Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2021 22:40 | Správy | Zahraničné správy

Európsky parlament vyzval štáty západného Balkánu: Ak chcú byť členmi EÚ, musia zabrať

Albánsko, Kosovo, Severné Macedónsko a Srbsko musia pokračovať v zásadných reformách, ak sa chcú priblížiť k členstvu v EÚ. Zhodli sa na tom vo štvrtok v Bruseli poslanci Európskeho parlamentu (EP).

EP prostredníctvom štvorice nelegislatívnych uznesení zhodnotil pokrok Albánska, Kosova, Severného Macedónska a Srbska v integračnom procese v rokoch 2019 a 2020. Poslanci v schválených textoch zdôraznili, že pokrok na ceste k členstvu v EÚ závisí od trvalých, dôkladných a nezvratných reformách v kľúčových oblastiach, medzi ktoré patrí právny štát a efektívne fungovanie demokratických inštitúcií. Poukázali tiež na dôležitosť zintenzívnenia boja proti korupcii a organizovanému zločinu, ako aj zlepšenia susedských vzťahov a regionálnej spolupráce.

V prípade Albánska EP privítal jasnú strategickú orientáciu a záväzok Tirany v súvislosti s integráciou krajiny do EÚ. Poslanci podporili začatie formálnych rokovaní o pristúpení Albánska k EÚ, avšak až po splnení všetkých podmienok stanovených Európskou radou.

 

EP v uznesení hodnotiacom pokrok Kosova vyzval vlády v Belehrade v Prištine, aby sa zdržali akýchkoľvek opatrení, ktoré by narušili dôveru medzi nimi. Poslanci konštatovali, že nezávislosť Kosova je nezvratná a vyzvali v tejto súvislosti päticu členských štátov EÚ, ktoré dosiaľ Kosovo neuznali, aby tak urobili. Uznanie nezávislosti Kosova by podľa zákonodarcov prispelo k normalizácii vzťahov medzi Belehradom a Prištinou, posilnilo a upevnilo by stabilitu regiónu, a uľahčilo integráciu oboch štátov do EÚ.

Europarlament konštatoval, že Severné Macedónsko neustále napreduje a udržiava stabilné tempo pri prijímaní reforiem súvisiacich s integráciou do EÚ. Poslanci vyzvali na bezodkladné usporiadanie prvej medzivládnej konferencie so Severným Macedónskom, ktorá by odštartovala rokovania o členstve tejto krajiny k EÚ a vyjadrili zároveň poľutovanie, že Bulharsko a Severné Macedónsko nenašli porozumenie v otvorených dvojstranných otázkach. EP v tejto súvislosti vyzval vlády v Sofii a Skopje na dosiahnutie kompromisu o akčnom pláne konkrétnych opatrení zameraných na vyriešenie aktuálnej patovej situácie.

Pri hodnotení pokroku Srbska EP zdôraznil, že normalizácia vzťahov s Kosovom a skutočné dodržiavanie základných práv zostanú naďalej kľúčovými témami a budú určovať rýchlosť prístupových rokovaní. Poslanci vyjadrili obavy ohľadom účinného fungovania nového srbského parlamentu, kde neexistuje opozícia a ktorého legitimitu opozičné strany spochybňujú. EP zdôraznil aj význam zosúladenia zahraničnej politiky Srbska so spoločnou zahraničnou a bezpečnostnou politikou EÚ, ktorá je podľa europoslancov najnižšia v regióne západného Balkánu.

Štvorica nelegislatívnych uznesení je odpoveďou EP na výročné správy Európskej komisie hodnotiace pokrok kandidátskych krajín a potenciálnych kandidátov na členstvo v EÚ a predstavuje oficiálny postoj EP k vzťahu Únie s týmito kandidátskymi krajinami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko opäť mrazy?!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?
(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!
Rakety do raketometov
Členské štáty Európskej únie sa dohodli, čo spravia s výnosmi z ruských aktív: Skvelá správa pre Ukrajinu!
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
NAKA zadržala 14-ročného mladíka: Na základnú školu mal poslať výhražný mail o bombe!