Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2009 17:00

Práčka zabila matku a dve deti, súd vdovcovi priznal 75-tisíc eur

Za tri práčkou zmarené životy chce vdovec odškodnenie takmer 100-tisíc eur. Súd mu priklepol 75-tisíc eur, rozsudok ešte nie je právoplatný.

Obrovská dráma sa odohrala v rodinnom dome v Holiši (okres Lučenec). Keď sa Andrea Szederová († 27) v kúpeľni dotkla práčky, zasiahol ju elektrický prúd! Spálil jej viac ako 90 percent povrchu tela. Na mieste bola mŕtva. Vzápätí v dome vznikol požiar. Vysoká koncentrácia oxidu uhoľnatého v detskej izbe zadusila spiacich chlapcov Dominika († 8) a Zoltána († 4). Vdovec Zoltán (40) zažaloval distribútora práčky – Electrolux Slovakia - a žiadal odškodenie.

Za smrť troch svojich najbližších chcel vdovec takmer 100-tisíc €. Okresný súd v Lučenci sedem rokov po tragédii Zoltánovi Szederovi priznal odškodenie 75-tisíc €. Rozsudok nie je právoplatný, Szeder sa proti výške odškodenenia odvolal. Electrolux sa tiež odvolal a tvrdí, že jeho výrobok je kvalitný a nespôsobil požiar práčky.

Za jeden zmárnený život súd vdovcovi priznal odškodenie 25-tisíc €. Je to málo, veľa, alebo primerane? „Žiadne peniaze mi nenahradia stratu troch mojich najbližších, ani nezmiernia moje utrpenie. Avšak firma, ktorá mi smrtiacu práčku predala, musí za vadný výrobok pykať,“ povedal Zoltán Szeder.

Odlišné posudky znalcov

V súdnom spore bolo základnou otázkou, či príčinou smrti Andrei a následného požiaru, ktorý zabil jej dve deti, bol skrat v práčke Zanussi Advantage 400.

Znalkyňa z medicíny zistila, že pľuzgiere na prstoch pravej ruky nebohej ženy nasvedčovali, že dostala úder elektrickým prúdom.

Podľa policajného experta bola špirála práčky v poriadku, aj motor bol celý. Najviac tepelne poškodené bolo miesto programátora a násypníka. Priestor okolo programátora bol zničený a nekovové súčasti zhorené na prach. Expert usúdil, že práve tu musel byť spodok ohniskového kužeľa. To isté potvrdili aj hasiči.

Právni zástupcovia dodali expertom práčku Zanussi Advantage 400 rovnakého roku výroby a opotrebovania, akú mali Szederovci. Pracovníci bratislavskej elektrotechnickej fakulty urobili niekoľko pokusov. Tie ukázali, že príčinou požiaru mohol byť chybný mechanický programátor. Vibráciami práčky sa uvoľnil vodič a elektrina sa dostala na obal. Potom práčka začala horieť a dym udusil aj jej dve maloleté deti.

Podľa znaleckého posudku, ktorý dodala žalovaná firma, tvrdeniu, že v programátore nastal elektrický skrat, ktorý spôsobil pani Szederovej smrteľný elektrický šok a následné vypuknutie požiaru, chýba vedecká dôveryhodnosť. Podľa tohto posudku zdrojom elektrického šoku a následného požiaru mohol byť sušič na a vlasy alebo iný prenosný elektrostrebič. Tomuto konštatovaniu však odporuje zápis hasičov o obhliadke miesta požiaru, pri ktorej sa nenašiel iný zapnutý elektrický spotrebič ako práčka, ani prípadný iný iniciátor požiaru.

Stanovisko spoločnosti Electrolux:

"Vyjadrujeme ľútosť nad tragickou udalosťou, ktorá sa odohrala na jeseň roku 2002. Prípadu od oznámenia, v októbri 2003, venujeme maximálnu pozornosť. Bezpečnostnej expertíze sme podrobili všetky komponenty a technológie dotknutého spotrebiča. Ľudské zdravie a bezpečnosť vyrábaných spotrebičov je našou najvyššou prioritou. V súvislosti s týmto prípadom bolo realizovaných niekoľko odborných posudkov. Preukázalo sa, že v domácnosti pána Zoltána Szedera neboli dodržané základné pravidlá pre bezpečné fungovanie elektrospotrebičov. Túto skutočnosť potvrdil na pojednávaní okrem iného aj zástupca Hasičského a záchranného zboru SR v Lučenci. Na základe týchto skutočností spoločnosť Electrolux nemôže prevziať zodpovednosť za túto tragickú udalosť," napísal v stanovisku  Juraj Nociar, generálny riaditeľ spoločnosti Electrolux Domáce spotrebiče

Nešťastný vdovec

„Firma, ktorá nám práčku predala, vytrvalo spochybňuje, že príčinou smrti bola vada v ich výrobku. „Práčka rovnakého typu horela u jednej pani pri Štúrove. Najskôr sľúbila, že bude svedčiť, ale potom odmietla. Ďalšia takáto práčka horela pred časom u inej majiteľky v bratislavskej Petržalke. Práčka podobného typu, ktorá však bola od tejto firmy, horela v Banskej Bystrici,“ vyratúva Szeder.

Nešťastný vdovec, ktorému požiar práčky vzal najbližších, sa z domu smrti odsťahoval, býva s rodičmi a pracuje v lese. „Do toho domu ani nechodím, nikdy sa s tým nezmierim,“ dodáva Szeder, ktorý je nešťastný aj z nadchádzajúcich Vianoc, ktoré nemôže tráviť so svojom manželkou a dvomi deťmi. „Zaujímalo by ma, ako by sa tvárili zamestnanci firiem, ktorí práčku s vadou vyrobili alebo predali, keby sa taká tragédia dotkla ich rodiny. Neprajem to však nikomu,“ dodal Szeder.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Aktualizované
Kríza zažehnaná? Hamas kývol na návrh prímeria v Pásme Gazy: Ľudia sa radujú v uliciach
Vlajka Európskej únie a ruský prezident Vladimir Putin.
Rusi sa chystajú cvičiť s JADROVÝMI zbraňami: EÚ dvíha varovný prst, je to ďalším dôkazom, že...
Fotografia z miesta nehody.
Vážna dopravná nehoda v centre Turzovky: Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s osobným autom!
Search and rescue forces search through a destroyed building with the help of rescue dogs.
Okamihy hrôzy v Juhoafrickej republike: Zrútila sa tam budova, pod troskami uviazli bezmocní ľudia!
Close-up photo of unrecognizable man having erectile problem in bedroom
Štíhle telo či lepší výkon v posteli? Páni si musia vybrať! Starosti im spôsobuje populárny liek