Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2021 10:00 | Tip od Vás | Zahraničie
Váš Tip

Covid spôsobil zmenu, v ktorú už mnohí starostovia ani nedúfali: Prekvapivý jav zasiahol Benátky aj Prahu

O negatívnom vplyve pandémie ochorenia COVID-19 sa napísalo už veľa. Ale má aj jeden pozitívny efekt. Podarilo sa jej totiž dosiahnuť niečo, o čo sa donedávna bez úspechu pokúšali mnohí starostovia miest v celej Európe.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Čo to je? Výrazne znížiť v centrách počet bytov určených na krátkodobý prenájom cez platformu Airbnb a ďalšie! To pomohlo zredukovať ceny dlhodobých prenájmov miestami až o 15 %. Európske mestá vítajú turistov, ale zároveň popularita ubytovania v súkromných bytoch namiesto v hoteloch viedla k prudkému nárastu cien nehnuteľností aj dlhodobých prenájmov. Výsledkom bolo, že turisti vytlačili z historických štvrtí domácich obyvateľov a premenili ich na "mestá duchov".

Údaje firiem, ktoré spravujú nehnuteľnosti, ukázali, že v mestách, ako sú Lisabon, Barcelona, Praha či Benátky, niektorí hostitelia po kolapse cestovného ruchu v dôsledku pandémie nahradili dovolenkárov strednodobými až dlhodobými nájomníkmi. Prípadne sa do bytov sami nasťahovali alebo ich predali. A zároveň údaje analytickej spoločnosti AirDNA odhalili, že počet rezervácií cez Airbnb na minimálne jednu noc v 50 najväčších európskych mestách sa v roku 2020 medziročne znížil o 21,9 %. Kým niektorí hostitelia v európskych destináciách plánujú návrat k prenájmom cez Airbnb po tom, ako sa turisti vrátia, iní nadobro odišli z tohto trhu.

Otvoriť galériu
Vanessa Rola z Lisabonu tiež končí. Prenájom ubytovania turistom jej pomáhal platiť účty za byt vo štvrti Graca. Ďalší rok bez jasnej vidiny konca pandémie už byt bez turistov neutiahne a momentálne je v procese ukončovania nájomnej zmluvy.

 

V Benátkach, kde údaje AirDNA ukázali medziročný pokles rezervácií cez Airbnb a konkurenčnú spoločnosť Vrbo v januári dohromady o 67 %, aktivisti naliehajú na vládu, aby využila príležitosť a pomohla miestnym obyvateľom získať bývanie za dostupné ceny. Napríklad obmedzením počtu dní na prenájom alebo konverziou prázdnych priestorov na nízkonákladové bývanie. "Pred pandémiou bol prenájom bytu v Benátkach pre normálnych ľudí takmer nemožný," uviedol Marco Gasparinetti zo skupiny Gruppo 25 Aprile. Mesto s počtom iba 60 000 obyvateľov za normálnych okolností navštívi ročne 20 miliónov turistov.

Európski starostovia sa roky bránia zvyšovaniu počtu bytov na prenájom turistom v centrách miest. Chýbajú im štatistiky aj nástroje na presadzovanie obmedzení. Spoločnosti Airbnb, Expedia, Tripadvisor a Booking.com sa minulý rok v marci dohodli na deľbe údajov so štatistickým úradom Európskej únie o počte rezervovaných nocí a hostí. Údaje za rok 2020 očakáva Eurostat v druhej polovici roka.

Vlani v septembri 22 starostov napísalo eurokomisárke Margrethe Vestagerovej list so žiadosťou o rozšírenie deľby údajov aj na miestne samosprávy, aby mohli "zabezpečiť životaschopnosť štvrtí". "S očakávaným návratom cestovného ruchu sa musíme usilovať o jeho udržateľnosť, musíme vytvoriť model, ktorý nebude brániť cestovnému ruchu, ale bude mať obmedzenia, ktoré zabezpečia, že mesto je možné nielen navštevovať, ale v ňom aj žiť a pracovať," vyhlásil Ricardo Valente, člen radnice v portugalskom Porte, ktorý je jedným zo signatárov listu.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť