Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2021 11:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Genetička zo šou Svadba na prvý pohľad o nevydarených pároch z prvej série: Kde sa stala chyba

Viete si predstaviť, že by ste svojho ženícha či nevestu videli po prvý raz až pred oltárom? Trochu bizarná predstava, však? Odborníci zo šou Svadba na prvý pohľad si však trúfajú dať dohromady páry, ktoré spĺňajú všetky predpoklady, aby ich manželstvo malo šancu na dlhú, šťastnú spoločnú budúcnosť.

Závisí od nášho vzdelania, povahy, prostredia, v ktorom sa pohybujeme, od toho, aké traumy si nesieme z minulosti. Musí ísť o detailnú analýzu predstáv toho človeka o ich partnerovi, kompatibilitu pováh a mnoho ďalšieho. Celú vec komplikuje fakt, že mnoho z účastníkov má konkrétnu predstavu, ako by mal jeho partner vyzerať. Hoci aj fyzicky. Je veľmi ťažké, keď má človek utkvelú a veľmi konkrétnu predstavu o tom, kto by ho mal pred tým oltárom čakať.

Otvoriť galériu

Je prirodzené, že hoci ide o šou, páry majú isté predstavy o svojom nastávajúcom. V čom konkrétne je to pre vás ťažké?

Nám sa totiž nikdy nepodarí zhmotniť toho človeka z predstáv a postaviť ho pred oltár. Dovolím si tiež tvrdiť, že niektorí ľudia majú nie celkom reálne vnímanie seba a okolia, a vtedy je obzvlášť ťažké vyjsť niekomu v ústrety. Môže to vyjsť len vtedy, keď sa do tejto šou prihlásia takí, korí majú otvorenú myseľ aj srdce a dokážu dať šancu človeku, ktorého sme vybrali v najlepšej viere zmeniť niekomu život.

Niektorí z tých, ktorí sa prihlásili, si aj mohli myslieť, že sú otvorení skúsiť to aj s niekým, kto nie je na prvý pohľad ich typ. Ale nakoniec boli ich predstavy o vysnívanom partnerovi príliš silné na to, aby dali šancu tomu, kto ich pred oltárom čakal a nie na sto percent sa zhodoval s ich predstavou. Jednoducho, aj keď si človek myslí, že niečo dá, v skutočnosti to môže dopadnúť úplne inak.

V prvej sérii – a zrejme to je tak aj teraz – ste robili súťažiacim v šou testy DNA a tie sa v laboratóriu podrobili testu biologickej kompatibility. Čo je to konkrétne za test a čo je to biologicky kompatibilný partner?

V teste kompatibility sa zoberú vzorky DNA a tie sa laboratórne zanalyzujú. Vyšetrí sa krátky úsek DNA zodpovedný za imunitu a hľadáme takých dvoch, ktorí sa čo najviac líšia. Čím viac sa dvaja líšia v sekvencii DNA, tým by mohli byť biologicky lepší pár. Znamená to, že sú natoľko odlišní, aby mohli fungovať a splodiť potomstvo. To však nemusí platiť pri psychologických vlastnostiach, povahách, atď… Tam je to asi skôr naopak.

Dá sa určiť, na koľko percent sú si partneri súdení?

DNA analýza vám to priamo vyhodnotí, na koľko percent je testovaný pár kompatibilný. Tu si však treba uvedomiť dôležitú vec - jednej žene môže v DNA analýze vyjsť stovka kompatibilných partnerov, ale nie každý z nich je pre ňu vhodný partner po ostatných stránkach - psychologických, emočných, a preto treba hľadať aj tú sociálno-psychologickú kompatibilitu. A to je to ťažšie, čo nemožno merať ani opísať číslom.

Vie genetika odhadnúť napríklad aj to, či má jedinec sklon k nevere?

Nedá sa to takto povedať. Sú vedecké práce, ktoré priniesli hypotézu, že existuje istý gén, ktorý ovplyvňuje promiskuitné správanie, ale nedá sa na to vyhovárať.

Otvoriť galériu

Zvyknú si testy kompatibility robiť budúci mladomanželia pred svadbou?

Nič také sa komerčne nerobí. Robí sa to len experimentálne. Dvaja ľudia, ktorí sa plánujú zobrať, sa musia otestovať životom, spoločne fungovať a zistiť, či im to spolu ide. Biologickú kompatibilitu si tiež vedia ľahko overiť, asi netreba radiť, ako…

Jedným z testov je aj test čuchovej atraktivity. Akú úlohu zohráva vo vzťahu, najmä pri prvom stretnutí, vôňa tela?

Nepozerajme sa len na ľudí, tí predstavujú v prírode len malý zlomok živých tvorov. U veľmi širokého spektra živočíchov existuje interakcia, komunikácia, ako aj selekcia partnera na základe čuchu. Je to preto, že mnohé živočíchy žijú v malých komunitách, kde pri hľadaní partnera potrebujú rozlíšiť príbuzného od cudzieho jedinca. Prírodný výber preferuje nepríbuzného jedinca pred príbuzenských krížením. Ten je totiž dôležitý na to, aby vznikala a udržala sa variabilita.

A tak sa vyvinul zdanlivo jednoduchý mechanizmus – to, čo je od nás odlišné, nám vonia, priťahuje nás a predstavuje pre nás biologicky kompatibilného partnera na plodenie potomstva. Presné vysvetlenie, prečo to tak je a ako to vlastne celé vzniklo, nie je celkom jasné. Takže odpoveď na vašu otázku je, že čuchová interakcia je z biologického hľadiska nesmierne dôležitý indikátor kompatibility dvoch ľudí. To je dôležité zdôrazniť.

Takže sa môžu tešiť na šťastný vzťah bez mračien?

Tí dvaja, ktorí si voňajú, sú biologicky vhodní partneri. Neznamená to však, že budú harmonickým párom, manželia na veky vekov a budú si spokojne vychádzať ako hrdličky vo všetkom. Ide výlučne o biologickú súhru. A teda je predpoklad, že medzi nimi nebude chýbať vášeň, budú mať uspokojivý intímny život a veľkú šancu, že sa im podarí splodiť životaschopné potomstvo. Nezaručuje to však harmonické partnerstvo či manželstvo. Na to je potrebná kompatibilita v mnohých ďalších aspektoch.

Otvoriť galériu

Čo nám napovie objatie, pohľad alebo prvý bozk?

Chuť je ďalším dôležitým zmyslom, ktorý s čuchom úzko súvisí. Bozk je veľmi dôležitý pri výbere partnera. Ukazuje sa, že najmä pre ženy je prvý bozk veľmi dôležitý. Veľká časť z nich nie je ochotná ďalej pokračovať v randení, ak prvý bozk nebol podľa ich predstáv.

Je teda naozaj reálne, aby jednotlivci, naprogramovaní na to, že dokážu spolu biologicky fungovať, aj spolu fungovali?

Práve naopak. Biologicky kompatibilní partneri vôbec nemusia byť psychologicky kompatibilní. Veľmi zjednodušene - mnoho z nás to zažilo na sebe. Našli ste biologicky kompatibilného partnera, vonia vám, priťahuje vás, ohromne vám to funguje v posteli, neviete sa od seba odlepiť, no napriek tomu sa môže stať, že vo všetkých ostatných oblastiach sa absolútne nezhodnete, nemáte spoločné názory, motivácie, pohľad na svet ani hodnoty.

Logicky s týmto človekom nevytvoríte harmonický vzťah na celý život. Preto ešte raz zdôrazňujem, že u človeka je biológia komplikovaná množstvom zložitejších vzťahov a väzieb a výber partnera je o tom - nájsť kompromis a prienik biologického, psychologického či spoločenského... 

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?