Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2010 17:52 | Správy | Domáce správy

Poslanci ustúpili prezidentovi, plat riaditeľa telerozhlasu radikálne okresali

Poslanci parlamentu schválili návrh, aby sa plat riaditeľa telerozhlasu skresal. Mesačne tak nedostane 9-násobok, ale "iba" 4-násobok priemernej mzdy.

Herci sa búria proti praktikám v STV: Podpísali výzvu!>>

Nový riaditeľ telerozhlasu bude zarábať druhý najvyšší plat v štáte!>>

Parlament dnes prelomil prezidentove veto, keď opätovne schválil 80 hlasmi zákon o Rozhlase a televízii Slovenska (RTS). Na základe neho sa Slovenská televízia (STV) a Slovenský rozhlas (SRo) zlúčia od 1. januára budúceho roku do jednej inštitúcie. Koaličnú väčšinu podporili svojimi hlasmi aj dvaja poslanci z klubu SNS. Na opätovné prijatie normy bolo potrebných 76 hlasov.

Poslanci o podobe zákona rozhodli v skrátenom legislatívnom konaní na začiatku aktuálnej schôdze NR SR 30. novembra. Prezident SR Ivan Gašparovič im však normu vrátil s 15 pripomienkami, pričom najdiskutovanejšou z nich bola výška platu riaditeľa tejto verejnoprávnej inštitúcie.

Hlave štátu sa zdala príliš vysoká, preto prišla s návrhom, aby mesačný plat šéfa inštitúcie nedosahoval deväťnásobok priemernej mesačnej nominálnej mzdy (približne 6700 eur), ale iba štvornásobok. Tento jeho návrh poslanci podporili. Podporu v pléne našla aj výhrada spresniť ustanovenie o voľbe a odvolávaní členov rady v NR SR. Ostatné pripomienky poslanci neprijali.

Od Nového roka vznikne nová inštitúcia

RTS má byť národnou, nezávislou, kultúrnou, informačnou a vzdelávacou inštitúciou, pričom majetok rozhlasu a televízie sa stane jej majetkom. Postavenie, poslanie a rozsah hlavných činností RTS zostanú oproti SRo a STV nezmenené.

Právna norma má pomôcť vyriešiť zlú finančnú situáciu najmä v STV a skvalitniť vysielanie oboch médií. Na čele inštitúcie bude stáť spomínaný generálny riaditeľ volený parlamentom verejnou voľbou a deväťčlenná rada RTS. Jeho úlohou bude konsolidácia stavu televízneho vysielania a príprava podmienok fungovania od roku 2012. Jeho začiatkom príde k zmene spôsobu financovania. RTS dostane zo štátneho rozpočtu jednorazový príspevok a zrušia sa súčasné platby zo strany verejnosti, známe ako koncesionárske poplatky.

Ak nebude generálny riaditeľ zvolený do vzniku inštitúcie, o dočasnom štatutárnom zástupcovi RTS rozhodne predseda NR SR. Vybrať si môže medzi generálnym riaditeľom STV Štefanom Nižňanským a šéfkou SRo Miloslavou Zemkovou. Zákon rieši aj spôsob odvolania generálneho riaditeľa RTS. Podnet na takýto krok môže podať Rada RTS parlamentnému mediálnemu výboru.

Namiesto súčasných 36 členov rád a dozorných komisií ich bude pôsobiť iba deväť. Voliť a odvolávať ich budú členovia zákonodarného zboru. Zastúpenie v nej budú mať odborníci z oblasti práva, ekonómie, rozhlasového a televízneho vysielania. V rade budú pôsobiť šesť rokov, zvoliť ich možno najviac na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

Na budúci rok sa prijatím zákona predpokladajú úspory v minimálnej výške 1.653.725 eur najmä v administratívnej a ekonomickej agende, ako aj v oblasti techniky a technológie, výroby programu a v obchodnej činnosti. Ministerstvo predpokladá nemalú úsporu aj znížením počtu členov orgánov STV a SRo.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!