Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2021 18:22 | Správy | Zahraničné správy

EÚ aj NATO odsúdili hekerský útok na USA: Tvrdý odkaz Rusku, žiadajú len jedno

Európska únia aj Severoatlantická aliancia vyjadrili vo štvrtok podporu Spojeným štátom v súvislosti s najnovšími kybernetickými útokmi, z ktorých Washington obviňuje Rusko.

"Európska únia a jej členské štáty vyjadrujú solidaritu s USA v súvislosti s vplyvom škodlivých kybernetických aktivít, najmä kybernetickej operácie SolarWinds, ktorú podľa USA uskutočnila Ruská federácia," uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo vyhlásení.

Severoatlantická rada (NAC), politický orgán NATO, v správe pre médiá uviedla, že spojenci z Aliancie podporujú a vyjadrujú solidaritu so Spojenými štátmi po oznámení destabilizačných aktivít zo štvrtka, ktoré sú pripisované Rusku. V tejto súvislosti podporili rozhodnutie Washingtonu uvaliť na Rusko sankcie a vyhostiť jeho diplomatov.

 

"Spojenci podnikajú individuálne a kolektívne kroky na zvýšenie kolektívnej bezpečnosti Aliancie," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

Podľa tejto správy Rusko aj naďalej ukazuje svoj "pretrvávajúci model destabilizačného správania", ktorý bolo možné vidieť pri porušení suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny a Gruzínska a ktorý pokračuje v porušovaní, neplnení a obchádzaní mnohých medzinárodných záväzkov vrátane Budapeštianskeho memoranda.

NAC upozornila, že takéto destabilizačné príklady zahŕňajú aj pokus o zásah do procesu volieb v spojeneckých krajinách vrátane prezidentských volieb v USA, ako aj rozsiahle dezinformačné kampane a škodlivé počítačové aktivity.

"USA a ďalší spojenci usudzujú, že všetky dostupné dôkazy poukazujú na zodpovednosť Ruskej federácie za hekerský útok SolarWinds. Sme solidárni s USA," uvádza sa vo vyhlásení z bruselského sídla Aliancie. Vo výzve sa tiež píše, že spojenci budú aj naďalej úzko spolupracovať pri postupe proti ruským akciám, ktoré predstavujú hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť.

"Vyzývame Rusko, aby okamžite zastavilo svoje destabilizačné správanie a dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky tak, ako to robia ich spojenci, vrátane existujúcich dohôd a záväzkov o kontrole zbraní, odzbrojení a nešírení zbraní. Vyzývame tiež Rusko, aby zastavilo svoje provokácie a okamžite znížilo napätie na hraniciach Ukrajiny a na nezákonne anektovanom Kryme," píše sa v závere dokumentu z dielne NATO.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková o jej odvolávaní: Nevidím žiadny relevantný dôvod
Zariadenie ciel v Leopoldove je veľmi strohé.
Viete, kto sedí v basách na Slovensku? Budete sa diviť, čo za ľudí sedí za mrežami
Juraj Bača (36)
Prečo Bača býva aj po 30-ke u rodičov: Osudový INCIDENT pred podpisom hypotéky!
Rodina Brodekovcov vytvorila v USA veľký biznis
Foto
Klan Brodekovcov dal svetu vynález, ktorý používame dodnes! Zachráni sa rodný dom šikovných Slovákov?
Kate v marci priznala, že jej diagnostikovali rakovinu.
Blízka princeznej Kate po PRVÝKRÁT prelomila mlčanie: Je to naozaj ZLÉ
Developer zdemoloval pamätihodnosť Bratislavy.
Foto
Bratislava prišla o kus histórie: Vzácnosť prežila obe svetové vojny, teraz je fuč! Komu hrozí pokuta?
Foto
USA 18 – Slovensko 18 ONLINE: Vybojujú naši mladíci senzačný postup do finále?
Nevideli ste tohto muža?
Zobral si bicykel a NEZAPLATIL: Polícia prosí o pomoc! Nevideli ste tohto muža?
2020 Kilá navyše nosila hrdo a s gráciou
Foto
Názlerová SCHUDLA 35 kíl: V tvári ju to úplne ZMENILO! Aha, ako vyzerá
Vozidlo Záchrannej zdravotnej služby.
Aktualizované
Elektrikára († 37) pri Žarnovici zasiahol prúd! Muž ostal visieť na stĺpe