Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.04.2021 16:56 | Správy | Domáce správy

Konflikt na východe Ukrajiny: Majú sa Slováci čoho báť? Minister Korčok prehovoril

Problémom pohybov ruských vojsk v ukrajinsko-ruskom pohraničí je, že nepoznáme ich cieľ, motiváciu, ani prečo sa dejú práve teraz a v danom zložení. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) to uviedol v pondelok po mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť.

S ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) sa zhodli, že záujmom SR je, aby situácia neeskalovala a riešila sa na diplomatickej úrovni. Korčok deklaroval, že slovenská diplomacia koná. "Aj ja vnímam znepokojenie a strach našich občanov. Úplne im rozumiem a ubezpečujem ich, že z nášho postoja pre nich nevyplýva žiadny problém, pretože žiadame len to, aby sa rešpektovali medzinárodné normy a aby došlo k posunu v mierovom riešení konfliktu na východe Ukrajiny," vyhlásil.

"Severoatlantická aliancia ani SR ako jej člen žiaden vojenský útok nechystá a ani sa nepripravuje na útok, ktorý by mal vzniknúť zo strany kohokoľvek," ubezpečil minister obrany. Presuny vojenských jednotiek po území vlastného štátu sú podľa Korčoka normálnou súčasťou výkonu suverenity daného štátu. "Ale k takémuto pohybu vojsk musí dochádzať transparentným spôsobom a v súlade s medzinárodnými štandardmi," vysvetlil. Práve nekomunikácia Ruska podľa neho vytvára napätie. Korčok odmieta, že by Ruská federácia reagovala na cvičenie NATO. Potvrdil však, že sa koná cvičenie štátov Defender-Europe 21, ktoré je riadne ohlásené a notifikované.

Minister obrany skonštatoval, že v posledných dvoch týždňoch evidujú výrazné zvýšenie počtov ruských vojakov i techniky v pohraničných oblastiach. "Naším cieľom je, aby sa situácia neeskalovala," uviedol. Zároveň upozornil aj na pribúdajúce počty incidentov a obetí, ktoré sa podľa neho blížia k číslam z roku 2014. Naď sa ohradil tiež voči dezinformáciám súvisiacimi s presunmi vojenskej techniky cez územie SR. Poukázal na to, že počty vojenských presunov klesajú. V roku 2019 evidovali napríklad 1 383 cestných presunov, zatiaľ čo vlani 286. Hoci pripustil, že na zníženie mala vplyv aj pandémia, ani v súčasnom roku podľa neho nedosiahnu také čísla ako v minulosti. Odmieta, že by sa k ukrajinskej hranici presúvali vojská NATO.

Šéf slovenskej diplomacie dodal, že je slovenským záujmom, aby sa Ukrajina vyvíjala stabilne, keďže ide o bezprostredného suseda. K rozvoju však potrebuje obnoviť svoju suverenitu. Skonštatoval tiež, že SR rešpektuje ašpirácie Ukrajiny na spoluprácu s Európskou úniou a NATO. Ide však podľa neho o záležitosť, ktorá sa týka len Ukrajiny a týchto inštitúcií. Rokovanie výboru sa uskutočnilo neverejne. Zúčastnil sa ho aj ukrajinský atašé pre obranu Bogdan Kharchuk, ktorý informoval o počtoch a rozmiestnení ruských vojsk.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce