Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2011 08:07 | Správy | Zahraničné správy

Mubarak už nebude kandidovať: Vyhlásenie vyprovokovalo nové protesty

Husní Mubarak (82) sa vzdal ďalšej kandidatúry na hlavu štátu. Podľa jeho odporcov je to len naťahovanie času a chcú, aby odstúpil hneď.

Egyptský prezident Husní Mubarak (82) sa vzdal ďalšej kandidatúry na hlavu štátu. "Už nebudem kandidovať pre nové volebné obdobie," vyhlásil Mubarak v prejave, ktorý dnes neskoro večer odvysielala egyptská televízia.

Ako ďalej uviedol, počas svojich posledných mesiacov v úrade, teda do septembra, sa sústredí na "kroky potrebné k pokojnému odovzdaniu noci".

Husní Mubarak už nebude kandidovať za prezidenta. Podľa jeho odporcov len naťahuje čas.

Mubarakov televízny prejav by mal podľa jeho slov prispieť k ukončeniu nepokojov v uliciach egyptských miest, ktoré pretrvávajú už týždeň. Tie prezident označil za protesty, ktoré začali legálne, no nakoniec ich miestne politické sily "manipulatívne využili", čo viedlo k ohrozeniu bezpečnosti v krajine.

El Baradei: Mubarak použil ďalší trik, aby sa udržal pri moci

Dlhoročný diplomat Mohamed El Baradei, považovaný za spoločného hovorcu zjednotenej egyptskej opozície, pripúšťa, že by mohol kandidovať na post hlavy štátu v Egypte po tom, ako kreslo uvoľní súčasný prezident Husní Mubarak.

El Baradei je pripravený sa uchádzať o post hlavy štátu.

Podľa jeho vlastných slov je presvedčený, že prezident Mubarak svojím rozhodnutím nekandidovať na post hlavy štátu nevyšiel dostatočne v ústrety želaniu protestujúcich Egypťanov. Ako El Baradei poznamenal, Mubarak len použil ďalší trik za účelom udržania sa pri moci.

Bývalý šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu dodal, že najlepším riešením pre Egypt by bolo, keby prezident po 30 rokoch z úradu okamžite odstúpil a odovzdal moc do rúk dočasnej vláde, ktorá by mala pod kontrolou exekutívu do uskutočnenia prezidentských volieb.

Televízia na margo jeho prípadných ambícií stať sa prezidentom uviedla, že El Baradei má v úmysle túto možnosť zvážiť, no zatiaľ sa na kandidatúru nesústreďuje.

Washington opúšťa svojho spojenca Mubaraka

Egyptský prezident Husní Mubarak by mal začať s politickou zmenou, ktorá povedie k novej vláde. V utorok to krátko po telefonickom rozhovore s egyptským lídrom na tlačovej besede vo Washingtone povedal jeho americký kolega Barack Obama. Šéf Bieleho domu zároveň uistil protestujúcich, žiadajúcich odchod ich dlhoročného lídra, že USA počujú ich hlasy. Podľa Obamu musí byť transformácia zmysluplná, pokojná a musí sa začať okamžite.

Egyptská armáda proti demonštrantom nezasahovala.

Americký prezident ďalej pochválil egyptskú armádu za profesionalitu, ktorú preukázala počas krízových momentov. "Chcel by som pochváliť egyptskú armádu za profesionalitu, ktorú preukázala počas snahy ochraňovať Egypťanov," uviedol Obama na adresu očividnej spolupráce egyptského vojska s demonštrantami. "Vyzývam preto armádu, aby pokračovala v snahe zaistiť, že sa tentokrát zmeny odohrajú pokojne," dodal.

V Egypte demonštrovalo vyše milióna ľudí

 

Na námestí Tahrír v centre Káhiry, hlavnom ohnisku protestov, sa zhromaždilo vyše 200.000 ľudí. Ďalších 20.000 ľudí pochodovalo v Sueze a davy demonštrovali tiež v Alexandrii i ďalších mestách v delte Nílu.

Ľudské more zaplavilo ulice Káhiry. Proti Mubarakovi protestovalo vyše milióna ľudí.

"Mubarak zobuď sa, dnes je tvoj posledný deň," kričali demonštranti v Alexandrii. "On odchádza, my nie," volali ľudia v Káhire, kde nad davom mužov, žien a detí, mnohých s egyptskými zástavami a transparentmi, krúžil vojenský vrtuľník. Na semaforoch viseli figuríny Mubaraka.

Počet protestujúcich po celej krajine dosiahol milión, ako si to želali aktivisti, ktorí vyzvali na dnes na "miliónový pochod", vyplýva z odhadu tlačovej agentúry Reuters. Arabská televízia al-Džazíra naproti tomu informovala o približne dvoch miliónoch demonštrantov v Káhire.

Podľa al-Džazíry prišlo len v Alexandrii počas týždňa protestov o život sto ľudí. OSN odhaduje, že nepokoje v Egypte si dosiaľ vyžiadali približne 300 mŕtvych a 3000 zranených.

Egypťanov žiadajúcich ukončenie takmer tridsaťročného Mubarakovho režimu povzbudil pondelkový prísľub armády, že voči nim nepoužije silu.

Scény na námestí Tahrír boli v ostrom rozpore s piatkovými protestmi, na ktorých policajti rozháňali dav obuškami, slzotvorným plynom a vodnými delami. Vojaci vztýčili barikády s ostnatým drôtom, no nepokúšali sa do protestov zasahovať. Niektorí sedeli na obrnených vozidlách postriekaných protivládnymi nápismi, usmievali sa a kývali na ľudí.

Niekoľko sto stúpencov Mubaraka sa medzitým zišlo pri ministerstve zahraničných vecí, neďaleko námestia Tahrír. "Áno Mubarakovi, nie Baradejovi, nie špiónom v Egypte," kričali.

Ľudia demonštrujú aj na podporu Mubaraka

Tisícky ľudí vyšli dnes v ranných hodinách do ulíc aj na podporu Mubaraka. Menšie zhromaždenia sú podľa všetkého začiatkom snahy Mubarakovej Národnej demokratickej strany s trojmiliónovou členskou základňou prevziať iniciatívu od protivládnych demonštrantov, ktorí žiadajú koniec jeho 30-ročnej vlády.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Martin Pospíšil chýbal v zostave Slovenska: Ramsay ozrejmuje dôvod!
Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy