Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2010 13:18 | Správy | Domáce správy

Slota gejov opľuť nepríde, na pochod chce však prísť Pospolitosť!

Ohlásený pochod homosexuálov pod názvom Dúhový Pride Bratislava 2010 vyvolal odpor časti mimovládnych organizácií i politikov.

SNS dnes požiadala o zrušenie akcie, extrémistická Slovenská pospolitosť organizuje v deň podujatia neohlásené stretnutie. Panslovanská únia a Slovenské hnutie obrody síce pochod neodmietli, homosexuáli podľa nich nie sú diskriminovaní. Akciu, naopak, podporili viacerí známi umelci, medzinárodné mimovládne organizácie, viaceré ambasády a Európska komisia.

Prvý pochod gejov, lesieb a ľudí s inou než heterosexuálnou orientáciou v histórii samostatného Slovenska sa uskutoční v sobotu, prísť by malo od 500 do 1000 ľudí. Podobné podujatia vyvolali v postkomunistických krajinách negatívne reakcie časti verejnosti.

Slota ich opľuť nepríde

Predseda SNS Ján Slota napokon na sobotňajší Dúhový PRIDE pochod homosexuálov v Bratislave nepríde, aj keď sa pôvodne vyjadril, že ich "osobne príde opľuť". "Neznížim sa na to, aby som im svojou prítomnosťou dvíhal popularitu, to som povedal v emócii. Symbolicky na nich pľujem permanentne," povedal dnes pre TASR Slota.

Dodal, že aktivity, ktoré propagujú homosexuálnu orientáciu, naďalej odsudzuje, necíti však potrebu proti nim demonštrovať na ulici. "Nechceme zvyšovať napätie," poznamenal predseda SNS. Národniari však napriek tomu budú podľa neho proti pochodu protestovať inými spôsobmi.

"Ja uznávam, že niektorí ľudia sú chorí, lebo pokladám homosexualitu za chorobu. Ale aby sa dával takýto priestor týmto ľuďom, mi pripadá čudné," uviedol. "A predovšetkým mi je to čudné tu v Bratislave, kde je primátor mesta kresťanský demokrat Andrej Ďurkovský. Je to nepochopiteľné a pýtam sa kádehákov, či majú dvojaký meter, z akého dôvodu vôbec povolili takýto pochod chorých ľudí, ktorí podľa mňa po morálnej stránke nedajú slovenskej verejnosti nič dobrého," povedal.

SNS chce zhromaždenie stopnúť

Vládna SNS vyzvala vedenie mestskej časti Staré Mesto, aby akciu zakázalo. Dôvodom je podľa poslanca Jakuba Gajdošíka (SNS) možné porušenie zákona o zhromažďovacom práve. Norma umožňuje obci zrušiť podujatie napríklad vtedy, keď je obsahom zhromaždenia výzva k násiliu či hrubej neslušnosti. "Za hrubú neslušnosť pokladáme ostentatívne prejavy (...) sú tam vyzlečení ľudia, ktorí ukazujú svoje genitálie," tvrdil Gajdošík. Porušená môže byť podľa neho aj Ústava či priestupkový zákon.

Na pochod reagovala aj mimovládna Panslovanská únia či Slovenské hnutie obrody. "Nehovorím, že nesúhlasíme s usporiadaním pochodu. Nesúhlasíme s názorom, že gejovia a lesby sú diskriminovaní, že majú (mať) právo uzatvárať manželstvá či na adopcie," uviedol predseda Panslovanskej únie Ivan Janičina.

Extrémistická Pospolitosť pripravuje protipochod

Proti dúhovému pochodu protestovali v Bratislave minulý víkend asi dve stovky ľudí na antidemonštrácii Združenia pre ochranu rodiny. Na deň pochodu ohlásila akciu Kresťanská demokratická mládež Slovenska, podľa hovorkyne Starého Mesta Aleny Kopřivovej ju však zrušila.

Extrémistická Slovenská pospolitosť zverejnila na svojej internetovej stránke výzvu na účasť na stretnutí s heslom Za budúcnosť rodiny! Proti úchylákom!. "Na deň pochodu nemáme hlásené žiadne iné akcie," upozornila ČTK Kopřivová.

Na bezpečnosť budú dozerať policajti

Podporu prvej akcii svojho druhu na Slovensku vyjadrilo viacero umelcov ako napríklad herečky Elena Podzámska a Zuzana Fialová, herec Andy Hryc či spisovateľ Michal Hvorecký. K účastníkom pochodu sa pripoja aj zástupcovia mimovládnej organizácie Amnesty International zo Slovenska, Česka, Rakúska a Maďarska. Podujatie privítalo aj 16 veľvyslanectiev a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, ktoré v dnešnom spoločnom vyhlásení vyjadrili podporu a solidaritu s lesbickou, gejskou, bisexuálnou a transsexuálnou komunitou na Slovensku.

Na bezpečnosť účastníkov bude dozerať niekoľko desiatok štátnych policajtov, hladký priebeh akcie má zabezpečiť aj 50 dobrovoľníkov.

Národné pochody hrdosti pripomínajú policajné razie proti homosexuálom, ktoré vyvrcholili otvoreným konfliktom v newyorskom klube Stonewall v júni 1969.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Search and rescue forces search through a destroyed building with the help of rescue dogs.
Okamihy hrôzy v Juhoafrickej republike: Zrútila sa tam budova, pod troskami uviazli bezmocní ľudia!
Close-up photo of unrecognizable man having erectile problem in bedroom
Štíhle telo či lepší výkon v posteli? Páni si musia vybrať! Starosti im spôsobuje populárny liek
Paramedics in a rescue operation after a car crash
Stačila sekunda! Dievčatko († 4) z Česka sa udusilo párkom v rohlíku: Ani rýchla pomoc nepomohla
Juraj Slafkovský a Cole Caufield sú veľmi dobrí kamaráti.
Foto
Američania sú už v Bratislave: Ich hviezda po príchode prosila Slafkovského o pomoc!
Problémy s kanalizáciou budú riešiť po svojom.
Údržba kanalizácie dopadla katastrofálne: Zomrelo päť ľudí, šiesty je v nemocnici! Čo sa im stalo osudným?
Móda na fialovom koberci finálového kola Let's Dance.
FotoVáš Tip
Móda na fialovom koberci Let's Dance: Odvážna Gáboríková, noblesná Šebestová a z výstrihu Mamby Dashy nespustíte oči!
Horieť začalo v byte na piatom poschodí.
Pri požiari v Handlovej zomreli 4 ľudia: Po 2 rokoch odhalili výsledky vyšetrovania
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Český minister Lipavský prehovoril k Ruskej federácii: Upustite od tohto konania! Je to v rozpore s OSN
ilustračné foto
Desaťročia bojov priniesli krvavé výsledky: Letecké útoky zabili 16 ľudí!
New York City, United States, April 7, 2023 - Columbia University Library in New York City, USA.
Prestížna univerzita RUŠÍ slávnostnú ceremóniu: Prečo chcú dosiahnuť čo najväčšiu bezpečnosť pre študentov?
Ilustračné foto
NAJDESIVEJŠIA stránka na internete? Prejde vám mráz po chrbte, čo o vás dokáže nájsť!
Podľa vojnového experta Vladimir Putin naozaj rozpúta 3. svetovú vojnu (ilustračné foto)
Rusko má pre Britániu VAROVANIE: Následky naháňajú hrôzu! Dôjde k rozšíreniu konfliktu?