Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.04.2021 13:45 | Správy | Domáce správy

Žilinská nemocnica uzavrela dve z troch pandemických oddelení: Nový projekt za 400 000 eur

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline uzatvorila dve z troch pandemických oddelení vzhľadom na pretrvávajúci priaznivý vývoj počtu a stavu hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19.

Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej sa začali prípravné práce na vytvorení novej COVID zóny, ktorá by odstránila niektoré zo súčasných prevádzkových obmedzení.

Doplnila, že vo FNsP je hospitalizovaných 48 pacientov s ochorením COVID-19, z nich desať s potrebou ventilácie. "Rozšírenie plánovaných operácií je priamo závislé od počtu ventilovaných pacientov, pri ktorých je viazaný anestéziologický a JIS personál. Obsadenosť lôžok pacientov s podporou ventilácie v žilinskej nemocnici zatiaľ neklesla pod úroveň 50 percent z reprofilizovanej kapacity," informovala hovorkyňa nemocnice.

Pripomenula, že v krajskej spádovej nemocnici dodnes chýbajú infekčné a pľúcne oddelenie, ktoré boli pred desiatimi rokmi nepochopiteľne zrušené. "Bez týchto dvoch kľúčových centier v rámci aktuálnej pandémie len veľmi ťažko hľadáme náhradné riešenia. Infekčné COVID pásmo sme vytvorili v urologickom pavilóne, čím sme však obmedzili nielen činnosť tohto oddelenia, ale tiež odborností v rámci chirurgického pavilónu, kam sme museli urológiu dočasne presťahovať. Následne sa situácia tak zhoršila, že sme boli nútení otvoriť červené časti navyše na internom oddelení a v pavilóne liečebne dlhodobo chorých (LDCH)," priblížil generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek s tým, že až vďaka zníženému počtu pacientov v druhej polovici apríla mohli tieto dve dodatočné pandemické jednotky postupne zrušiť.

 

Nová COVID časť vznikne na treťom poschodí pavilónu LDCH so samostatným prístupom, zázemím a izoláciou od ostatných oddelení. "Pozostávať bude zo 42 lôžok, z nich šesť pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu a šesť pre JIS. Oddelenie LDCH zachová naďalej poskytovanie zdravotnej starostlivosti v dvoch lôžkových jednotkách na druhom poschodí," konkretizovala Záteková.

Predpokladaná hodnota projektu zahŕňajúceho stavebné práce vrátane elektroinštalácie, vzduchotechniky, rozvodov kyslíka a vybavenia je vo výške približne 400 000 eur. "Ide o rozsah, ktorý nezvládneme zrealizovať z našich vlastných zdrojov, preto intenzívne hľadáme možnosti, ako pokryť financie na túto nevyhnutnú investíciu," dodal generálny riaditeľ FNsP Žilina.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca