Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2021 13:00 | Správy | Politika
Exkluzívne

Exkluzívny rozhovor so šéfom Sme rodina Borisom Kollárom: Kedy som schopný povaliť vládu!

Počas celej vládnej krízy sa šéf Sme rodina Boris Kollár (55) zdržiava v úzadí.

Pred pár dňami vyrukoval so stanoviskom, že buď sa do budúceho týždňa spory uzavrú, alebo bude požadovať predčasné voľby. V exkluzívnom rozhovore pre Nový Čas opisuje, čo sa deje v zákulisí veľkého sporu, prečo odmieta menšinovú vládu, ale aj to, ako vníma vojnu medzi Sulíkom a Matovičom.

Čo si myslíte v súčasnosti o premiérovi Igorovi Matovičovi?

- Že svojským spôsobom bojuje o zachovanie štvorkoalície, o zachovanie vlády, aby to mohlo pokračovať ďalej.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Richard Sulík rád opakuje, že je nespôsobilý na túto funkciu a nemá osobnostné ani manažérske predpoklady, a za pár mesiacov stihol rozhádať všetkých. Vy ste však nevyzerali, že by ste mali nejaký konflikt s Matovičom, až na plošné testovania. Prečo ste sa nepripojili k požiadavke na odchod Matoviča?

- Prečo by som sa mal pripojiť k požiadavkám človeka, ktorý možno tento konflikt celý vyvolal. Ja nenapádam nikoho, ani Richarda Sulíka, ani Igora Matoviča, ani pani Remišovú, ale ja nenapádam sprostým spôsobom ani opozíciu. A preto mám normálne vzťahy s každým a to je veľmi dôležité. Keď mám výhradu, tak to poviem medzi štyrmi stenami, ale nebudem to vyťahovať na sociálnych sieťach, pred médiá, aby som rozoštval nejakých partnerov. Výhrady mám veľakrát aj ja, veľmi hlasno som ich tlmočil, ale tam, kde sa majú tlmočiť, lebo my sme korektný koaličný partner. Keď som videl, že medzi týmito dvoma narastá konflikt, že si stále hrubšie odkazujú cez sociálne siete, tak som vedel, že to nemôže inak dopadnúť ako rozpadom vlády. Na toto som upozorňoval dostatočne dopredu a vidíte, došlo na moje slová.

 

Platí to, že budúci týždeň musí byť koniec krízy, inak pôjdete do predčasných volieb?

- Musí byť vyriešená situácia, takto sa to nedá ďalej robiť. Ja s nevôľou počúvam mojich koaličných partnerov, ktorí na jednej strane rozbíjajú vládu a na druhej strane unisono vykrikujú, že nechcú predčasné voľby, ale to je farizejstvo, to je klamstvo. Keď urobím všetko pre to, aby som niečo položil, ale tvrdím, že nechcem predčasné voľby, tak som buď sám absolútne nekompetentný, alebo neviem, čo činím, alebo som farizej a tým ľuďom to nepoviem rovno do očí tak, ako to je. 

 

Teda skončíte?

- Nie je mysliteľné robiť takéto kroky, zablokovať vládu, vidíte, aký tam je cirkus. Ja som preto zastavil parlament, lebo som si povedal, že ten cirkus z koaličných rád nie som ochotný nechať presunúť do parlamentu. Buď sa postavíme pred ľudí a povieme, tak nám nezáleží, vážení voliči, na našom programe, ale nám záleží na našich egách. Vy ste počuli niečo normálne konštruktívne z tých politických strán, čo chcú? No tak my sme dali päť podmienok ako pomoc gastru, cestovnému ruchu, pozastaviť vykonateľnosť exekúcií, aby teraz ľudia neprichádzali o majetok, a odklad splátok úverov. To znamená, že poďme teda pred ľudí, poďakujme sa, ospravedlňme sa pekne ľuďom, vráťme im tú moc, nech sú predčasné voľby, a ľudia nám vystavia účet, hotovo.

 

Tie vaše požiadavky stále platia?

- Bez toho rozhodne nepôjdem ďalej.

 

Tento týždeň vyšiel prieskum, že vláda nemá dôveru vyše 80 percent ľudí. Dá sa v takejto konštelácii vydržať ďalšie tri roky?

- Možno by sa dalo, lebo to je len otázka času, otvoria sa obchody, otvorí sa ekonomika a zrazu tá dôvera pôjde úplne inde. Čiže na tieto prieskumy by som veľmi nedal.

 

V stredu sme počuli, že problém je najmä v poste Richarda Sulíka, ktorý chce zostať členom vlády, keďže tam chce byť aj Igor Matovič. Ako sa tento problém rozsekne?

- Ja toto nebudem rozsekávať, to nechávam na koaličných partnerov. Ľuďom záleží na tom, či im vláda pomôže, alebo nie, či dostanú doručenú pomoc, alebo nie, a nie je problém, kde kto bude sedieť, akého bavoráka bude mať, či bude mať to ministerstvo, alebo hentam. Myslíte, že to ľudí zaujíma? Ani mňa to nezaujíma.

 

Vám neprekáža, ak by Richard Sulík sedel ďalej vo vláde?

- Mne neprekáža nič. Prekáža mi, že pomoc ľuďom nie je adresná, že táto pomoc nie je dostatočná. Toto mi prekáža. Áno, kvôli tomuto som ochotný povaliť vládu, keď mi táto vláda prestane plniť funkciu pomoci ľuďom. Ja som mal štyri hlavné programy, našťastie dva body sme splnili - napravili sme skrivodlivosť páchanú na ženách, ročníkoch 1957 - 1963 a zrušili sme doplatky za lieky pre deti do 6 rokov, pre ZŤP a dôchodcov od roku 2021. Teraz na apríl a máj sme mali púšťať exekučnú amnestiu, ktorú sme mali odsúhlasenú. Keď padne vláda, myslíte, že to tým ľuďom som schopný splniť? Oni kašlú na to, či bude Sulík ministrom hospodárstva, alebo nebude, a či bude Matovič, alebo nebude.

 

Predpokladám, že rozumiete, že podstatné asi bude aj to, či bude sedieť v tej vláde Matovič aj Sulík, keďže asi tie spory budú pokračovať aj naďalej a opäť sa môžeme dostať o pol roka do takejto istej krízy ako sme.  

- To si myslím, áno, je to vysoko pravdepodobné.

 

Čiže bolo by lepšie, keby tam nesedeli obaja spolu?

- Toto nechám už na nich. Ja si myslím, že jedinou možnosťou je, keď obidvaja vstúpia do seba, obidvaja musia zahodiť tieto emócie a potlačiť svoje egá. Inak to nepôjde.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo