Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2011 13:13 | Správy | Domáce správy

Návšteva maďarského prezidenta: Slotovi zabránili stretnúť sa s ním!

Na Slovensko prišiel na oficiálnu návštevu maďarský prezident Pál Schmitt. Okrem slovenského prezidenta sa mal stretnúť s predstaviteľmi parlamentných strán.

Plánované stretnutie zástupcov parlamentných klubov s maďarským prezidentom Pálom Schmittom bolo z časových dôvodov zrušené a namiesto neho prebehne len krátky rozhovor prezidenta Maďarskej republiky s predsedom Národnej rady SR Richardom Sulíkom (SaS) medzi štyrmi očami. Uviedol to dnes predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota, ktorý je presvedčený, že skutočným dôvodom zrušenia stretnutia bol jeho zámer zastupovať na tejto akcii poslanecký klub SNS.

"Keď sa vo všetkých médiách vydávajú indície za pravdu, tak toto nie je indícia, ale moje hlboké presvedčenie," odpovedal Slota na otázku TASR, či si myslí, že dôvodom zrušenia stretnutia je jeho osoba. "Každý poslanecký klub mal mať na stretnutí svojho zástupcu. Bohužiaľ, teraz sa to na poslednú chvíľu stiahlo," dodal predseda SNS.

"Chcel som sa mu v priateľskom duchu poďakovať za to, že sa odhodlal navštíviť Slovenskú republiku," poznamenal Slota, ktorý bol ochotný podať si s maďarským prezidentom ruku, mal však pripravených aj niekoľko otázok.

"V prvom rade by som sa opýtal, či si skutočne myslí, že je prezidentom pätnástich miliónov Maďarov a nie desiatich. Samozrejme, chceli sme sa spýtať pána prezidenta, aký je jeho vzťah k Trianonskej zmluve a nespochybňovaniu hraníc," povedal Slota. "Ďalšia otázka by mohla byť v tom zmysle, že pán maďarský prezident už niekoľkokrát podpísal zákony, ktoré sú veľmi kritizované v celej Európske únii," povedal predseda SNS s dodatkom, že Schmitt zákony podpísal "ako radový vojak Fideszu".

Dodal, že sa chcel opýtať Pála Schmitta, či neuvažuje o ospravedlnení sa Slovákom za "dvestoročnú genocídu a prenasledovanie", za Viedenskú arbitráž a účasť na okupácii v roku 1968.

Gašparovič uistil Schmitta: Maďarské predsedníctvo v únii má našu podporu

Maďarská republika má plnú podporu Slovenska počas svojho aktuálneho polročného predsedníctva v Európskej únii. "Zhodli sme sa na tom, že musíme urobiť všetko vo V4 aj v Európe, aby sme podporili maďarské predsedníctvo, pretože neúspech tohto predsedníctva by bol aj neúspechom Slovenska a úspech je úspechom nás všetkých," uviedol prezident SR Ivan Gašparovič po stretnutí s maďarským prezidentom Pálom Schmittom, ktorý dnes pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska.

Obaja najvyšší predstavitelia mali podľa neho medzi sebou otvorený a pragmatický dialóg, ktorý sa týkal pozitívnych aj negatívnych oblastí vzájomných vzťahov. "Nebudeme si nič zakrývať, okrem veľa pozitívneho a dobrej až výbornej spolupráce s Maďarskom sú aj problémy, ktoré nás brzdia v ešte lepšej spolupráci," konštatoval Gašparovič, pričom spomenul maďarský zákon o dvojakom občianstve a slovenský jazykový zákon, prijatý v reakcii na túto právnu normu.

"Našou úlohou je to, aby sme osobne priniesli spolupatričnosť medzi slovenským a maďarským národom, aby sme poukázali na otázku vzájomnej podpory a spolupráce," podčiarkol Schmitt.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Balistická raketa (ilustračná fotografia).
Moskva ide rozširovať svoj arzenál: Pripravuje sa na niečo?! Desivé slová diplomata
Miroslav Imrich († 71) zrejme spáchal samovraždu.
ŠOK! Známeho českého speváka († 71) našli mŕtveho: Mrazivé, kde skonal... Prekliate miesto?
Putin nariadil cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní!
Aktualizované
Putinov krok všetkých vydesil: Rusi majú nacvičovať odpálenie JADROVÝCH zbraní! Reakcia na Macronove výroky?
Makhmud Muradov
Tvrdá rana pre ex-Bagárovej: Po tomto zostal Muradov v šoku!
Umelcovu dcéru Renátu (vpravo) mrzí, že o ňu otec počas života neprejavil záujem.
Boj o dedičstvo po Grúňovi († 81): Vdova ženie právnikov na dcéru, ktorú spevák 39 rokov nevidel
(ilustračné foto)
Český farár vyvolal ŠKANDÁL vo Vatikáne: Hrôza, čo mal pri sebe! Polícia zakročila
Monika Beňová
Foto
Beňová zostala ZHROZENÁ, akú správu dostala: Mám 55 rokov ale... šialené, sú to BLÁZNI!
Na snímke podnikateľ Michal Suchoba prichádza na súdne pojednávanie v kauze Mýtnik.
Aktualizované
Kauza Očistec má dohru: Podnikateľ Suchoba dostal trest! Takto dopadol
Ruský prezident Vladimir Putin.
USA prezradili, KEDY by vstúpili do konfliktu s Ruskom! Slová, ktoré Putina nepotešia
Foto
Poplach v českom tíme: V generálke totálne vyhoreli, tvrdá kritika hviezdy z NHL!
35-ročný vodič pravdepodobne z dôvodu mikrospánku zrazil 59-ročného muža.
Foto
Smutné ráno v Žarnovici: Muža († 59) nezachránila ani reflexná vesta, zrazilo ho auto
Bojový dron
Tvrdý ukrajinský útok: Hlásia obete a zranených! Znepokojivé, čo mali zasiahnuť