Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2010 11:30 | Správy | Zahraničné správy

V Maďarsku budú dediny duchov! V kalom zamorenej oblasti sa nedá žiť

Toxický kal, ktorý v utorok vytiekol z hlinikárne v západomaďarskom meste Ajka sa vo štvrtok dostal do rieky Dunaj.

Pri katastrofe v Maďarsku boli aj Slováci: Hľadali ľudí v červenom pekle>>

Katastrofa v Maďarsku môže zasiahnuť aj nás: Žitný ostrov v ohrození?>>

Katastrofa v Maďarsku: Dievčatko (3) považovali za mŕtve, ono prežilo>>

Podľa agentúra AFP hrozí kontaminácia ekosystému Dunaja. Vo štvrtok o tom informoval maďarský vodohospodársky úrad. Kal podľa úradu putoval riekou Rába a vo štvrtok okolo 6:30 sa začal vlievať do Dunaja. Červenkastý bahnitý kal môže v prípade kontaminácie Dunaja spôsobiť ekologickú katastrofu vo východnej časti európskeho kontinentu.

Pre agentúru TASR však povedal vedúci odboru správy vodných tokov a správy Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Virág, že informácie o preniknutí kalu do Dunaja nie sú potvrdené. "Sme v styku s maďarskou stranou, ale žiadne informácie tohto druhu sme nedostali," uviedol Virág s tým, že monitoring sa vykonáva na území Maďarska, oficiálne inštitúcie robia pravidelné merania.

Podľa Ľudmily Staňovej z ministerstva vnútra chemické laboratóriá civilnej ochrany aktuálne monitorujú situáciu na Dunaji v okolí obce Klížská Nemá, znečistenie však zatiaľ nezaznamenali.

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon nariadil Slovenskému okamžité monitorovanie Dunaja. "Deje sa tak v obave pred únikom nebezpečných látok, ktoré sa môžu do Dunaja dostať po ekologickej katastrofe z Maďarska," informovala hovorkyňa rezortu Katarína Ďurica.

Vodohospodári budú robiť merania na troch miestach: v Medveďove, Komárne a Štúrove. Monitorovať plánujú o 18:00, 24:00 a 6:00.

Momentálne sú už namerané hodnoty kontaminácie v sútoku riek Rába a Dunaj mierne nad normálom, uvádza zdroj z vodohospodárskeho úradu. Druhá najdlhšia rieka Európy ešte na ceste z Maďarska do Čierneho mora preteká cez Chorvátsko, Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Ukrajinu a Moldavsko.

V hlavnom koryte Dunaja a pri sútoku rieky Rába a Mošonský Dunaj spozorovali pracovníci maďarského Úradu ochrany proti katastrofám náznaky úhynu rýb. Podľa maďarskej tlačovej agentúry o tom informoval hovorca úradu Tibor Dobson.

Ako ďalej uviedol, pri sútoku Ráby a Mošonského Dunaja namerali hodnotu pH 9,1. K tomu, aby bolo možné zachrániť život v rieke, je potrebné znížiť pH pod hodnotu 8.

Experti: Obyvateľstvu nehrozí žiarenie z kalu

Obyvateľstvo zamorenej oblasti po pondelňajšom úniku červeného kalu z hlinikárne pri Ajke nie je ohrozené rádioaktivitou. Vyplýva to z vyhlásenia Maďarskej akadémie vied (MTA).

Skupina expertov z akadémie uskutočnila merania v oblasti, ktorú kal zamoril. Červený kal možno považovať za nebezpečnú látku, jeho obsah ťažkých kovov sa však nepribližuje k hraničnej hodnote nebezpečnej pre zdravie a podobne je to aj so rádioaktívnym žiarením kalu, píše sa vo vyhlásení MTA zverejnenom maďarskou tlačovou agentúrou MTI.

Orbán nevidí význam obnovy postihnutej obce Kolontár

Nemá význam obnovovať postihnutú časť obce Kolontár, ktorá bola v pondelok zasiahnutá únikom červeného kalu zo skládky hlinikárne pri Ajke. Vyhlásil to maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý dnes ráno navštívil miesto tragédie.

"Nevidím význam obnovy, okrem zničeného mosta," povedal premiér podľa agentúry MTI. "Zrejme bude treba vybudovať novú časť obce a postihnutú oblasť oplotiť ako večné memento. Tu sa nedá žiť," dodal.

Orbán poznamenal, že je viac než isté, že išlo o ľudské zlyhanie. Je potrebné nájsť zodpovedných a ľudí treba odškodniť, zdôraznil.

V pondelok po pretrhnutí hrádze pri západomaďarskej Ajke vo Veszprémskej župe uniklo približne milión kubických metrov červeného kalu, ktorý je odpadom pri výrobe oxidu hlinitého – suroviny na výrobu hliníka.

Vláda v utorok vyhlásila stav ohrozenia v župách Veszprém, Györ-Moson-Sopron a Vas. Pri tragédii, ktorú označili maďarské úrady za ekologickú katastrofu, zahynuli štyria ľudia, 123 bolo zranených. Podľa aktuálnych údajov záchranári pátrajú po šiestich nezvestných.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kate v marci priznala, že jej diagnostikovali rakovinu.
Blízka princeznej Kate po PRVÝKRÁT prelomila mlčanie: Je to naozaj ZLÉ
Developer zdemoloval pamätihodnosť Bratislavy.
Foto
Bratislava prišla o kus histórie: Vzácnosť prežila obe svetové vojny, teraz je fuč! Komu hrozí pokuta?
Foto
USA 18 – Slovensko 18 ONLINE: Vybojujú naši mladíci senzačný postup do finále?
Nevideli ste tohto muža?
Zobral si bicykel a NEZAPLATIL: Polícia prosí o pomoc! Nevideli ste tohto muža?
2020 Kilá navyše nosila hrdo a s gráciou
Foto
Názlerová SCHUDLA 35 kíl: V tvári ju to úplne ZMENILO! Aha, ako vyzerá
Vozidlo Záchrannej zdravotnej služby.
Elektrikára († 38) pri Žarnovici zasiahol prúd! Muž ostal visieť na stĺpe
Generál Štefánik
Politici si pripomenuli výročie smrti generála Štefánika: Pozrite sa, čo si o ňom jednotliví politici myslia
Patrícia bola účastníčkou Farmy 13.
Foto
Veľká RADOSŤ mladej farmárky: Prišlo nám do života šťastie z nebies! FOTO ako dôkaz
Dorazila Flašíkova exmanželka Monika Beňová v sprievode svojho syna Martina či Robert Kaliňák.
Foto
Netradičný pohreb mediálneho mága Flašíka († 66): Rozlúčiť sa prišla aj exmanželka Beňová a zástup politikov
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Turisti na Muráni sa môžu tešiť: Aha, ako sa najnovšie dostanú k obľúbeným sysľom!
Foto
Cibulková jasá od radosti: Pozrite, čo predviedla dcéra Ninka!
Na oblohe sa objavil záhadný úkaz.
Na oblohe sa objavil čudný úkaz: Vidieť to mohli aj Slováci! No UFO to nebolo...