Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2009 08:09

Šokujúci rozsudok v korupčnej kauze Karlin - Mráz: Nevinní!

Šesť rokov ťahaníc na súde a šokujúci rozsudok. Nevinní! Takýto záver má ostro sledovaná kauza s Gabrielom Karlinom a Milanom Mrázom.

Bývalého poslanca za HZDS a niekdajšieho šéfa Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) súd oslobodil spod obžaloby z korupcie. Išlo o polmiliónový úplatok. Samosudca však tvrdí, že dôkazy, ktoré dodala prokuratúra i polícia, boli rozporuplné. Karlin a Mráz sa k rozsudku, ktorý zatiaľ nie je právoplatný, vyjadriť nechceli.

Exposlanec HZDS Karlin bol prvým a zatiaľ jediným poslancom Národnej rady SR obvineným z korupcie. Polícia ho spolu s Milanom Mrázom zadržala ešte v roku 2003 v kancelárii HZDS v Banskej Bystrici s 500-tisíc Sk (16 596,95 €) v kufríku. Tie im mal odovzdať policajný agent Juraj Hromada za to, že mu sprostredkujú stavbu telocvične školy v Banskobystrickom kraji. Karlin od začiatku tvrdil, že je nevinný, a peniaze sa mu do kufríka dostali v čase, keď bol na toalete. Celú kauzu označil za poľovačku na jeho osobu. Okresný súd napriek tomu v roku 2005 odsúdil Karlina na rok väzenia a pokutu 100tisíc Sk (3 319,39 €). Mráza vtedy spod obžaloby oslobodil. Odvolací senát však pre procesné chyby rozsudok zrušil a nariadil nové pojednávanie.

Dnešný oslobodzujúci rozsudok samosudca odôvodnil tým, že zásadné rozpory sú hlavne vo výpovediach korunného svedka Hromadu, ktorý ako policajný agent peniaze do kancelárie ĽS-HZDS priniesol. „V prípade je veľa závažných pochybností. Korunný svedok nevedel vysvetliť, ako sa peniaze do Karlinovho kufríka dostali, takisto obžalovaní nemali na rukách prášok, ktorým boli peniaze označené, a nedôveryhodné boli aj policajné nahrávky,“ vysvetlil samosudca, podľa ktorého znalci nevylúčili, že policajné telefónne nahrávky medzi agentom a obžalovaným mohli byť zmanipulované. Hromada pri druhom pojednávaní výrazne zmenil svoju výpoveď. „Bola to obyčajná špinavá politická hra lobistických skupín, ktoré chceli odstrániť Karlina a Mráza. Žiaľ, prišiel som na to dosť neskoro,“ vyhlásil vtedy korunný svedok. Lobistov bližšie nešpecifikoval, povedal však, že mali prepojenie na políciu. „Boli sme strašne naivní a hlúpi. Mohli dať zmluvu na sponzorstvo a nemuseli sme tu sedieť. Robí sa to tak bežne,“ pokračoval Hromada.

Po oslobodení spod obžaloby boli obaja muži evidentne spokojní, hoci rozsudok komentovať nechceli. Nie je zatiaľ právoplatný, lebo sa proti nemu na mieste odvolal prokurátor. Karlin s Mrázom sa odvolania vzdali. Obaja aktéri korupčnej kauzy sú dnes už v dôchodku.

PRÍPAD PLNÝ NEJASNOSTÍ
November 2003: Polícia zadržala vtedajšieho poslanca HZDS Gabriela Karlina a vtedajšieho riaditeľa Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milana Mráza. V Karlinovom kufríku malo byť pol milióna Sk ako úplatok za sprostredkovanie zákazky na dostavbu telocvične školy v Žiari nad Hronom. Obaja prišli o svoje posty.

Júl 2004: Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa začalo hlavné pojednávanie.

Máj 2005: Karlina súd odsúdil na rok basy a pokutu 100tisíc korún. Mráza spod obžaloby oslobodil.

Február 2006: Odvolací súd však rozsudok zrušil a vrátil späť okresnému súdu. Keďže pôvodný sudca odišiel, prípadom sa začal zaoberať odznova nový sudca.

Apríl 2008: Hlavný svedok Juraj Hromada, ktorý v prípade vystupoval ako policajný agent, zmenil výpoveď. Obvinil políciu z manipulácie a tvrdil, že celá kauza bola špinavá politická hra. Kam mali smerovať peniaze, ktoré odovzdal, však nepovedal.

Júl 2009: Karlin zažaloval denníky Pravda, SME a Hospodárske noviny za sériu článkov a komentárov, ktoré mali zasiahnuť do jeho cti. Žiada 12 miliónov Sk (232 357 €).

September 2009: Samosudca okresného súdu rozhodol, že Karlin aj Mráz sú nevinní.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Premiér Robert Fico vystúpil s príhovorom
Foto
Spomienkovú slávnosť na Bradle sprevádzali kontroverzie: Ostrý konflikt Fica s občanmi!
Fľašu našli deti pri miestnom pohostinstve v Panických Dravciach.
Šesťročný Daniel skončil s 2,5 promile v nemocnici! Ako sa dieťa dostalo k alkoholu?
Vedci museli lebku neandertálkyne znovu poskladať.
Foto
Vedci odhalili tvár neandertálskej ženy: Jedna ČRTA vám udrie do očí, aha!
Speváčka počas vystúpenia vystriedala viacero outfitov.
Madonna spievala pre 1,6 milióna fanúšikov: Pozrite sa na tú neskutočnú MASU ľudí
(ilustračné foto)
Škandál na fare: Kňaz mal zneužiť skoro 40 000 eur! Odpadnete, čo si za to kúpil
Kto sa stal víťazom?
Foto
Veľkolepé FINÁLE Let's Dance: Poznáme KRÁĽA a KRÁĽOVNÚ tanečného parketu!
(ilustračná fotografia).
Hamas odpálil rakety na izraelské územie: Armáda hlási straty na ľudských životoch
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Jourová o novinkách na sankčnom zozname EÚ: Prekvapí vás, kto sa na ňom objavil! Má ísť o nástroj ruskej propagandy
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto