Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.04.2021 20:21 | Správy | Zahraničné správy

Obavy z vyostrenia konfliktu na východe Ukrajiny: Svojská reakcia Ruska

Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že Ukrajina a Západ by sa nemali "obávať" pohybu ruských vojakov na ukrajinskej hranici. Kyjev totiž vyjadril obavy, že konflikt na východe Ukrajiny sa zasa vystupňuje, uviedla tlačová agentúra AFP.

Tento týždeň Ukrajina a Spojené štáty hlásili pohyb ruských vojakov na anektovanom Krymskom polostrove a na rusko-ukrajinskej hranici, neďaleko území kontrolovaných separatistami, ktorých podporuje Moskva.

Vojna na východe Ukrajiny vypukla v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov, po krvavom povstaní, ktorého výsledkom bolo zosadenie ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča nakloneného Kremľu.

 

Rusko opakovane popiera, že posiela svojich vojakov na ukrajinský Donbas a vyzbrojuje tam proruských separatistov. Hoci hovorca Kremľa Dmitrij Peskov priamo nepotvrdil zhromažďovanie vojakov na ukrajinskej hranici, vo štvrtok zdôraznil, že Moskva môže slobodne presúvať vojakov cez svoje územie.

"Ruská federácia presúva svoje ozbrojené sily v rámci svojho územia podľa vlastného uváženia," povedal Peskov. Dodal, že "by to nemalo nikoho znepokojovať a pre nikoho to nie je hrozba"."Pokiaľ ide o účasť ruských vojakov na ozbrojenom konflikte na území Ukrajiny, ruskí vojaci sa na ňom nikdy nezúčastňovali. A nerobia to ani teraz," doplnil.

Moskva a Kyjev sa tento týždeň navzájom obviňovali z nárastu násilia medzi vládnymi silami a Kremľom podporovanými separatistami na východe Ukrajiny, čo podkopáva prímerie vyrokované vlani. Podľa Kyjeva zahynulo od začiatku roka najmenej 19 ukrajinských vojakov.

Ministerstvo obrany USA v stredu novinárom oznámilo, že americké sily umiestnené v Európe po "najnovšej eskalácii ruskej agresie na východe Ukrajiny" zvýšili stav svojej pohotovosti.

V stredu sa tiež Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, rozprával so svojím ruským partnerom Valerijom Gerasimovom a hlavným veliteľom ukrajinských síl Ruslanom Chomčakom.

Chomčak tento týždeň povedal, že na východe Ukrajiny je v súčasnosti umiestnených 28.000 separatistických bojovníkov a "vyše 2000 ruských vojenských inštruktorov a poradcov".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol v roku 2019 zvolený vďaka sľubom, že ukončí konflikt, ale kritici vyhlasujú, že jeho jediným hmatateľným prínosom je krehké prímerie.

Rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinov v Paríži v roku 2019 neposunuli tieto strany bližšie k trvalého urovnaniu konfliktu. Boje si od roku 2014 vyžiadali už viac ako 13.000 ľudských životov, uviedla OSN.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


K nehode došlo v obci Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda.
Foto
Motorkár († 45) sa zrazil s kamiónom: Stačila chvíľa a nedalo sa mu už pomôcť! Čo sa tam stalo?
Foto
O Slafkovského je v NHL obrovský záujem: Bude mať Juraj nových spoluhráčov?
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Návrh na odvolávanie Šimkovičovej: Národná rada rozhodla! V TENTO deň sa bude rokovať
(ilustračné foto)
Opozícia kritizuje vládu: Dôvodom je regulácia hazardu! Ministerstvo financií reaguje
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Lekárske odborové združenie vyzýva Fica aj celú vládu: Dôvodom sú Rázsochy! Dolinková reaguje
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin (vpravo).
Po Putinovi začal konať aj Lukašenko: Mrazivé nariadenie prezidenta! Súvisí to s jadrovými zbraňami
Čo sa to deje, preboha?! Zomrel nádejný slovenský basketbalista (†18)
Mladý herec si získal sympatie divákov.
Foto
Nový sexsymbol Jablonský: Víťaza Let's Dance čaká to, po čom umelci TÚŽIA!
Ilustračné foto
Ďalšia nehoda v Bratislave: Zrazilo sa viacero áut! V TOMTO úseku si dávajte pozor
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Ostré slová Hamasu: Hovorí o nebezpečnej eskalácii! Situácia nevyzerá dobre
Ilustračné foto
Traja mladíci sa tragicky utopili v rieke na Ukrajine: Snažili sa utiecť pred vojnou?
V Bratislave sa zrazil kamión s električkou.
Foto
V centre Bratislavy sa zrazil kamión s električkou: Hlásia zranených! Tvoria sa kolóny