Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2009 04:20

VIDEO: ÚVK potvrdila do 2. kola Radičovú a Gašparoviča

Víťaz prvého kola prezidentských volieb Ivan Gašparovič získal podľa oficiálnych výsledkov podporu voličov v 37 z 50 obvodov.

Čítajte online spravodajstvo z priebehu prvého kola prezidentských volieb TU>
Voľba prezidenta v obraze: Pozrite si FOTO a VIDEO TU>

Ústredná volebná komisia potvrdila výsledky prvého kola prezidentských volieb. Oznámil to na tlačovej besede predseda volebnej komisie Dušan Dugáček.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpil Ivan Gašparovič a Iveta Radičová. Ivan Gašparovič získal 876 061 hlasov, teda 46,71 percenta z platných hlasov zúčastnených voličov. Ivetu Radičovú podporilo 713 735 voličov, čiže 38,05 %. František Mikloško získal 101 573 hlasov (5,42 %), Zuzana Martináková 96 035 hlasov (5,12 %), Milan Melník 45 985 hlasov (2,45 %), Dagmara Bollová 21 378 hlasov (1,14 %) a Milan Sidor 20 862 hlasov (1,11 %).

305765

Vo voličských zoznamoch bolo zapísaných 4 339 331 oprávnených voličov, ktorí odovzdali 1 875 629 platných hlasov. Voličská účasť bola 43,63 percenta. Keďže žiadny kandidát nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých oprávnených voličov, pokračuje voľba prezidenta druhým kolom, ktoré sa koná 4. apríla.

V hlavnom meste však za Ivana Gašparoviča hlasovalo o 45 139 ľudí menej ako za jeho opozičnú kandidátku Ivetu Radičovú. Tá zvíťazila v 13 obvodoch.

Gašparovič s výrazným náskokom predbehol svoju protikandidátku Ivetu Radičovú napríklad v obvode Prievidza, kde získal 42 399 hlasov, zatiaľ čo Radičová iba 17 666. S viac ako 18 000 hlasmi zvíťazil nad Radičovou aj v Nitre a o polovicu vyšší počet hlasov oproti nej získal v obvode Zvolen. Výrazným rozdielom zvíťazil tiež v obvodoch Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom, Čadca, Humenné alebo v obvode Bardejov, kde získal 14 392 hlasov.

Radičová v Bardejove naopak získala 5 959 hlasov. S výrazným rozdielom hlasov však nad úradujúcim prezidentom zvíťazila v Komárne, a to s 25 303 hlasmi, zatiaľ čo za Gašparoviča hlasovalo iba 4 992. Ešte väčší rozdiel hlasov delil protikandidátov v obvode Košice, kde Radičová zvíťazila s počtom 41 150, kým Gašparoviča podporilo iba 24.996 ľudí. Podobná situácia nastala v Dunajskej Strede. Tam za Radičovú hlasovalo 37 663 voličov a za Gašparoviča iba 2 663.

Opozičná kandidátka zvíťazila aj v Rožňave, v Šali, Nových Zámkoch alebo v Galante. Len o 29 hlasov zvíťazila nad súčasnou hlavou štátu v obvode Banská Bystrica.

V Malackách bol rozdiel medzi Gašparovičom a Radičovou veľmi tesný, zvíťazila súčasná hlava štátu, rovnako ako v obvode Veľký Krtíš, kde bol rozdiel hlasov len 229.

Ivan Gašparovič verí, že druhé kolo prezidentských volieb vyhrá. "Som presvedčený, že druhé kolo nebude mať iný výsledok, lebo volič dnes vie, aj v tejto kríze, kto mu môže pomôcť, kto je na jeho strane, kto chce napĺňať jeho sociálne programy a kto urobí všetko preto, aby Slovensko vo vzťahu k zahraničiu malo dobré meno a aby Slovensko bola krajina, ktorá bude úspešná," uviedol Gašparovič.

Zároveň poďakoval všetkým tým, ktorí mu vo voľbách dali hlas. "Som veľmi rád, som víťaz prvého kola, každý to čakal a ja som presvedčený, že všetko to, čo som ja dával voličovi, o všetkom, o čom som sa s voličom zhováral, to všetko mi dal teraz vo svojich hlasoch," zhodnotil.

Do volebnej centrály Ivana Gašparoviča v Limbachu prišiel po polnoci aj premiér Robert Fico. "Náš cieľ sa naplnil, kandidát, ktorého sme podporovali, vyhral prvé kolo," konštatoval pre TASR po sčítaní všetkých hlasov.

"Som presvedčený, pretože trochu sa v slovenskej politike vyznám, že druhé kolo dopadne rovnako. Pre mňa ako predsedu vlády je to potešujúca správa, pretože potrebujeme stabilný trojuholník - prezident, predseda parlamentu, predseda vlády v časoch, ktoré sú veľmi ťažké," dodal Robert Fico, ktorý dúfa, že voliči dajú prednosť takejto stabilite a "že budeme pokračovať ďalej v tomto zložení, ako to bolo doteraz."

305691

Opozičnú prezidentskú kandidátku Ivetu Radičovú príjemne prekvapil pomerne malý náskok Ivana Gašparoviča v prvom kole prezidentských volieb. "Rozdiel, ktorý pre mňa v druhom kole znamená získať ešte štyri percentá, je obrovská výzva," vyhlásila na brífingu po sčítaní hlasov zo všetkých volebných miestností.

Zároveň poďakovala všetkým svojim voličom a prisľúbila, že sa pokúsi motivovať aj časť ľudí, ktorí v prvom kole voliť nešli. "Ľudia začali veriť, že politika môže byť slušná, decentná, džentlmenská a zároveň vecná. Útoky, podpásovky, politikárčenie, vymýšľanie si, konštrukty sa môžu obrátiť proti ich aktérom," poznamenala Radičová na margo pomerne dobrého volebného výsledku.

"Všetky predbežné výskumy ukazovali na niečo úplne iné," dodala Radičová, ktorá očakáva, že najbližšie dva týždne budú v znamení skutočného duelu s Ivanom Gašparovičom. "Budem sa snažiť v dialógoch s pánom Gašparovičom veľmi jasne ukázať, kto je Ivan Gašparovič a kto Iveta Radičová," vyhlásila. Zároveň ale dodala, že tieto voľby po prvý raz nie sú voľbou väčšieho a menšieho zla.

Radičová je presvedčená, že prezident môže reálne a aktívne prispieť k zlepšeniu kvality života na Slovensku. "Dovolím si povedať, že nejaké tie riešenia naozaj poznám," uzavrela.

305690

Viac informácií hľadajte na www.prezident2009.sk!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Kto dostal od prezidentky Čaputovej významné ocenenie? Hlava štátu prehovorila o vstupe do NATO
Kráľ Karol
Foto
Neuveriteľné: Kráľovi Karolovi len pred pár mesiacmi zistili rakovinu a teraz...
Lauren si sama všimla, že sa s jej telom deje niečo zvláštne.
Gynekologička si sama diagnostikovala rakovinu: Trápili ju len 2 PRÍZNAKY!
Český prezident Petr Pavel.
Odborníci odporučili sprísniť bezpečnostné opatrenia v Česku: Čo sa deje?!
Starenka verí, že pred Rusmi sa jej podarilo nadobro ujsť.
Foto
Nárek takmer 100-ročnej Lydie, ktorá pod paľbou ušla pred Rusmi: Prežijem aj túto vojnu!
Slovenská pošta myslí na komfort občanov: Rozšírila svoju sieť! Takto šikovne môžete narábať so zásielkou
Foto
Peter Sagan sa ukázal v drese nového tímu a prehovoril o svojom zdraví: TOTO mi hrozilo!
Dacia Duster
Foto
Takýto dobrý ešte Duster nebol! Milovníci áut si prídu na svoje: Ako dopadol v teste?
Študentská kvapka krvi sa tento rok začína 18. októbra a končí 19. novembra.
Ak máte tieto krvné skupiny, neváhajte pomôcť: Zásoby sú hraničné!
Woman working on computer in her home office during pandemic quarantine.
Najlákavejšie benefity pre zamestnancov? Toto sú TOP 3! V tomto roku majú najmä jednu požiadavku
Vírus  sa začal šíriť v Bánovciach nad Bebravou a okolí.
Aktualizované
V tejto časti Slovenska sa šíri závažný VÍRUS: Hnačky a zvracanie! Čo nakazených ľudí spája?
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Vystúpenie Poľska z Európskej únie? Odborníci prehovorili!