Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2021 06:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Slovák Juraj Straka oblieka svetové hviezdy: Pri pohľade na hollywoodsku herečku neudržal slzy

„Keď bude mať Anna Wintour na sebe moju potlač, vešiam remeslo na klinec,“ povedal si na začiatku kariéry textilný dizajnér, Slovák Juraj Straka (36).

Splnený sen

Ako vzniká potlač na látku? „Ak pracujete sami pre seba, máte voľnú ruku. Ale ak robíte pre konkrétneho klienta, príde za vami so svojou predstavou, ktorú potom rozviniete. Ja vo väčšine robím ručne maľované veci, pretože sa mi páči, ak sú v dezéne aj nejaké nedokonalosti a je vidieť, že to bolo spracované ľudskou rukou. Nie som zástancom počítačom robených dezénov. V dnešnej dobe sú však aj tie ručné veci nascanované a zdigitalizované, a ďalej sa na nich robí v počítači. Dizajnér musí zvládať rôzne techniky. Čím viac ich má v portfóliu, tým je to lepšie,“ hovorí.

Pomáhal tiež nanovo rozbiehať svetoznámu haute couture značku Schiaparelli, ktorá bola na vrchole v 30. rokoch. „Potom zmizla a v roku 2013 som bol v parížskom tíme, ktorá ju pomáhala nanovo rozbiehať. Pracoval som tam tri roky ako hlavný dizajnér potlačí a výšiviek.“ Za zmienku stojí, že šaty od Schiaparelli mala na nedávnom udeľovaní Grammy svetoznáma speváčka Beyoncé.

Z Paríža odišiel Juraj do Antverp, kde pôsobí dodnes. „Naskytla sa mi príležitosť splniť si najväčší sen - pracovať ako návrhár látok pre Driesa Van Notena - je to lokálna belgická značka. Na Slovensku ju až tak nepoznajú, ale v rámci svetovej módy je to jedna z najvýznamnejších značiek, čo sa týka potlačí a printov.“

Chýba už len Beyoncé

Napriek tomu, že sa mu splnil sen, o ktorom sníval dlhé roky, po štyroch rokoch dal výpoveď. „V istej chvíli nastane moment, keď radosť z roboty kvôli rutine zmizne. Preto som odišiel skôr, ako by tento moment vôbec nastal. Chcel som, aby tie 4 roky u Driesa stále boli v spomienkach mojím splneným snom, a tak som odišiel v tom najkrajšom.“ V súčasnosti pracuje sám pre seba.

„Konečne robím umelecky to, čo chcem. Musíte mať však kontakty, pretože ak by som ako neznámy človek zaklopal na dvere dodávateľovi, že chcem vyvinúť kolekciu, vysmiali by ma. Teraz pracujem na veľkej kolekcii s módnou návrhárkou Lenkou Sršňovou a neskutočne sa z toho teším, hovorili sme o tom už od školy. Okrem toho robím ešte na viacerých projektoch, o ktorých zatiaľ nemôžem hovoriť.“

Otvoriť galériu

Jeho látky nosili také hviezdy ako Madonna, Lady Gaga, Anne Hathaway, Cate Blanchett alebo obávaná šéfredaktorka Anna Wintour. „Prvá bola herečka Julianne Moore. Na to nikdy nezabudnem, aký som bol okúzlený a vyhŕkli mi slzy šťastia. Po čase to očarenie opadne, stále je to ale, samozrejme, príjemné. Omnoho viac ma pri srdci zahreje, keď idem po ulici a vidím bežného človeka, ktorý má na sebe moju potlač. Pretože si na vec sám zarobí a kúpi, zatiaľ čo celebritám ich prinesú stylisti.“

Mnohé z nich stretol aj osobne. „V Paríži priamo v ateliéri sa občas stalo, že prišiel niekto slávny. Anna Wintour tam bola niekoľkokrát a bola veľmi príjemná, tiež Céline Dion bola veľmi fajn,“ spomína. Postupne si vyškrtal zoznam hviezd, ktoré chcel obliekať, a zostala mu tam už iba Beyoncé. My mu veľmi držíme palce a tešíme sa, až uzrie svetlo sveta jeho slovenská kolekcia.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Karin Kollárová, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!
(ilustračné foto)
Čínu zasiahlo tornádo: Katastrofa si vyžiadala si viacero obetí
Foto
OBAVY o zdravie Kim Kardashian: Fanúšikovia ostali z jej príspevku v šoku! Je v poriadku?
Military combat drone UAV
Rusi majú úspešnú protivzdušnú obranu: Zostreliť mali až 17 dronov
Občianski aktivisti bojujú za to, aby sa situácia prešetrila a vyriešila.
Foto
Dovolenkový raj Slovákov má problém! Obľúbená pláž je KONTAMINOVANÁ azbestom: Radšej si to rozmyslite
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Ilustračné foto
Žena († 50) tragicky zahynula pred očami manžela: Vtisne vám slzy do očí, čomu obetovala život
aerophobias concept. plane shakes during turbulence flying air hole. Blur image commercial plane moving fast downwards. Fear of flying. collapse slump, depression, downfall, debacle, subsidence, trip.
Foto
POSLEDNÉ zábery z lietadla pred katastrofou: Vpálilo do sopky, nikto neprežil! Detaily dodnes naháňajú hrôzu