Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2021 09:10 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Česko zaočkovalo už milión ľudí: Až 80% z nich dostalo tú istú značku vakcíny

Aspoň jednu dávku vakcíny proti chorobe covid-19 zatiaľ dostal v Česku viac ako milión ľudí, obe potrebné dávky má 371.235 obyvateľov.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Od konca decembra, kedy sa v krajine začalo očkovať, podali zdravotníci dohromady takmer 1,38 milióna dávok, minimálne jednou dávkou bolo k pondelkovému večeru očkovaných presne 1.007.422 ľudí. Vyplýva to z údajov na webe ministerstva zdravotníctva. V Česku žije približne 10,7 milióna obyvateľov. Prednostne teraz dostávajú vakcínu seniori, u ktorých je vyššie riziko vážneho priebehu ochorenia a úmrtia.

Naočkovaní sú tiež zdravotníci, záchranári, ďalší pracovníci kritickej infraštruktúry a učitelia. Aj jedna dávka očkovania podľa odborníkov preukázateľne znižuje riziko ťažkého priebehu, hospitalizácie a smrti. Rada vlády pre zdravotné riziká v utorok posúdi návrh predĺžiť interval medzi prvou a druhou dávkou očkovania. V Česku sa zatiaľ používajú tri vakcíny schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA), obe sa podávajú v dvoch dávkach.

Takmer 80 percent doteraz podaných vakcín je od spoločností Pfizer / BioNTech, cez 13 percent od AstraZeneky a viac ako osem percent od firmy Moderna. V apríli má doraziť očkovacia látka od spoločnosti Johnson & Johnson, ktorá sa aplikuje len raz. V pondelok zdravotníci aplikovali 33.331 dávok vakcíny, to je zhruba o 2800 menej ako v rovnaký deň predchádzajúceho týždňa. Minister zdravotníctva Jan Blatný (za ANO) predpokladá, že v tomto týždni by mohol počet očkovanie stúpnuť na 60.000 až 70.000 denne, na viac zatiaľ nie sú podľa neho vakcíny.

 

Doterajšie maximum podaných dávok za jeden deň činí takmer 52.000. Začiatkom marca tempo vakcinácia zrýchlilo, počet dávok podaných túto nedeľu bol ale najnižší od začiatku marca. Za spomalením rýchlosti očkovanie môžu byť obmedzené dodávky vakcíny a nutnosť ich šetrenia pre druhej dávky. Celkom Česko dostalo podľa nedeľného vyjadrenia premiéra Andreja Babiša (ANO) 1.513.370 dávok vakcíny, v utorok sa očakáva ďalších 124.020 dávok od Pfizeru, v stredu 88.800 dávok od firmy Moderna a vo štvrtok 9600 od AstraZeneky. Česko má objednané vakcíny pre približne 11 miliónov ľudí. Cieľom je proočkovat asi 70 percent dospelej populácie, čo by sa malo podľa vlády stihnúť do konca tohto leta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas