Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2021 13:55 | Správy | Servis

Ako si na sezónu pripraviť motorku: TOP 7 vecí, ktoré treba sledovať

Servis netreba podceňovať!

ČÍTAJTE VIAC: Celebrity, ktoré prežili nehodu na motorke: Pestrosť tohto zoznamu je prekvapujúca

Vášniví motorkári si svoje stroje pripravujú aj v zime, no pred prvou poriadnou jazdou sa oplatí urobiť veľkou prehliadku stroja. Okrem toho však netreba zabúdať ani na priebežnú údržbu. Aké faktory teda treba sledovať?

 

Sledovať stav batérie

Moderné nabíjačky a udržiavačky sú síce robené špeciálne na motocykle a majú super softvér, ale napriek tomu sú aj nové batérie, ktoré zimu neprežijú. Medzi osvedčené recepty preto patrí aj baterku úplne vybrať, uložiť do izbovej teplote a z času na čas skontrolovať napätie. Ak je pod 12,4 V, napojiť ju na udržiavačku alebo nabíjačku, až dokým neukáže, že je všetko v poriadku. Potom odpojiť a nechať tak, až kým napätie zase neklesne pri 12,4 V. Baterka môže zostať aj v stroji, ak je v garáži teplota aspoň nad 15 stupňov.

 

 

Odstaviť do sucha

Garáž je super, nie však vlhká, to je peklo pre celý motocykel. Rovnako tak aj nepriedušné prekrytie. Ak motorka zimuje v interiéri, netreba ju zakryť úplne celú, lebo pod nepriedušnou plachtou (čo je väčšina dostupných) sa zráža vlhkosť. Môže vznikať hrdza a niekde aj plesne, napríklad na sedle. Preto je lepšie zakryť iba zvrchu, aby na ňu nepadal prach a z času na čas odkryť a prevetrať. A občas vyvetrať aj celý priestor, v ktorom je motocykel. Alebo si ho nasťahujte do obývačky ako dekoráciu.

 

Čistota pol života

Zima je najvhodnejší čas na detailnú hygienu. Čupnite si k motocyklu, popozerajte všetky zákutia, vyčistite všetko, na čo sa počas sezóny ani nepozriete. Pri takomto detailnom obzeraní možno nájdete nečakané veci: priesak oleja, zvyšky zrazeného vtáka (stalo sa mám), skrutku v pneumatike, hrdzu a podobne. Zima je zároveň najvhodnejšie obdobie na objednanie prípadných poškodených dielcov. Kto nechce svojmu stroju uškodiť a nemá ho iba ako spotrebný materiál, nemal by s ním jazdiť po nasolených cestách (ani keď sa náhle oteplí, lebo soli je tam stále dosť).

 

Ošetrujte s rozumom

Ak človek nie je barbar, pri čistení by nikdy nemal používať drôtenú stranu kuchynskej špongie. Tá vie narobiť škrabance do laku, hliníka a najmä na plexištít. Vhodné sú utierky z mikrovlákna, jelenica alebo staré dobré flanelové košele.

 

Namazať zabudnuté

Ľudia často zabúdajú na takú drobnosť, ako je namazanie čapu brzdovej a spojkovej páčky, pritom ich chod veľmi ovplyvňuje jazdu (uchytenie treba rozobrať a vybrať, inak to nemá zmysel). Rovnako zámok sedla. Na tieto veci je najlepšie použiť vazelínu, ktorá vydrží dlhšie než mazadlo v spreji. Prípadne, ak máte, tak aj prípravky s prídavkom teflónu či grafitu.

 

Pozor na brzdy

Keď už sa človek pri motocykli skláňa, môže rovno vyčistiť brzdové kotúče, strmene a celé kolesá. Treba však použiť čistič na brzdy v spreji, nič iné. Podstatné je, aby majiteľ sám nič nerozoberal, pretože všetko okolo bŕzd sa doťahuje na presný moment a s lepidlom na závity. Rovno môžete vyčistiť aj ráfiky a lúče kolesa. Často sa po takomto vyčistení ľudia sami čudujú, aké majú zrazu pekné kolesá a brzdové strmene.

Otvoriť galériu

Škodlivá pena

Verejné umyvárky nie sú pre motocykle vhodné. A pena, ktorá sa na nich používa, môže byť pre motocykle až škodlivá. Viacero výrobcov používa brúsený hliník bez lakovania a na ňom zostávajú fľaky. Niektoré motocykle majú nálepky na laku, nie pod ním, prípadne 3D nálepky, a to všetko môže vysoký tlak vody poškodiť. Poctivá ručná robota je kľúčová vec, a kto si ju chce zjednodušovať verejnou umyvárkou, má zarobené na problémy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: AUTO MOTOR A ŠPORT

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane