Streda 12. 5.
Pankrác
21.04.2021 19:49 | Správy | Zahraničné správy

Český Senát reaguje na útok vo Vrběticiach: Stanovisko, z ktorého nabiehajú zimomriavky

Senát označil útok vo Vrběticiach, za ktorým stoja podľa českých bezpečnostných zložiek ruskí agenti, za akt štátneho terorizmu proti jednému členskému štátu, a tým celej EÚ.

Vyzval v stredu súčasne vládu, aby vypovedala Rusku zmluvu o priateľstve a spolupráci. Až na jedného by mala vyhostiť z Prahy ostatných pracovníkov ruského veľvyslanectva.

Horná komora tiež odporučila vláde prerokovať kauzu v Bezpečnostnej rade OSN a tiež orgánoch NATO a EÚ a požiadať členské krajiny o podporu a pomoc. Vláda by podľa Senátu mala využiť "všetky nástroje a možnosti, ktoré Českej republike členstvo v uvedených organizáciách poskytuje".

Senát podporil doterajšie vyhostenue 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci ruských tajných služieb. Následný krok režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý na oplátku vyhostil z Moskvy 20 českých diplomatov, označili senátori za eskaláciu napätia.

Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Slováci by si už onedlho mohli vyberať vakcínu proti covidu: Minister prezradil presný dátum
Koronavírus na Slovensku: Pacientov v nemocniciach ubúda, pribudli však obete
Čerstvá mamička Kavaschová už kočíkuje: Zverejnila fotku s dcérkou
Minister zdravotníctva v bleskovom vyhlásení: Prečo sme zastavili očkovanie AstraZenecou
Otec piatich detí Peter na hranici života a smrti, Covid mu znefunkčnil 95 % pľúc : Bol som si istý, že zomieram!
Milionár Rezeš ako slovenský James Bond: Preháňa sa so športiakom za 122-tisíc eur!
Matovič v Pittsburgu: Rokuje o budúcnosti závodu na Slovensku
Aktualizované
Letanovská mení tábor: Odišla zo Za ľudí, stane sa posilou strany Spolu
Krásne gesto Davida Alabu: Bývalému klubu venoval poriadny balík
Dvaja bratia z Tatier motivujú ľudí na vakcináciu proti COVID-19: Neuveríte, čo sľubujú za očkovanie!
Darovanie krvi a koronavírus: Prečítajte si dôležité informácie
Herec Juraj Kemka v šou 2 na 1 totálne zaskočený: Toto tu ešte nebolo!