Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2021 00:00 | PR články
Sponzorované

Soľ obsahujú aj sladkosti. Máte prehľad, koľko jej denne zjete?

Myslíte si, že pokiaľ nesolíte, žijete zdravo? V skutočnosti mnoho ľudí prijíma soľ v dvojnásobných množstvách. Tá sa totiž nachádza na miestach, kde by ste ju vôbec nečakali.

Ľudské telo soľ k životu nevyhnutne potrebuje, no dôležité sú množstvá, v ktorých ju prostredníctvom stravy bežne prijímate. Sodík, ktorý je jej dôležitou zložkou, sa okrem iného podieľa sa na hospodárení organizmu s vodou. Pomáha tiež udržiavať objem krvi a súčasne jej tlak.

Vysoká spotreba soli preukázateľne zvyšuje krvný tlak a podporuje nielen vznik hypertenzie, ale aj ochorenia srdca a ciev. Zvyšuje tiež riziko vzniku infarktu alebo mozgovej príhody. Aby soľ bola dobrým pomocníkom, a nie zlým pánom, je potrebné vedieť, kde všade sa v skutočnosti ukrýva.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Na chuť sa radšej nespoliehajte

Soľ sa prirodzene vyskytuje v mlieku, zelenine, rybách či v materskom mlieku. Najčastejšou príčinou jej prílišnej konzumácie sú takzvané skryté zdroje. „V dnešnej dobe konzumujeme príliš veľa spracovaných a ultra-spracovaných pokrmov, ktoré sú buď prirodzene bohaté na soľ a sodík alebo sa do nich táto zložka pridáva z technologických a senzorických dôvodov,“ vysvetľuje Ing. Martina Gažarová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Do tejto kategórie patrí napríklad chlieb, pečivo, instantné polotovary, sladké a slané pochutiny, koreniace zmesi, ale tiež syry, majonéza, bryndza, a údeniny.

Väčšinu soli človek prijíma z už spomínaných spracovaných potravín. Často si to nemusí vôbec uvedomiť, pretože tieto výrobky v skutočnosti vôbec nemusia chutiť slano. Je to preto, že obsahujú aj iné prísady, ktoré vysoký obsah soli maskujú.

Odborníci sa zhodujú na odporúčanej dennej dávke maximálne 5 gramov soli pre zdravého dospelého človeka, čo predstavuje 2 g sodíka. Deti, seniori a ľudia s ochoreniami srdca či obličiek by mali svoj denný príjem soli ešte znížiť.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Koľko je priveľa?

Priemerný denný príjem soli sa u nás pohybuje okolo 9 – 12 gramov na deň. Ak vás zaujíma, koľko sodíka zo soli prijímate, potrebujete poznať údaj o množstve konzumovanej soli, ktorý následne vydelíte koeficientom 2,5. Potraviny s nízkym obsahom soli majú menej ako 0,3 g na 100 g, spozornieť by ste naopak mali pri výrobkoch s obsahom vyšším ako 1,5 gramov soli na 100 g. Aby ste sa vyhli komplikovanému prerátavaniu, na vyššie množstvo soli vo výrobkoch vás môže upozorniť Nutri-Score.

Ako jeden z prvých ho na Slovensku na svojej webovej stránke a na obaloch vybraných výrobkov svojich privátnych značiek používa Kaufland. „Reagujeme na zvýšený záujem našich zákazníkov mať prehľad o zložení potravín, ktoré denne konzumujú. Preto naše výrobky postupne označujeme hodnotením Nutri-Score, ktoré sa vo svete osvedčilo ako veľmi prehľadné a ľahko pochopiteľné,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko.

Tento systém pozostáva z päťstupňovej farebnej stupnice, pričom zelené A je považované za nutrične najvýhodnejšie. Tmavooranžové E zase upozorňuje na výživne najmenej výhodný variant. Nutri-Score hodnotí soľ ako nepriaznivú zložku. Výrobcovia môžu vďaka jej zníženiu dosiahnuť lepšie skóre svojich produktov. Sledovaním Nutri-Score dokážete odhaliť priveľa soli aj v takých potravinách, ktoré by ste na základe ich chuti neodhalili.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

V roku 2025 budeme soliť menej

Spolu so svetovou zdravotníckou organizáciou sa Slovensko zaviazalo postupne znížiť príjem soli u svojich obyvateľov o 30 percent. „Nie je dôvod na obavy, priam naopak,“ hovorí Ing. Martina Gažarová, PhD. a pokračuje: „Síce to určitý čas potrvá, no chuťové poháriky človeka sa dokážu prispôsobiť a zvyknúť si aj na menšie množstvo soli v jedle, čo priaznivo ovplyvňuje naše zdravie.“

Spoločnosť Kaufland Slovensko prijala vlastný záväzok znížiť obsah soli, cukru a tukov v potravinách. „Zamerali sme sa na úpravu zloženia výrobkov našich privátnych značiek s cieľom ponúknuť zákazníkom zdravšiu alternatívu, a to bez použitia iných náhradných látok,“ vysvetľuje Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko.

Tento cieľ sa dotýka predovšetkým mliečnych výrobkov, nealkoholických nápojov, mrazeného sortimentu, nátierok, pekárenských výrobkov i mäsového sortimentu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka