Štvrtok 17. 6.
Adolf
21.04.2021 19:49 | Správy | Zahraničné správy

Český Senát reaguje na útok vo Vrběticiach: Stanovisko, z ktorého nabiehajú zimomriavky

Senát označil útok vo Vrběticiach, za ktorým stoja podľa českých bezpečnostných zložiek ruskí agenti, za akt štátneho terorizmu proti jednému členskému štátu, a tým celej EÚ.

Vyzval v stredu súčasne vládu, aby vypovedala Rusku zmluvu o priateľstve a spolupráci. Až na jedného by mala vyhostiť z Prahy ostatných pracovníkov ruského veľvyslanectva.

Horná komora tiež odporučila vláde prerokovať kauzu v Bezpečnostnej rade OSN a tiež orgánoch NATO a EÚ a požiadať členské krajiny o podporu a pomoc. Vláda by podľa Senátu mala využiť "všetky nástroje a možnosti, ktoré Českej republike členstvo v uvedených organizáciách poskytuje".

Senát podporil doterajšie vyhostenue 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci ruských tajných služieb. Následný krok režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý na oplátku vyhostil z Moskvy 20 českých diplomatov, označili senátori za eskaláciu napätia.

Autor: ČTK

PR článok
Deťom najviac pomôžeme, keď pomôžeme ich rodinám, hovorí Úsmev ako dar
Ďalšia výhra rozdielom triedy: Dvojgólový Locatelli posunul Talianov do osemfinále
Sergio Ramos sa definitívne rozhodol: Zostáva v Reale Madrid?
Fantázia: Kapitán dvadsaťjednotky prestupuje do piateho najlepšieho tímu španielskej ligy!
Tatar pripravený na novú výzvu? O Montreale už hovorí v minulom čase
Chcete si vybaviť pas? Neodkladajte to! Polícia čelí veľkému náporu
Podľa odborníkov sa vzťahy medzi USA a Ruskom tak skoro nezlepšia: Dôvody sú jasné, napätie sa prehlbuje
Ani na chvíľu nezaváhala: Matka zachránila deti pred útokom dvoch pitbullov
Slováci varujú pred Švédskom: Ťažší súper ako Poľsko, toto je ich najsilnejšia zbraň
Mladá žena išla po pizzu, skončila v nemocnici: Teraz sa bojí vyjsť z domu!
Tragédia pri Ilave: Traktor sa zrazil s motocyklom, cestu museli uzavrieť
Portugalsko eviduje najviac nakazených od februára: Vláda vyvodí dôsledky, budú sa opäť sprísňovať opatrenia?