Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Zhrození ľudia protestovali proti rozhodnutiu úradníkov: Odmietajú spaľovňu záhadného investora zo Seychel

Zvláštny prístup! Investor zo schránkovej firmy na Seychelách dostal požehnanie od Okresného úradu Košice-okolie na novú spaľovňu odpadu.

Pôvodné rozhodnutie o posudzovaní vplyvov na životné prostredie totiž zrušili a stačila k tomu nenápadná zmena. V údolí Bodvy, kde žijú aj chránené bociany a bobry, sa splyňovanie biomasy rozšírilo o drvený plastový odpad...

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Keďže v okolí je už niekoľko spaľovní, ďalšia zburcovala odpor mnohých obyvateľov. "Mysleli sme si, že úrady budú na strane občanov a nie investora, ktorého prevádzka znečistí životné prostredie. Sme však sklamaní a šokovaní, že nikomu neprekáža, že ide o schránkovú firmu so sídlom na Seycheloch. Nemá takmer žiadnu ekonomickú činnosť a ani skúsenosti. Je to zvláštne, lebo s investorom sa ani nedá skontaktovať," uviedol Peter Borszég z petičného výboru, ktorý len za týždeň vyzbieral vyše 2500 podpisov proti výstavbe spaľovne.

Starosta Janíka Július Begala na mieste uvažovanej výstavby pred množstvom svojich kolegov so susedných obcí a dokonca aj tých za hranicou v Maďarsku vyzdvihol fakt, že so spaľovňou už zásadne nesúhlasia samosprávy 36 obcí! "Deje sa zlá vec, keď úradník z Košíc bez miestneho šetrenia napriek masívnym protestom občanov zmení rozhodnutie o tom, že spaľovňa nepotrebuje posudzovanie vplyvov na životné prostredie. To sa nedá pochopiť, že sa rozhoduje o nás bez nás," dodal Begala. Prítomný župan Rastislav Trnka sa tiež zastal protestujúcich a povedal toto: "V Európe sa triedi odpad, zhodnocuje a recykluje. Cieľom je nezaťažovať životné prostredie, no u nás doma asi niečo nehrá. Nehrá štátny orgán, ktorý funguje akoby v socializme, keď zmenil svoje rozhodnutie bez vysvetlenia dôvodov. Asi preto, že nie sú pod dostatočnou kontrolou. Považujeme to za nezákonný postup a odvoláme sa.

 

"V obci Janík pravidelne hniezdia tri páry bocianov bielych. Zaznamenal som tam aj výskyt dudka chochlatého. Samozrejme, žije tu aj bobor - na toku Kaňapta a na riečke Ida," uviedol zoológ Správy národného parku Slovenský kras Milan Olekšák.

Stanovisko úradu
V rozsiahlom stanovisku Okresného úradu Košice–okolie, odboru starostlivosti o životné prostredie k zmene navrhovanej činnosti Splyňovanie biomasy Janík uviedla Beáta Serbinová, vedúca odboru starostlivosti o životné prostredie, toto: "Prvostupňový orgán vydal 14.08.2020 rozhodnutie, v ktorom rozhodol, že sa zmena navrhovanej činnosti bude posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Voči tomu podala odvolanie spoločnosť AR DONAX s.r.o. Písomné stanoviská od verejnosti, ktoré neboli doručené v termíne, sa považovali za súhlasné. Dňa 19.04.2021 vydal náš úrad na základe odporúčaní druhostupňovým orgánom nové rozhodnutie, v ktorom odstránil nedostatky, a rozhodol, že Splyňovanie biomasy Janík sa nebude posudzovať podľa príslušného zákona. Pre úplnosť uvádzame ešte to, že zmenou navrhovanej činnosti dôjde k zníženiu emisii z dopravy, vzhľadom na zníženie objemu vstupov aj výstupov o cca 17%. Obyvatelia obce nebudú priamo dotknutí navrhovanou činnosťou a prevádzkou plynovej stanice, nakoľko navrhovaná činnosť emituje len minimálne zápachy a je umiestnená na pozemku v dostatočnej vzdialenosti od zastavaných častí obce. Navrhovaná zmena sa oproti pôvodnému  zámeru prejaví pozitívne aj ako priamy priaznivý vplyv tým, že sa využije surovina, ktorá je energetický účinnejšia, čo znamená, že potreba TDP oproti pôvodnému palivu (biomase) bude oveľa nižšia, čo bude mať priaznivý vplyv na životné prostredie vzhľadom aj na nižší objem emisii znečisťujúcich látok do ovzdušia. Budúca prevádzka nebude produkovať znečistené vody ani iné škodlivé výstupy, ktorých koncentrácie by mohli ohroziť zdravie a hygienické pomery dotknutého obyvateľstva."

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!