Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2021 12:22 | Správy | Politika

Fico si povedal svoj názor: Tvrdá kritika Lipšica, jeho námestníka a schytala to aj sudkyňa

Daniel Lipšic znefunkčnil Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a nasledujúca vládna garnitúra ho musí z úradu špeciálneho prokurátora odvolať.

Na utorkovej tlačovej besede to skonštatoval líder opozičnej strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. Ako ďalej uviedol, špeciálny prokurátor sa vylúčil pre možný konflikt záujmov v 24 trestných veciach, ktoré previedol na svojho námestníka Petra Kysela. Keď Kysel 57 dní nekonal vo veci žiadosti obvineného o prepustenie z väzby, čím sa podľa Fica dopustil závažného porušenia trestného poriadku, Lipšic to podľa predsedu Smeru riešil „iba” pohovorom.

Fico poukázal na prípad bývalého policajného funkcionára Jozefa R, ktorý koncom januára podal žiadosť o prepustenie z väzby. Prokurátor Kysel však podľa neho žiadosť predložil súdu až 26. marca. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) následne žiadosť Jozefa R. zamietla, Najvyšší súd SR (NS SR) súd ho však 14. apríla prepustil. Ako dôvod podľa Fica uviedol „zásadné porušenie práv obvineného”. „Po takomto konštatovaní mal prokurátor Kysel okamžite odísť z ÚŠP,” povedal Fico. Zároveň kritizoval aj sudkyňu Pamelu Záleskú, ktorá Jozefa R. ponechala vo väzbe. „Vôbec ju netrápilo 57 dní nečinnosti prokurátora Kysela,” skonštatoval. Predseda Smeru zároveň zopakoval tvrdenie, že väzba sa v súčasnosti využíva ako „mučiaci nástroj” voči obvineným.

V prípade úmyselného konania prokurátora ÚŠP ide podľa Fica o zneužitie právomoci verejného činiteľa. Ak konal z nedbanlivosti, má ísť o trestný čin marenia úlohy verejným činiteľom. „Niekto to môže považovať za procedurálny prešľap, niekto za pochybenie. Hovoríme o vážnom porušovaní trestného zákona, o trestnoprávnej zodpovednosti a jej vyvodzovaní za kroky, ktoré sa dejú,“ zdôraznil. "Ak neurobí generálny prokurátor poriadky, bude potrebné urobiť poriadky s týmito ľuďmi, ktorí slúžia tejto vládnej garnitúre. Tie poriadky musí urobiť nová politická garnitúra," podotkol. 

Úrad špeciálnej prokuratúry minulý týždeň informoval, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vykonal pohovor s dozorujúcim prokurátorom vo veci postupu pri rozhodovaní o žiadosti obvineného bývalého riaditeľa útvaru zvláštnych policajných činností Jozefa R. o prepustenie z väzby. Najvyšší súd SR totiž v stredu 14. apríla o sťažnosti obvineného Jozefa R. rozhodol a z väzby ho prepustil. Konštatoval totiž prieťah na strane dozorového prokurátora pri predkladaní žiadosti obvineného o prepustenie z väzby na Špecializovaný trestný súd. Ten predtým rozhodol o ponechaní bývalého policajného funkcionára Jozefa R. vo väzbe.

 

„S prihliadnutím na zdravotný stav prokurátora v súvislosti s ochorením COVID-19, ako aj jeho pracovné zaťaženie v relevantnom čase, jeho viac ako 15-ročné pôsobenie na Úrade špeciálnej prokuratúry, počas ktorého úspešne dozoroval a zastupoval profilové kauzy organizovaného zločinu na Slovensku a skutočnosť, že konaním prokurátora nebol spôsobený závažný následok, považujem vykonanie pohovoru s prokurátorom za dostatočné,” uviedol v tejto súvislosti Lipšic.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší výskyt MEDVEĎA: Sem na prechádzku nechoďte!
Takto si diváci pamätajú Chodúra zo SuperStar.
Foto
Superstarista Chodúr a jeho o 17 rokov staršia Ivona: Sobáš prirovnal k pohrebu
(ilustračné foto)
Červené líčka detí môžu skrývať ochorenie: Keď si všimnete TOTO, už je zle
Umelkyňu († 59) mali nájsť v jej byte v pražských Vinohradoch. 
Smutné správy z Česka: Zomrela známa herečka († 59), našli ju v jej byte
Kariéru mu ukončili chuligáni, brankár v smutnej spovedi: Lekári povedali, že zomieram
Jasmina Alagič na druhom kole Let's Dance.
Foto
Jasmina ukázala OTCA: Tento FEŠÁK že má skoro 70? Wau, pozrite sa, ako vyzerá
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Rozhodnutie, na ktoré čakal celý svet: Izraelský premiér o UKONČENÍ vojny