Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2009 08:52 | Prominenti | Zahraniční prominenti

VIDEO - Michael žažiaril už ako malý chlapec: Životný príbeh génia

Michael Jackson, celým menom Michael Joseph Jackson, sa narodil 29. augusta 1958 v meste Gary v americkom štáte Indiana.

Podeľte sa so svojimi pocitmi a spomienkami na Kráľa popu >>

Najväčšie hity Michaela Jacksona >>

Michael Jackson († 50) je mŕtvy, zlyhalo mu srdce >>

Michael bol siedmym z deviatich detí Josepha a Katherine Jacksonovcov. Kariéru začal v skupine Jackson 5, v ktorej vystupoval spolu s bratmi Jackiem, Titom, Jermainom a Marlonom. Ako 14-ročný mal na konte debutový singel s názvom Ben, ktorý sa umiestnil na prvej priečke americkej hitparády. Sólovú kariéru začal albumom Off The Wall v roku 1979. Bol prvým albumom, z ktorého vzišli štyri single umiestnené v americkej Top 10. Dva z nich Don't Stop 'Til You Get Enough a Rock With You dostali zlaté platne. Neskôr album získal v USA celkom sedem platinových platní.

Michael Jackson: Don´t Stop Till You Get Enough

356664

Pravdepodobne najúspešnejším obdobím Jacksonovej kariéry boli osemdesiate roky. Hneď v januári 1980 získal tri ocenenia American Music Awards - najlepší album v štýle soul/R'n'B, najlepší spevák v rovnakej kategórii a najlepší singel. V septembri 1988 si prevzal MTV Vanguard Award a nasledujúci rok v januári dostal na American Music Awards cenu za prínos hudobnému priemyslu. Album Thriller, ktorý vyšiel v decembri 1982, obsahoval sedem hitov z top desiatky, medzi nimi aj tri jednotky: Billie Jean, Beat It a Thriller.

Album Thriller bol najúspešnejším popovým albumom všetkých čias

Posledná menovaná skladba neskôr získala platinu a v roku 1999 MTV vyhlásila videoklip k nej za najlepšie hudobné video, aké kedy vzniklo. Thriller strávil 37 týždňov na prvom mieste v hitparáde albumov časopisu Billboard a celých 80 týždňov zotrval v prvej dvestovke. Za predajnosť získal 26-krát platinu - prvú už mesiac po vydaní. Na konci 80. rokov Jackson napísal spolu s Lionelom Richiem nezabudnuteľnú pieseň We Are The World. Z nasledujúceho albumu Bad (1987) vzišlo sedem hitových singlov a osem týždňov kraľoval hitparáde albumov.

Michael Jackson: Bad

356665

Osobný život: Operácie, manželstvo a súdne škandály

Prvou manželkou Michaela Jacksona sa stala Lisa Marie Presley, dcéra Elvisa Presleyho. Vzali sa v máji 1994, odlúčili v decembri 1995 a rozviedli v januári 1996.

Druhýkrát sa Jackson oženil so zdravotnou sestrou Debbie Rowe s ktorou mal dve deti, dievčatko Paris Katherine a syna Princea Michaela. Čoskoro po narodení detí žili manželia oddelene a rozviedli sa po necelých troch rokoch (1996-1999). V roku 2002 sa Jacksonovi narodilo tretie dieťa Prince Michael II. Podľa zverejnených informácií chlapca vynosila náhradná matka.

Prvú plastickú operáciu Michael podstúpil v roku 1979, keď si zlomil nos pri tanečnej skúške. Po uzdravení si nechal noc prvýkrát upraviť plastickou operáciou. Pokračoval v roku 1984, opäť si nechal nos trochu upraviť. V roku 1987 si nechal spraviť jamku na brade. Viac plastických operácií Michael nikdy nepriznal.

Zaujímavá je tiež otázka jeho premeny z „černocha na belocha". Michael je síce afroamerického pôvodu, ale vypadá ako beloch. Prečo? Za zafarbenie jeho kože môže choroba zvaná Vitiligo, čo je vrodené neinfekčné ochorenie, pri ktorom dochádza k strate pigmentu a prejavuje sa bielymi škvrnami. Michael podľa svojich slov kryl fľaky tmavým mejkapom približne do roku 1986. Potom sa ich už objavilo príliš veľké množstvo a tak začal používať svetlý mejkap, čím sa premenil z černocha na belocha. Verejnosť o tom informoval až v roku 1993 v rozhovore s Oprah Winfrey. Špekulácie, že si dal pokožku vybieliť, sa ale zrejme nikdy neprestanú objavovať.

Na konci roka 2003 bol Jackson obvinený zo zneužívania 14-ročného chlapca. Vo februári 2005 začal proces, v ktorom Jacksonovi hrozilo až 20 rokov väzenia. V júni toho roka porota oslobodila Jacksona vo všetkých bodoch obžaloby. Obvinenie sa nedokázalo a Michael Jackson odišiel zo súdu ako nevinný. Jeho fanúšikovia prijali rozhodnutie súdu s nadšením, avšak širšia verejnosť mala stále pochyby a nad čudáckym Michaelom odvtedy visel tieň ešte väčšieho podivína.

Okrem Jacksonovho osobného života (slávny spevák napríklad vlani v novembri údajne prestúpil na islam) budili v poslednej dobe veľkú pozornosť aj jeho majetkové pomery. Kvôli dlhom sa musel vzdať rozprávkového ranča Neverland a najnovšie čelil žalobe zo strany bahrajnského šacha. Syn panovníka ostrovného štátu v Perzskom zálive, kam sa Jackson uchýlil po súdnych ťahaniciach v roku 2005, od neho žiadal sedem miliónov dolárov. Sumu vraj spevákovi vyplatil ako zálohu za nedodaný album a autobiografiu. Spor vlani na jeseň skončil dohodou.

Michael plánoval tento rok veľký comeback. Zomrel však skôr, ako stihol zaspievať svojim fanúšikom na vypredaných koncertoch.

356615

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šľahajúce plamene zdevastovali strechu, na mieste zasahovalo  množstvo hasičov.
Foto
Obľúbený rodinný hotel na Kysuciach pohltili plamene! Budovali ho 16 rokov: Manažér prehovoril o desivom zážitku
Polícia prosí o pomoc ľudí, ktorí majú akékoľvek informácie k totožnosti muža na priložených fotografiách.
Foto
Z výstavy v Ružinove zmizol vzácny kúsok! Poznáte tohto muža? Pomôžte polícii
Nový majiteľ musí umožniť ľuďom prístup na cintorín, no veľkej návštevnosti sa obávať nemusí.
Foto
Niečo také ste ešte nevideli: Z kostola je dom! Pozrite si FOTO
Model na výšku meria 70 centimetrov.
Foto
To musíte vyskúšať! Postavte si vlastnú raketu: Nikdy to nebolo jednoduchšie
(ilustračné foto).
Konanie Izraela v Pásme Gázy ma ďalší zvrat: Do vyšetrovania sa primiešalo ICC! Čo na to USA?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!
ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!