Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2021 08:32 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Tragédia, pri ktorej zahynul Petr Kellner († 56): Prehovoril jediný preživší! Zásadné slová

Jediný preživší nehody vrtuľníka, pri ktorej na Aljaške v USA zahynul najbohatší Čech Petr Kellner, už komunikuje a chce vypovedať.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Český fotograf a tréner snowboardu David Horváth odkázal, že haváriu vrtuľníka nezavinila technická porucha. V piatok o tom informoval spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na Český rozhlas (ČRo).

Hovorca Kellnerovej finančnej skupiny PPF Vladimir Mlynář v rozhovore pre ČRo povedal: "Z toho, ako sme sa rozprávali s Davidom Horváthom, snáď môžem len povedať, že nič nenasvedčuje technickej poruche. Že to bola skutočne súhra nejakých nešťastných náhod, poveternostných podmienok, pristávacích podmienok." Dodal však, že haváriu musia posúdiť vyšetrovatelia.

Predbežnú správu z vyšetrovania nehody vrtuľníka zverejní americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB) zrejme už na budúci týždeň. Vypracovanie záverov však môže trvať aj rok, vyhlásil hlavný vyšetrovateľ nehody Clint Johnson. Ten tiež povedal, že aj keď preživší 48-ročný snowboardista dal prostredníctvom zástupcu najavo ochotu vypovedať, zatiaľ toho celkom nie je schopný.

"Pravdepodobne to chvíľu potrvá," povedal Johnson pre web Anchorage Daily News. Horváthovo meno medzitým zmizlo z evidencie nemocnice, kam ho po nehode koncom marca previezli. To podľa hovorcu nemocnice Mikala Canfielda znamená, že sa zotavil natoľko, že ho prepustili, alebo že požiadal o vyškrtnutie zo zoznamu z dôvodu ochrany svojho súkromia.

 

Vyšetrovatelia sa zatiaľ venujú vraku helikoptéry Airbus AS350B3. Už ho previezli do najväčšieho mesta v štáte Aljaška, kde ho skúma 12-členný tím. Podarilo sa mu zatiaľ získať časť elektroniky k palivovému systému vrtuľníka. Na ňu sa ukladajú údaje o tlaku, rýchlosti a teplotách. NTSB poslal túto elektroniku výrobcovi vrtuľníka do Francúzska na ďalšiu analýzu. Tím našiel aj vysielacie zariadenie, ktoré v prípade havárie dokáže upovedomiť záchranárov a odovzdať im GPS súradnice stroja. V prípade havárie vrtuľníka s Kellnerom na palube však záchranári žiadnu takúto informáciu nedostali - z dosiaľ nejasných dôvodov.

Na letisku v Anchorage v stredu 7. apríla pristál Kellnerov luxusný Boeing 737 BBJ, čo vyvolalo špekulácie, že priletel po miliardárovo telo. Mlynář v stredu v spomínanom rozhovore potvrdil, že repatriácia Kellnerových pozostatkov je "v procese".

Tragická nehoda sa stala 27. marca, keď skupina vyrazila vrtuľníkom na snowboarding vo voľnom teréne. Stroj narazil do hory blízko ľadovca Knik. Okrem 56-ročného Kellnera zahynuli aj tréner snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dvaja horskí vodcovia Gregory Harms a Sean McManamy, pripomenuli Novinky.cz.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
(ilustračné foto).
Požiar na Kysuciach: Horieť má známy HOTEL! Na mieste zasahuje niekoľko hasičov
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?
Agáta nemá na chlapov šťastie.
Foto
Hanychová pod paľbou kritiky: V TAKOMTO stave berie dcérku von? Agáta posiela odkaz a zatiahla do toho aj MAMU
Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove. Spoznávate muža na fotografii?
Foto
Muž na FOTO si mal zarobiť na poriadny problém: Pátra po ňom bratislavská polícia!
Na snímke poslanec Národnej rady SR Jaroslav Spišiak.
Poslanec PS Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu: Nabúral do plota! Čo sa stalo?