Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2010 12:20 | Správy | Domáce správy

Pojednávanie v spore o Piešťanské kúpele odročili

Hlavné pojednávanie Okresného súdu Bratislava 5, ktorý má rozhodnúť o platnosti, resp. neplatnosti zmluvy v spore Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany (SLKP), a.s. a CKSK, a.s., odročili na 15. apríla.

Pojednávanie súd odročil, pretože o to požiadal nový právny zástupca CKSK, a.s., ktorý doteraz nedostal od predchádzajúceho advokáta potrebné dokumenty a teda nevie zaujať k predmetnej veci stanovisko.

Ďalším dôvodom odročenia bol aj fakt, že dnes na súd doručil právny zástupca Fondu národného majetku SR (FNM) podnet na vstup do konania ako vedľajší účastník na strane žalobcu, teda SLKP. Na žalovanej strane zasa podal ešte v roku 2008 návrh na vstup do konania právny zástupca spoločnosti Swiss Finance. Súd o tomto návrhu zatiaľ nerozhodol, pretože skúmal súvisiace súdne konania.
Návrh na vstup do tohto súdneho konania zvažuje aj jediný akcionár CKSK, a.s. Georg Fodor bytom v Juhoafrickej republike. V prípade, že do sporu vstúpi, bude ho zastupovať advokát z Rakúska.

Predstavenstvo sa už v stredu 24. februára pre TASR vyjadrilo, že z dôvodu absolútnej absencie dokladov spoločnosti do augusta 2009 požiadali o odročenie pojednávania. "CKSK považuje zmluvu o obchodnej činnosti medzi SLKP a CKSK za platnú. Nebola v rozpore so zákonom ani dobrými mravmi, diskutabilné je len ustanovenie o zmluvnej pokute a výške," uviedlo predstavenstvo CKSK prostredníctvom svojho právneho zástupcu - spoločnosti Advocatus Martinková, s.r.o.

Kúpele žiadajú vyhlásiť za neplatnú zmluvu o obchodnej spolupráci, ktorú s CKSK v roku 1997 podpísalo ich vtedajšie vedenie. Na jej základe totiž žiada Swiss Finance v inom súdnom konaní na Okresnom súde v Piešťanoch vyplatenie 7,63 milióna eur za nedodržanie dohodnutých podmienok. Sumu tvoria úroky a zmluvná pokuta. Spomínanú pohľadávku postúpila Swiss Finance CKSK. Pravdepodobne sa však bude snažiť, aby zmluvu o postúpení pohľadávky určil súd za neplatnú.

"Akcionár má záujem vstúpiť do konaní na Okresných súdoch Bratislava I a V ako vedľajší účastník. Táto skutočnosť bola oznámená príslušným súdom 15. februára a 18. februára tohto roku. Akcionár nás taktiež poveril vypracovať žalobu na určenie neplatnosti zmluvy o postúpení pohľadávky medzi CKSK, a.s. a Swiss Finance, a.s.," povedal v stredu 24. februára pre TASR právny zástupca zahraničného akcionára CKSK Andreas Frohner.

Protistrany na plánovanom štvrtkovom pojednávaní nestáli dnes pred súdom prvýkrát. Už v roku 2008 sudca Okresného súdu (OS) v Piešťanoch zaviazal rozsudkom SLKP sumu vyplatiť spoločnosti Swiss Finance, ktorá pohľadávku CKSK medzitým odkúpila. Kúpele sa odvolali a v lete 2009 Krajský súd v Trnave vec zrušil a vrátil pre procesné pochybenia sudcu znovu na OS Piešťany.

Ako vedľajší účastník do veci neskôr vstúpil v oboch prípadoch FNM SR. Súčasný vlastník kúpeľov Danubius Hotels Management, Co. Ltd. (47 percent akcií) totiž už v prípade rozsudku v roku 2008 avizoval, že je pripravený žalovať FNM, že pri kúpe SLKP neupozornil na možný záväzok voči CKSK.

Spoločnosť CKSK, a.s. na základe zmluvného vzťahu mala v rokoch 1997-1999 pre kúpele za províziu získavať klientov. Po vrátení kúpeľov naspäť štátu nové vedenie SLKP odmietlo zmluvu rešpektovať a malo ju listom vypovedať ešte pred vypršaním jej platnosti v roku 2002.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!