Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2011 10:29 | Správy | Domáce správy

Päť najväčších káuz exprimátora: V tomto všetkom mal Ďurkovský prsty!

Okrem kauzy „tichej privatizácie“ vodárenskej spoločnosti sa s menom exprimátora Bratislavy Andreja Ďurkovského spájajú z minulosti aj ďalšie sporné kauzy.

Úverová zadlženosť Bratislavy je pritom 128,5 mil. €, čo je jedno z najvyšších čísel na Slovensku. Kritike však čelil aj v prípade predaja pozemkov pod PKO, vysvetľovať musel tiež prideľovanie bytov či obchody s pozemkami. Andrej Ďurkovský v súčasnosti sedí v parlamente ako poslanec za KDH.

 

Dlžoby hlavného mesta

792357:article:true:true:true

Bratislava vstúpila do nového roka 2011 v krízovom režime a je v rozpočtovom provizóriu. Úverová zadlženosť mesta je 128,5 mil. €. Primátor predloží rozpočet na marcové zasadnutie zastupiteľstva mesta. Je modelovaný na cca 280 mil. €. Podľa Ftáčnika je nevyhnutné, aby mesto začalo reálne šetriť a efektívne hospodáriť so svojím majetkom.

Privatizácia vodárni

Len deň pred komunálnymi voľbami získala súkromná spoločnosť Hass zo Zlatých Moraviec 49 % firmy Infra Services, ktorá je dcérskou spoločnosťou bratislavských vodární. Súčasný primátor Milan Ftáčnik je presvedčený, že transakcia označovaná ako tichá privatizácia sa odohrala so súhlasom exprimátora Ďurkovského. Podľa analytikov môže vstup súkromného investora do vodární zvýšiť ceny vody. Exprimátor Ďurkovský sa k prípadu nevyjadril, keďže bol na dovolenke.

Búranie PKO

Pozemky pod bratislavským PKO predali mestskí poslanci ešte v júni 2005 za približne 9 mil. €. Ich novým majiteľom sa stala spoločnosť Henbury Development, ktorá je blízka finančnej skupine J&T. Aktivisti od začiatku spochybňovali, že magistrát nevyhlásil verejnú súťaž a kupec bol len jeden. Taktiež kritizovali, podľa nich, nízku predajnú cenu. Podľa vtedajšieho magistrátu jej výšku však určil znalec. Spoločnosť Henbury Development sa koncom minulého roka verejne zaviazala, že až do rozhodnutia nového mestského zastupiteľstva vo februári tohto roka nedôjde k búraniu budov.

Veľká zámena pozemkov

Meno Andreja Ďurkovského sa spomínalo aj v prípade zodpovednosti za výmenu pozemkov mesta na nábreží Dunaja za iné na okraji tejto mestskej časti. Kvôli vybudovaniu vozovne električiek zámenu odsúhlasili mestskí poslanci. Týždenník Trend vtedy vypočítal, že pri výmene 42-tisíc m2 za dva menej hodnotné pozemky s rozlohou 90-tisíc štvorcových metrov mohlo mesto prísť o vyše pol miliardy korún. Ďurkovský argumentoval, že mesto pozemky vymenilo kvôli podmienkam na podpísanie memoranda s Európskou úniou o integrácii mestskej a železničnej dopravy.

Sporné prideľovanie bytov

Exprimátor už ako šéf magistrátu musel vysvetľovať aj spôsob prideľovania bytov ešte za jeho pôsobenia vo funkcii starostu Starého Mesta v období rokov 1994 až 2002. V tejto mestskej časti vtedy pridelili 941 bytov, spomedzi starostov Starého Mesta ich priklepol najviac. Podľa medializovaných informácií malo v tomto čase prísť k bývaniu aj 26 mestských úradníkov a 24 miestnych poslancov. Ďurkovský tvrdil, že postupoval výlučne v medziach zákona. Zaujímavý je aj spôsob, ako sa dostal k bytu s rozlohou 218 m² v centre mesta. Odkúpil ho od manželov, ktorým ho priklepol magistrát.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!