Utorok 27. 2.
Alexander
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2021 00:00 | Správy | Domáce správy

Trúfnete si na inú Veľkú noc? Prekvapte svojich najbližších a upečte im toto

Aké sladké dobroty budú tento rok zdobiť váš slávnostný stôl? Ostanete verní tradíciám, či vyskúšate niečo nové?

Otvoriť galériu
Limetkový tart
Zdroj: Lidl

Potrebujeme:

Na korpus:

  • 200 g hladkej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 40 g strúhaného kokosu
  • ½ lyžičky soli
  • 2 žĺtky
  • 150 g masla


Na potretie:

  • 50 g bielej čokolády
  • 30 g strúhaného kokosu


Na krém:

  • 2 plátky želatíny (asi 3,3 g)
  • 200 g masla
  • 6 vajíčok
  • 2 žĺtky
  • 280 g kryštálového cukru
  • 190 ml limetkovej šťavy (asi z 8 limetiek)
  • kôru zo 4 limetiek


Jogurtová šľahačka:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g bieleho smotanového jogurtu
  • 30 g medu

Príprava:

  1. Suché prísady preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky a vymiešame mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.
  2. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (fazuľou alebo ryžou). Pečieme 10 – 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou a posypeme kokosom.

     

  3. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli. Medzitým zmiešame vajíčka a žĺtky s cukrom. Vaječnú zmes opatrne za stáleho miešania prilejeme k rozpustenému maslu. Pridáme aj limetkovú šťavu a kôru. Varíme nad parou na miernom ohni asi 8 minút. Miešame, aby sa vajíčka nezrazili. K hotovému krému primiešame želatínu a nalejeme na pripravený korpus. Necháme v chladničke úplne stuhnúť.
  4. Smotanu vyšľaháme spolu s jogurtom a medom na tuhý krém. Pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou ho ozdobne nanesieme na stuhnutý koláč a nastrúhame naň kôru z limetky.


Churros s omáčkou z vaječného likéru

Otvoriť galériu

Potrebujeme:

  • 240 ml vody
  • 125 g masla
  • 1 lyžička kryštálového cukru štipku soli
  • 180 g polohrubej múky
  • 6 vajec
  • 800 ml slnečnicového oleja
  • 80 g škoricového cukru


Na omáčku:

  • 80 ml vaječného likéru
  • 80 ml smotany na šľahanie
  • 300 g bielej čokolády
  • 40 g zmäknutého masla


Príprava:

  1. Do horúcej vody pridáme maslo, kryštálový cukor, štipku soli a privedieme k varu. Prisypeme múku a za stáleho miešania cesto odpaľujeme asi 3 minúty. Hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien hrnca, presunieme do robota a za stáleho miešania na strednej rýchlosti necháme vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajcia. Cestom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie robíme kruhy s priemerom cca 8-10 cm. Aby si churros aj po vypražení udržali okrúhly tvar, odložíme ich na tri hodiny do mrazničky.
  2. Vo fritovacej panvici rozohrejeme olej a zamrznuté churros opekáme dozlatista z obidvoch strán. Vysmažené ich preložíme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Ešte teplé ich obalíme v škoricovom cukre.
  3. Na omáčku v hrnci zohrejeme vaječný likér spolu so smotanou. Horúcou zmesou zalejeme nasekanú čokoládu, pridáme mäkké maslo a rozmiešame dohladka. Podávame ešte teplé.
pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Palestínčania utekajú po izraelskom leteckom útoku na obytnú budovu pásma Gazy v Rafahu, na juhu pásma Gazy 19. februára 2024
Ľudskoprávne organizácie bijú na poplach: Izrael stále blokuje pomoc, ide o životy
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj má ťažké srdce: EÚ stále nesplnila ich požiadavku, sľub visí vo vzduchu
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Koniec plastom? Vedci prišli s fantastickým objavom: Pozrite sa, čo nás môže zachrániť
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred) vystupuje s prejavom na medzinárodnej konferencii na podporu Ukrajiny v Elyzejskom paláci v Paríži v pondelok 26. februára 2024.
Foto
Prvé slová zo samitu! Macron vyzýva na rýchlu akciu v prospech Ukrajiny: V stávke je bezpečnosť nás všetkých
Na archívnej snímke z roku 2021 útočník Adam Ružička.
Foto
Slovenská hokejová legenda o Ružičkovi: Takých ako on sú v NHL stovky!
Poľský premiér Donald Tusk (vpravo) a kanadský premiér Justin Trudeau.
Pôjde ukrajinské obilie do sveta? Poľsko je pripravené, premiér hovorí o úľave
Farmár sedí na streche traktora počas protestu poľnohopodárov pred budovou zastupiteľského úradu Európskej komisie (RK) v Madride v pondelok 26. februára 2024.
Foto
Majú toho plné zuby: Španielski poľnohospodári vytiahli ťažké stroje, pozrite sa, čo vyviedli
 Ben Wilson (31) sa vrátil opäť k životu po tom, čo bol 50 minút mŕtvy. V snahe oživiť ho, mu záchranári pri resuscitácii dali 17 šokov
Foto
Bol mŕtvy 50 minút: Lekári mu nedávali žiadne šance na prežitie! Muž ušiel hrobárovi z lopaty
Francúzsky herec Gérard Depardieu čelí ďalšej žalobe za sexuálne napadnutie
Foto
Obrovský škandál: Odporné, čo Depardieu vystrájal! Zastavila ho až ochranka
(ilustračné foto)
Vaša tvár o vás prezrádza aj to, čo by ste možno najradšej skryli: Pozor, ide o peniaze
Mnohé mestá skončili celkom zatopené.
Namiesto snehu povodne: Februárové počasie pekne zavarí týmto okresom
Bývalý reprezentačný brankár Július Hudáček.
Foto
Hudáčka v Nemecku milujú: Z týchto osláv vám naskočí husia koža!