Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2011 14:10 | Správy | Domáce správy

Matovič: Včera sme sa dohodli, dnes sa Sulík "pokakal" z Bugára!

Poslanec Národnej rady SR Igor Matovič bol dnes vylúčený z klubu SaS. Podľa neho sa s koalíciou na všetkom dohodol a oni ho napriek tomu vyhodili.

Čo si myslíte o vyjadreniach Igora Matoviča a o jeho hlasovaní? Napíšte nám svoj názor do diskusie pod článkom alebo svoje reakcie posielajte na tip@novycas.sk!

Podľa vlastných slov Igor Matovič vždy túžil stať sa nezávislým poslancom, čo sa mu dnes aj podarilo, hoci zrejme nie tak, ako by si to predstavoval. Vyhodili ho pre jeho postup pri hlasovaní o koaličnom návrhu novely zákona o štátnom občianstve, pri ktorom presadil spolu s opozíciou zásadný pozmeňovací návrh. To malo za následok stiahnutie novely.

Podľa jeho slov však išlo o vopred dohodnuté hlasovanie: "Včera večer sme sa dohodli na tom, že ja budem hlasovať za návrh Smeru a ostatní traja členovia Obyčajných ľudí sa hlasovania zdržia. Tým sme mali potopiť Smer a dať koalícii viac času na pripravenie lepšieho návrhu."

Napriek tejto dohode, ktorá sa mala uskutočniť medzi predsedom SaS Richardom Sulíkom, Igorom Matovičom, Bélom Bugárom a samotnou premiérkou Ivetou Radičovou, dnes Matoviča z jeho klubu vyhodili.

On sám je však presvedčený, že v pozadí celej tejto záležitosti stojí viac Béla Bugár, predseda Mostu-Híd, ako Richard Sulík. "Richarda Sulíka mám aj napriek tomuto rád. On len jedoducho podľahol vydieračským tlakom Bélu Bugára, ktorými ho zahnal do kúta." Matovič doslova vyhlásil, že Richard Sulík sa z Bélu Bugára "pokakal".

Vždy som hlasoval podľa svojho svedomia

Igor Matovič taktiež priznal, že vo väčšine prípadov hlasoval podľa svojho vedomia a svedomia, hoci to vždy nemuselo súhlasiť s názorom celej strany. "Ani Mečiar nevyhadzoval zo svojej strany ľudí, ktorí hlasovali spolu s opozíciou...a mňa dnes vyhodila strana, ktorá má vo svojom mene slovo sloboda, za to, že ja som hlasoval slobodne."

Dnes však musel prehltnúť horkú pilulku. Napriek koaličnej dohode, o ktorej hovorí, už viac nie je členom poslaneckého klubu SaS. Myslí si, že koalícia už vopred vedela, ako sa dnes zachová. Myslí si, že ho jedoducho oklamali, ako povedal "opili rožkom", hoci vedeli, že svoju časť dohody nedodržia.

Do strany SasS by sa už viac nevrátil, no zatiaľ si nie je istý, či si teraz založí svoju vlastnú stranu.

Včera prespal v parlamente prikrytý kabátom

Po tom, ako sa včera Igor Matovič dohodol na dnešnom hlasovaní, chceli ho zrejme aj s ostatnými trochu "osláviť". Toto ich popíjanie sa však skončilo tak, že Matovič sa neodvažal ísť domov a radšej prespal v parlmente prikrytý len kabátom.

Bugár: Koaličná dohoda bola porušená

Koaličná dohoda bola dnešným hlasovaním o návrhu novely zákona o štátnom občianstve porušená. Vyhlásil to líder Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý avizuje, že jeho strana nebude hlasovať za ďalšie koaličné návrhy, kým sa situácia nevyjasní.

"Napríklad na dnešnej schôdzi sú viaceré zákony. My sa jednak nezúčastníme rokovania o nich a ani hlasovať za ne nebudeme," priblížil Bugár s tým, že toto rozhodnutie sa netýka personálnych volieb generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a Rady RTVS.

Situácia je podľa neho veľmi vážna. "Minimálne piati poslanci znemožnili uskutočniť to, čo je v programovom vyhlásení vlády jednoznačne sformulované, hlasovali proti a minimálne dvaja poslanci hlasovali s opozíciou," zdôvodnil.

Sulík: Matovič nepatrí do nášho klubu

Podľa slov predsedu strany Sas Richarda Sulík Igor Matovič, ako človek, ktorý je schopný hlasovať v parlamente spolu so stranou Smer nepatrí do ich klubu: "Môže sa stať, že sa rozpadne vláda. On to potom bude mať na svedomí."

Uskutoční sa ďalšie mimoriadne stretnutie Koaličnej rady

Za posledných 24 hodín sa uskutoční už druhé rokovanie Koaličnej rady. Jej stretnutie si vynútili udalosti v parlamente, keď niekoľko koaličných poslancov hlasovalo pri zákone o občianstve spoločne s opozíciou.

Rokovanie si vynútil Most-Híd. Predseda strany Béla Bugár avizoval, že jeho poslanci nebudú v parlamente hlasovať o zákonoch, kým sa nevyjasní situácia v koalícii. „Vyzývame premiérku Ivetu Radičovú, aby konala,“ vyhlásil dnes Bugár po tom, čo v parlamente neprešla novela zákona o štátnom občianstve.

Pre problémy v koalícii parlament o zákonoch nehlasoval

Pre problémy v koalícii poslanci dnes v tradičnom čase o 17:00 nehlasovali o prerokovaných zákonoch. Koalícii chýba na schválenie zákonov väčšina, pretože Most-Híd odmieta hlasovať za akékoľvek zákony, kým sa nevyjasní situácia v koalícii, ktorá vznikla pri schvaľovaní dvojakého občianstva.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda
Skúšajú to Rusi na Západ inak? Znepokojení sú v Poľsku aj v Česku!