Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.08.2009 14:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Tri roky po údajnom útoku na Malinovú: Dozvieme sa raz pravdu?

Policajt Peter Horák včera tretíkrát vypovedal na prokuratúre. Slová: „Nespomínam si!“ povedal 14-krát! Tri roky a prípad plný nejasností stále nie je vyriešený.

Študentka maďarskej národnosti Hedviga Malinová-Žáková tvrdí, že ju 25. augusta 2006 cestou do školy napadli dvaja holohlaví mladíci za to, že rozprávala po maďarsky. Polícia je presvedčená, že celú kauzu si vymyslela, a obvinila ju z krivej výpovede. Prípad vtedy rozpútal národnostné vášne, rovnako ako odopretie vstupu maďarského prezidenta Sólyoma na Slovensko.

Trestné stíhanie útoku na Hedvigu Malinovú je už takmer tri roky zastavené. Špeciálny vyšetrovací tím, ktorý zložil generálny prokurátor Dobroslav Trnka pre chyby vo vyšetrovaní, sa už dva a pol roka zaoberá prípadom jej údajnej krivej výpovede. Včera na generálnej prokuratúre tretíkrát vypovedal aj vyšetrovateľ Peter Horák, ktorý Hedvigu pred tromi rokmi vypočúval. Po dvoch týždňoch vyšetrovania zastavil trestné stíhanie v prípade lúpeže a útoku s tým, že skutok sa nestal tak ako ho Hedviga vyrozprávala.

Výsluch z 9. septembra 2006, na základe ktorého zastavili vyšetrovanie lúpežného prepadnutia Hedvigy, nakrúcali na kameru.

384654

Nový Čas mal možnosť nahliadnuť do včerajšej výpovede policajta. Až na štrnásť otázok odpovedal, že po troch rokoch si na detaily Hedviginho výsluchu z 9. septembra 2006, na základe ktorého trestné stíhanie zastavil, už nespomína. „Orgány činné v trestnom konaní doteraz nepovedali, čo mala Hedviga Malinová uviesť ako nepravdivé skutočnosti, ale ani zápisnica z výsluchu, ktorá má byť hlavným dôkazom, neobsahuje to, čo Hedviga Malinová v skutočnosti vypovedala,“ povedal obhajca Malinovej Roman Kvasnica.

Hedviga Malinová so svojím obhajcom Romanom Kvasnicom

349113

Aj keď prokurátor niekoľkokrát avizoval ukončenie kauzy, prípad je stále otvorený. Najnovšie sa čaká na závery znaleckých posudkov z oblasti zdravotníctva. „Neverím, že lekársky znalecký posudok nie je hotový. Navyše za tri roky nevieme, v čom mala Hedviga Malinová klamať. Nemyslím si, že bude zastavené trestné stíhanie, pretože som nepristúpil na podmienku, aby Hedviga Malinová priznala, že aspoň v niektorých pasážach nemusela hovoriť pravdu,“ dodal Kvasnica.

Generálna prokuratúra sa až do ukončenia vyšetrovania k prípadu nevyjadruje. Vlani Hedvigu zavolala na detektor lži. Tá sa však vyšetreniu odmietla podrobiť na Slovensku. Isté je, že kauza Hedvigy Malinovej, ktorú premiér označil za nástroj na zničenie jeho vlády a ktorý výrazne naštrbil slovensko-maďarské vzťahy, nie je jasná ani po troch rokoch. Otázkou zostáva, prečo vyšetrovanie krivej výpovede trvá dva a pol roka a údajný útok na študentku policajti uzavreli po dvoch týždňoch s tým, že si ho Hedviga vymyslela.

Fotografia, ktorá šokovala Slovensko. Takto Hedvigu 25. augusta 2006 prevážali do nemocnice v Nitre.

118842

Hedviga: Nejde im o hľadanie pravdy!

Prvá otázka je viac neformálna. Ako sa tri roky po začatí kauzy máte?

Mám sa veľmi dobre, užívam si leto a teším sa z každého pekného dňa, ktorý strávim s mojím manželom a s dcérkou Emmou, ktorá práve dnes má 14 mesiacov.

Čo hovoríte na to, že polícia ani za tri roky prípad nevyšetrila?

Podľa môjho názoru to má veľmi jednoduchý dôvod - slovenská polícia ani prokuratúra môj prípad nevyšetrili preto, lebo im nejde o hľadanie pravdy, ale o dokázanie, že predseda vlády, minister vnútra, prezident Prezídia Policajného zboru a ďalší vysokopostavení činitelia o mojom prípade neklamali, keď povedali, že som si útok na seba vymyslela.

Čo si myslíte o tom, že dekan lekárskej fakulty vyhlásil, že na lekárov, ktorí robia posudky, je vyvíjaný nátlak?

Keď je to tak, nech to slovenská polícia vyšetrí.

Posledná otázka je viac politická. Aký je váš názor na piatkové udalosti v Komárne, keď Slovensko odoprelo vstup maďarského prezidenta Sólyoma?

Viac ma zaujíma môj rodinný život ako politické dianie na Slovensku. Túto tému by som radšej nekomentovala.

Takto sa vyvíjalo napätie medzi Slovenskom a Maďarskom

VSTUP SNS DO VLÁDY - Po voľbách v roku 2006 sa stala súčasťou vládnej koalície nacionalistická SNS. Jej predseda Slota sa zviditeľnil urážlivými výrokmi na adresu Maďarska.

PRÍPAD HEDVIGY - Vysokoškolská študentka Hedviga Malinová sa podľa svojho tvrdenia stala v auguste 2006 obeťou rasovo motivovaného útoku, údajne preto, že hovorila po maďarsky. Polícia ju obvinila z krivej výpovede.

MAĎARSKÁ GARDA - Nacionalistické mimoparlamentné Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) založilo v auguste 2007 polovojenskú jednotku - Maďarskú gardu. Organizácia slovne útočí na menšiny v krajine, hlavne na Rómov. Vystupovala tiež proti Slovensku, Rumunsku a Srbsku. Súd ju rozpustil, naďalej však pôsobí.

BENEŠOVE DEKRÉTY - Na návrh SNS schválila NR SR v septembri 2007 uznesenie o nemennosti Benešových dekrétov, ktoré zasiahli do práv maďarskej a nemeckej menšiny.

ZÁSAH NA FUTBALE - Policajný zákrok z novembra minulého roku proti slovenským a maďarským výtržníkom na futbalovom zápase v Dunajskej Strede označila maďarská vláda ako neodôvodnený. Na zásah reagovali maďarské extrémistické organizácie demonštráciami v Budapešti.

JAZYKOVÝ ZÁKON - V júni tohto roku schválil slovenský parlament novelu jazykového zákona, podľa ktorej musia byť všetky verejné oznámenia a tabule v slovenčine. Sporný zákon umožní od septembra trestať prehrešky proti slovenčine pokutou až 5 000 eur (150 630 Sk). Budapešť považuje novelu za znevýhodnenie maďarskej menšiny na Slovensku.

NÁVŠTEVA SÓLYOMA - Slovensko sa minulý piatok rozhodlo odoprieť maďarskému prezidentovi vstup na svoje územie. László Sólyom plánoval súkromnú návštevu v deň výročia začiatku okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. V polovici mosta v Komárne sa otočil a išiel domov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto.
Nebezpečný incident: Čínska stíhačka vystrelila na austrálsky vrtuľník! Peking má čo vysvetľovať
Polícia pátra po dvoch nezvestných 17-ročných dievčatách
Polícia pátra po nezvestných 17-ročných dievčatách: Videli ste ich?
(ilustračné foto)
Novinky o predčasnom dôchodku: Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok!
ilustračné foto
Katastrofálne správy z frontu: Ďalšia rana pre Ukrajinu! To vôbec nevyzerá dobre
Foto
Česi zostali zaskočení: Bol jedným z najlepších, má novú zmluvu v NHL ale na MS hrať nebude!
Polícia objasnila krádež trezoru v Bratislave, obvinila viacero ľudí.
V Bratislave ukradli trezor: Zatočí sa vám hlava, koľko v ňom bolo peňazí! Polícia prípad objasnila
Varovanie pred búrkami
Pekné počasie skončilo, blíži sa niečo iné! Meteorológovia varujú: Bude to nebezpečné
Polícia obvinila muža z Veľkej Lomnice, šoféroval opitý a bez oprávnenia.
Foto
To ste ešte nevideli: Opitý vodič bez oprávnenia takto dopadol! FOTO hovorí za všetko
Matyáš tento rok tancoval po boku Petry Dubayovej.
Foto
Radikálna PREMENA Matyáša Adamca z Let's Dance: Ostrihaný na JEŽKA! Dlhé vlasy sú fuč
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Rusko má problém: Nemecko si povolalo ich veľvyslanca! Znepokojivý dôvod
(ilustračné foto).
Horor v Poprade: Konflikt dvoch mužov sa skončil bodnutím! Zamrazí vás, čo sa dialo
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Eurokomisia prehovorila o konaní voči Poľsku: Zásadný ZVRAT! Sledujte, čo chce urobiť