pôvodne dostal 10. Senát Najvyššieho súdu zamietol odvolanie ďalších piatich súdených, ktorých odvolania sa riešili, rovnako súd zamietol odvolanie prokurátora a v tejto časti odvolací senát potvrdil pôvodný rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z 23. júna minulého roka. Prípady štyroch obžalovaných, v ktorých sa traja odvolali a v jednom sa odvolal prokurátor, vytýčili na samostatné konanie, pretože u nich boli procesné prekážky. V kauze bolo pôvodne 18 obžalovaných.

Zdenkovi Uhlířovi dnes potvrdili 12 rokov, Jozef Helt si má odsedieť osem rokov a sedem mesiacov, Martin Jamrich osem rokov a dva mesiace a Jozef Fila deväť rokov a dva mesiace. Senický expolicajt Peter Chropovský, ktorý bol údajne informátorom skupiny, dostal tri roky.

Traja súdení, ktorí spočiatku vinu popierali, ale v októbri 2009 sa na súde k trestnej činnosti začali priznávať, dostali nižšie tresty. Rastislavovi Z. vymerali päť rokov väzenia, jeho odvolanie sa ešte bude samostatne prejednávať. Zdenko Kovárik dostal šesť rokov a Peter Havlíček 8,5 roka väzenia. Títo sa už po vynesení prvostupňového rozsudku práva na odvolanie vzdali, takže si už odpykávajú trest. Proti pôvodnému verdiktu sa neodvolal člen skupiny, ktorý dostal osemmesačný podmienečný trest ani trojica oslobodených spod obžaloby.

Proti dnešnému verdiktu neexistuje riadny opravný prostriedok. Niektorí obhajcovia pôvodne avizovali, že ak by došlo k potvrdeniu vysokých trestov, plánujú dovolanie. Verdikt si dnes okrem väzobne stíhaného Štvrteckého neprišiel vypočuť nikto z obžalovaných.

Štvrťáci vydierali a vymáhali peniaze

Skupina Štvrťáci vymáhala peniaze od podnikateľov z okolia Senice, Skalice, Myjavy a Malaciek za fiktívnu ochranu. Vymáhali aj pohľadávky zadlžených podnikateľov. Policajti časť skupiny zadržali v novembri 2006 v Senici. Podľa polície mal Miroslav Štvrtecký mnoho známych v policajných zložkách, na prokuratúre aj na súdoch. Bývalý policajný prezident Ján Packa v minulosti uviedol, že Štvrtecký mal byť v minulosti súdený za lúpež, ale oslobodili ho.

Vodca skupiny zaviedol v skupine systém odmien, povinné zlepšovanie fyzickej kondície aj sankcie za porušenie pravidiel. Vyzbrojení boli bejzbalovými palicami a obuškami. Niektorí v skupine vraj pôsobili ako pravá ruka šéfa, viacerí boli biletármi, vyhadzovačmi, členmi výjazdovej skupiny, rozbíjačmi či šoférmi. Podľa rozsudku v jednom prípade vymáhania pohľadávky niekoľko dní stanovali pred domom dlžníka, kontrolovali doklady rodiny, vypúšťali im vodu, poškodzovali fóliovník a úrodu. V inom prípade vyžadovanej platby za to, že poškodený podľa nich „kazil“ ceny mäsa, prehodili zápalné fľaše za plot sídla jednej firmy. Od ďalšieho muža žiadali poplatok za to, že sa vozil na skútri po vodnej ploche pri Sekuliach. Skupine pomáhal aj senický policajt, ktorý im poskytoval informácie. Dokonca ich varoval, aby nešli na jednu „akciu“, čo však nerešpektovali a policajti ich zadržali.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?
(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!
Rakety do raketometov
Členské štáty Európskej únie sa dohodli, čo spravia s výnosmi z ruských aktív: Skvelá správa pre Ukrajinu!
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
NAKA zadržala 14-ročného mladíka: Na základnú školu mal poslať výhražný mail o bombe!
Rakety do raketometov
Zbierka Munícia pre Ukrajinu má úspech: Toto nakúpia z prvých vyzbieraných peňazí
Robert Fico vytiahol zo škatuľe bielu holubicu.
Foto
Fico priniesol na Slavín veľké škatule: Neuveríte, čo z nich vytiahol! To vám niečo pripomenie
Foto
Ostrava pár hodín pred MS: Ako na stavenisku!