Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2021 20:01 | Správy | Zahraničné správy

Česko začína uvoľňovať opatrenia: Do škôl sa vrátia žiaci prvého stupňa, takéto sú pravidlá

Česká vláda v utorok rozhodla, že od 12. apríla sa do škôl vrátia žiaci prvého stupňa základných škôl aj deti v predškolskom veku. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Podľa návrhu ministrov školstva Roberta Plagu a zdravotníctva Jana Blatného bude návrat žiakov prvého stupňa prebiehať podľa rotačného princípu. To znamená, že by sa školáci po týždňoch striedali. Zatiaľ čo jedna trieda bude počas týždňa v škole, druhá bude v rovnakom čase doma. Nasledujúci týždeň to bude naopak. K tomuto plánu má však výhrady premiér Andrej Babiš, pripomína iDNES.

Žiaci budú musieť v škole dvakrát týždenne podstúpiť antigénový test na covid. Podľa ministerstva školstva nie je možné, aby si deti robili test doma samé. Pri testovaní detí v škole bude môcť byť prítomný ich zákonný zástupca.

 

Ministri sa tiež v utorok zaoberali aj podobou protipandemických opatrení po uplynutí núdzového stavu, ktorý končí v nedeľu 11. apríla. Vláda už podľa premiéra Babiša nebude žiadať o jeho predĺženie, čo znamená, že s jeho uplynutím sa zároveň skončí zákaz cestovania medzi okresmi i nočný zákaz vychádzania. Po novom sa bude môcť v interiéri spoločne stretnúť maximálne desať ľudí, v exteriéri 20.

Ministerstvo zdravotníctva podľa Blatného od stredy umožní nemocniciam poskytovať inú než neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Toto obmedzenie platilo od decembra. Blatný okrem toho potvrdil, že druhú dávku vakcíny proti koronavírusu od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna bude možné podávať 38 až 42 dní po zaočkovaní prvou dávkou. To umožní, aby aspoň jednu dávku vakcíny dostalo viac ľudí.

Minister Blatný tiež po rokovaní kabinetu potvrdil to, čo avizoval ešte pred jeho začatím - že vďaka zlepšujúcej sa epidemickej situácii ponúkne Česko voľné nemocničné lôžka okolitým krajinám. ČR má podľa neho k dispozícii približne 50 lôžok.

Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček skôr počas utorka na svojom twitterovom účte informoval, že V Česku sa od 12. apríla otvoria obchody s detským oblečením a obuvou, papiernictvá, čistiarne, práčovne, zámočníctva či farmárske trhy. Zoologické a botanické záhrady budú môcť od tohto dátumu taktiež obnoviť prevádzku vo vonkajších priestoroch. Kapacitu návštevníkov však budú musieť obmedziť na 20 percent. Podľa Havlíčka sa otvoria aj opravovne zariadení pre domácnosti i predaj náhradných dielov do automobilov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková o jej odvolávaní: Nevidím žiadny relevantný dôvod