Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2021 14:27 | Správy | Domáce správy

Tvrdý úder Progresívneho Slovenska: Kritika protipandemických opatrení a trestné oznámenie!

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) v stredu podalo na generálnej prokuratúre trestné oznámenie za zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

Oznámenie súvisí s neprijatím adekvátnych protipandemických opatrení v decembri 2020. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámili predsedníčka hnutia Irena Bihariová a člen predsedníctva Branislav Vančo. Ten uviedol, že Slovensko nemuselo mať viac ako 11-tisíc obetí ochorenia COVID-19, ak by vláda zasiahla včas.

Podľa Vanča mali členovia vlády v decembri informácie od Pandemickej komisie vlády SR, vďaka ktorým vedeli, aká vážne je situácia so šírením pandémie koronavírusu. Zo strachu o svoje politické preferencie však neprijali prísnejšie opatrenia. Vďaka ich neprijatiu tak podľa neho nastalo zhoršenie pandemickej situácie, ktorá viedla k nárastu počtu úmrtí. „Ministri si nesplnili svoju povinnosť, ktorá im vyplýva z funkcie verejných činiteľov a nechránili záujem na ochrane životov a zdravia, ale záujem iný, ktorým bol ich osobný prospech,“ povedal Vančo. Členovia vlády tak podľa neho naplnili skutkovú podstatu trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Bihariová na tlačovej konferencii vyzvala vládu, aby zriadila fond na odškodňovanie rodín obetí pandémie. Z fondu by mala vláda udeliť peniaze rodinám, ktoré v dôsledku ochorenia COVID-19 prišli o svojho člena. Kompenzovala by im tak ekonomickú ujmu, spojenú s pohrebom blízkeho alebo ujmu, ktorá im vznikla stratou príjmu danej osoby v domácnosti. „Poznám aj prípady, kedy pozostalí a blízki kvôli výraznej citovej ujme nemohli sami vykonávať ekonomickú činnosť, čo ich ešte viac ekonomicky oslabilo,“ uviedla.

 

PS vláde zároveň ponúka svojich expertov, ktorí by podľa Bihariovej boli ochotní poskytnúť svoje skúsenosti a vedomosti pri vytvorení fondu na odškodňovanie rodín obetí pandémie. „Ak sme vedeli nájsť 300 miliónov na plošné testovanie, ktorého efekt je minimálne diskutabilný, alebo ak sme vedeli nájsť zdroje na kúpu vakcín, ktoré v podstate nevieme využiť, bolo by hanebné, ak by štát nevedel alokovať peniaze pre rodiny tých, ktorí naozaj strádajú nielen emočne, ale aj ekonomicky,“ uzavrela Bihariová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s Emmanuelom Macronom počas návštevy Francúzska.
Macron sa stretol s čínskym prezidentom: Ide o veľa, zatlačil na naňho ohľadom vojny na Ukrajine?
Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Foto
Obavy sa potvrdili: Izraelská armáda obsadila ďalšie územie! Povolí Hamas šancu na prímerie?
ilustračné foto
Tlak sa zvyšuje, napätie narastá: Čínske lode nemali na tomto mieste čo robiť!
Foto
Slafkovský sa doma dlho neohrial: Po príchode na zraz bol okamžite hlavnou hviezdou!
Izraelská armáda vyzvala obyvateľov východného Rafahu na evakuáciu
Izrael udrel v noci a nekončí: Zastavenie prepravy humanitárnych zásielok?
(ilustračné foto)
Aktualizované
Rozsiahly zásah polície: Výbušniny na školách nahlásili na veľkom území Slovenska!
"Lezec" dopadol na tvrdý betón.
Policajti v šoku: Keď je zlá hlava, trpí celé telo! Keby to nebolo na VIDEU, neverili by ste
Foto
Obranný pilier národného tímu Martin Fehérváry: NHL už neriešim, myslím len na medailu z MS!
Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
Je zo zlé, varuje už aj UNICEF: 600 000 deťom hrozí ďalšia katastrofa!
Na snímke pápež František.
Úsmevné slová pápeža Františka: Nezvyčajný príkaz najmenšej armáde sveta
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan telefonoval s vodcom Hamasu: Kto vie, čo by si o tomto myslel Izrael
Dcéra Kate po svojom otcovi pátra pomocou sociálnych sietí.
David šiel osláviť dôchodok: Zvláštna SMS a potom... Slová užialenej rodiny