Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2008 16:56 | Správy | Domáce správy

VIDEO: Slovenská lekárka prežila masaker v Keni

VIDEO: Slovenská lekárka prežila masaker v Keni
Aktualizované BRATISLAVA - Lekárka v službách humanitárnej misie v Keni Alžbeta Kolenová sa po vyhrotení situácie v tejto africkej krajine vrátila späť na Slovensko. Ostatní lekári ostali stále v ohnisku nepokojov.

"Keď som sa dostala na medzinárodné letisko, bola to pre mňa uľava," povedala Alžbeta Kolenová, ktorá celý deň čakala na odlet a potom priletela do Viedne. Nespala tri noci a ako prvé si dala kávu. V humanitárnej misii pôsobila ako detská lekárka nepretržite šesť mesiacov. V Keni je päť pracovísk Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave a dve pracoviská Trnavskej univerzity. Na jednej z kliník pracovala aj mladá lekárka. Žila na fare v niekoľko stotisícovom meste Eldore. Fara je blízko oblasti, kde začali nepokoje.


O svojom pôsobení v Keni:

98010



Mladej lekárke úrady zabezpečili ozbrojenú eskortu a doprovod na letisko do hlavného mesta Nairobi. "Na fare bolo veľké napätie, nevedeli sme čo sa bude diať, prichádzali k nám informácie, že sa chystajú na kostol, že ho podpália. Báli sme sa. Útočníkov bolo asi 400," opisovala dramatické chvíle. "Robia zverstvá, atakovali matky s deťmi, hádzali kamene, mlátili palicami. Chodia z jedného domu do druhého. Keď vypálili kostol vzdialený od nás 15 km, tak nemajú zábrany," pokračovala. Na fare sa uchýlilo asi 4 tisíc ľudí. Teraz tam ostali dvaja Slováci, katolický kňaz Martin Cingeľ a jeden dobrovoľník. Ďalší piati Slováci sú ešte aj v Ugande.


O svojej práci a vypuknutí nepokojov:

98011



"Vždy som chcela ísť do Afriky, bol to môj sen," vysvetlila. Rodina jej rozhodnutie rešpektovala. "Samozrejme sa báli, je to predsa iný svet, ale podporujú ma." V priebehu volieb bolo v krajine všetko v poriadku. "Vypuklo to preto, lebo ľudia dúfali, že nový prezident bude vyhlásený ešte v ten deň. Potom začala nervozita a nepokoje. Ľudia si potom vytvorili zámienku, ktorá vyústila až do takého konfliktu," spomína si na desivé zážitky. Spolu s ostatnými počuli streľbu, videli oheň a davy ľudí, ktoré utekali pred násilníkmi.

"K nám sa dostali len tí, čo utiekli. Po útokoch ostali len telá a preplnené nemocnice. Tí násilníci išli selektívne proti konkrétnemu kmeňu, o ktorom vedeli, kde žije," zdôrazňuje Kolenová. Stalo sa totiž, že ľudia, ktorí boli kedysi susedia, sa zrazu stali nepriateľmi. "Najhoršie bolo, že dokázali páchať také zverstvá na matkách s deťmi, ktoré sa nemohli brániť. Sekali ich hlava-nehlava. Aj mládež, ktorú zozbierali niekde v davovej psychóze, dokázala šialené veci." Ako hovorí, ešte nikdy nezažila takéto konflikty. Stále však dúfa, že sa tam bude môcť neskôr vrátiť.


O situácii v krajine a nepochopiteľných zverstvách:

98012



Viac o lekárke Alžbete Kolenovej a jej misii v Keni sa dočítate v zajtrajšom Novom Čase a v najbližšom vydaní Nového Času Nedeľa!
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(Ilustračné foto)
Rodičia prišli o dcérku († 3) pri tragickej nehode: Dojemné gesto! Olinkine orgány zachránili už 3 životy
Deti majú prísne pravidlá, ktoré musia dodržiavať.
Elena je extrémne PRÍSNA mama: Svoje deti TRESTÁ drastickými metódami! Je to normálne?
Čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čínsky prezident mieri do Maďarska: Minister hovorí o OBROVSKOM význame! TOTO sú ich plány
Fultonovú mal zmlátiť jej vlastný syn.
Foto
Syn hviezdneho herca mal ZMLÁTIŤ svoju vlastnú matku! TAKTO ju dokaličil FOTO
Na snímke hokejista Martin Pospíšil počas zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie.
Nové informácie o Pospíšilovi: Stihne MS v Česku?
Čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s Emmanuelom Macronom počas návštevy Francúzska.
Foto
Stretnutie Macrona a Si Ťin-pchinga: Francúzsky prezident hovorí o historickom bode zlomu!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Doplatí krajina na ministrove slová?! Rusko si predvolalo zahraničného diplomata: Svoje manévre si bránia
ilustračné foto
Aktualizované
Tragédia v nemocnici Poprade: Senior († 65) vypadol z okna toaliet! Čo sa stalo?
Ilustračné foto.
Nebezpečný incident: Čínska stíhačka vystrelila na austrálsky vrtuľník! Peking má čo vysvetľovať
Polícia pátra po dvoch nezvestných 17-ročných dievčatách
Polícia pátra po nezvestných 17-ročných dievčatách: Videli ste ich?
(ilustračné foto)
Novinky o predčasnom dôchodku: Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok!
ilustračné foto
Katastrofálne správy z frontu: Ďalšia rana pre Ukrajinu! To vôbec nevyzerá dobre