Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2021 17:10 | Správy | Zahraničné správy

Začalo vyšetrovanie jednej z najhorších tragédií Izraela: Nešťastiu na hore Meron sa dalo predísť

Štátny kontrolný úrad v Izraeli v pondelok oznámil začatie vyšetrovania tragédie z minulého týždňa, keď pri tlačenici počas náboženskej púte na horu Meron zahynulo 45 pútnikov, zväčša ultraortodoxných veriacich.

Podľa audítora sa tlačenici "dalo zabrániť". Tragédii "sa dalo zabrániť a my teraz musíme zistiť ako," povedal šéf kontrolného úradu Matanjahu Englman novinárom, keď im oznamoval začatie "špeciálneho auditu" okolností paniky a tlačenice počas púte pri príležitosti sviatku Lag ba-omer. Táto púť bola prvým významným masovým podujatím v Izraeli od začiatku pandémie ochorenia COVID-19.

Agentúra AFP uviedla, že Englmanov úrad vydal v rokoch 2008 a 2011 správy, v ktorých varoval pred nebezpečenstvom, ktoré hrozí pútnikom na hore Meron, kde sa nachádza hrob rabína Šim'ona bar Jochaja, talmudistu z 2. storočia, ktorému je pripisované autorstvo spisu Zohar (Žiara), najdôležitejšieho diela židovskej mystiky. Lag ba-omer sa zvyčajne slávi na výročie smrti tohto učenca.

"Hrob rabína Šim'ona bar Jochaja nie je uspôsobený" na to, aby k nemu prichádzali desaťtisíce ľudí v rámci masového podujatia," uvádza sa v správe izraelského audítorského úradu z roku 2008. V neskoršom dokumente sa uvádza, že údržba na mieste púte je obmedzená a početné nelegálne postavené prístavby predstavujú potenciálne ohrozenie ľudí vo vnútri areálu.

 

Predpokladá sa, že k tlačenici a panike v mužskom sektore areálu došlo po tom, ako sa veľa ľudí nakopila v úzkom hrdle priechodu. Niektorí očití svedkovia vinia políciu, že blokovala prístup na rampu, po ktorej sa pútnici mohli dostať do bezpečia.

Na problém s bezpečnosťou na hore Meron počas výročných pútí upozorňovali počas víkendu aj bývalí velitelia policajných zložiek, ktorí v minulosti v danej oblasti slúžili alebo boli oboznámení so situáciou.

Predseda vlády Benjamin Netanjahu prisľúbil dôkladné prešetrenie tragédie, ale niekoľko politikov vrátane ministra obrany Bennyho Ganca požaduje vytvoriť štátnu vyšetrovaciu komisiu, čo by znamenalo, že prípad sa bude vyšetrovať na najvyššej možnej úrovni.

Náčelník polície pre Severný dištrikt Šimon Lavi už počas víkendu uviedol, že je pripravený prijať "zodpovednosť" za tragédiu. Minister verejnej bezpečnosti Amir Ohana, Netanjahuov blízky spojenec, zase vyhlásil, že je ochotný podrobiť sa vyšetrovaniu. "Som zodpovedný, ale zodpovednosť neznamená vinu," povedal Ohana.

Medzi 45 obeťami tragédie je najmenej 16 detí a tínedžerov. Táto tragédia je považovaná za jednu z "najhorších" v dejinách Izraela. V pondelok bola v Jeruzaleme pochovaná jedna z posledných obetí, 21-ročná študentka talmudickej školy pôvodom z Argentíny.

Pohreby a identifikácia mŕtvych sa začali už pár hodín po tragédii - v piatok, ale na sobotu sa zastavili a obnovili sa opäť v sobotu po západe slnka, keď sa skončil židovský deň odpočinku - šabat.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Na snímke sopranistka Ľubica Rybárska.
Foto
Slovensko prišlo o výnimočnú ženu! Zomrela Ľubica Rybárska († 65): Jej hlas očaril celý svet
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!
(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Chlapi, ak vám TOTO chýba, môžete mať vážny problém: Radšej konajte, dá sa to zvrátiť