Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2021 07:00 | Správy | Politika

Rozpadne sa koalícia pre Matovičovu tlačovku?! Premiér podľa politológa zamlčal jeden podstatný detail

Kto sa v tom má vyznať? Jedna kríza sa oficiálne skončí, no stačí tlačovka premiéra a problémy sú naspäť.

Štvrtkové vyhlásenie Igora Matoviča (47), ktoré malo nadobro zažehnať konflikt s vicepremiérkou Veronikou Remišovou (44) a ministrom Richardom Sulíkom (53), urobilo pravý opak a prilialo olej do ohňa. Šéf vlády si totiž pri oznamovaní demisie svojho ministra Mareka Krajčího (46) neodpustil útok na vládnych partnerov a porušil spoločnú dohodu, na ktorej vyše týždňa pracovali. Tzv. memorandum o dobrom vládnutí však nestihli ani podpísať a opäť je na stole rozpad vlády.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Nočné rokovania v stredu naznačovali, že všetko sa vracia do normálu a dohode chceli informovať vo štvrtok. Sulík spočiatku požadoval odchod Matoviča aj Krajčího, no napokon sa všetci uspokojili aspoň s výmenou šéfa rezortu zdravotníctva. „Zatiaľ poviem len to, že každý niečo získal a každý niečo stratil. Rátam, že v blízkom poobedí by sme sa mali všetci štyria lídri postaviť pred médiá,“ uviedol Kollár vo štvrtok naobed.

Napokon sa však žiaden spoločný výstup nekonal. Tlačovku mal len Matovič spolu s ministrami z OĽaNO. Oznámil na nej odchod ministra Krajčího, no takým spôsobom, ktorý znova rozpútal koaličnú krízu. „Je to amorálne, že naňho ukazujú prstom ľudia, ktorí v prvej vlne chceli otvárať bary a reštaurácie,“ povedal Matovič, ktorý jasne narážal na Sulíka.

Vrcholom všetkého sa koaličným partnerom zdalo podmienenie Krajčího odchodu vakcináciou Sputnikom a jeho odchod aj po tom, čo nezvládol zápas s pandémiou označil za „rituálnu obetu“. O tomto však v koalícii dohoda nebola a Sulík tak oznámil, že na avizované spoločné vystúpenie nepríde. Paradoxom je, že šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš takisto priznal, že pôvodná koaličná dohoda o Krajčího odchode nebola podmienená očkovaním Sputnikom. Krajčí aj tak podal demisiu do rúk prezidentky v piatok popoludní.

 

Rozhodujúci víkend

Zdá sa však, že odchod Krajčího búrku v koalícii neupokojil. Minister hospodárstva Sulík v piatok pred rokovaním vlády priznal, že kríza je späť. „Štvrtkovou tlačovou besedou Igor Matovič prakticky zrušil dohodu, ktorú sme týždeň tvorili. Sme na bode nula,“ rozhorčil sa Sulík s tým, že ho to mrzí, pretože s Matovičom v posledných dňoch strávil veľa času.

Cez víkend sa chce so svojou stranou poradiť, čo ďalej a v pondelok budú informovať o tom, ako sa rozhodli. Nie je vylúčené, že strana definitívne opustí koalíciu. Podobný postup avizuje aj Remišová: „Budeme sa o tom v strane rozprávať. Všetci ste videli štvrtkovú tlačovku.“ Strana Za ľudí má však ďalší problém, keďže v jej vnútri bujnie nespokojnosť práve s Matovičom. Otvorene o svojom odchode rozprávajú minimálne dvaja ich poslanci Ján Benčík či Andrea Letanovská.

Boris Kollár do poslednej chvíle držal stranu premiérovi. Po Matovičovej tlačovke však aj on čiastočne zmenil rétoriku. „Dohoda bola o neútočení, a teda nech si každý urobí názor sám, či premiér Matovič svojimi vyjadreniami dohodu porušil alebo nie,“ povedal Kollár Novému Času.

Dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger povedal, že odchod Krajčího bol jedinou podmienkou pre pokračovanie koalície. „Považujeme túto dohodu za splnenú a veríme, že si už nikto nebude klásť žiadne ďalšie podmienky. Ak sa niekoho tlačová beseda dotkla, tak sa mu ospravedlňujeme,“ dodal.

 

SaS je blízko k odchodu z vlády

Tomáš Koziak, politológ

- Tlačovka premiéra bola bizarná. Každý očakával, že sa urobí hrubá čiara a koalícia bude pokračovať ďalej, no ukazuje sa, že Matovič je človek, ktorý sa nevie ovládať. Reakcia koaličných partnerov, hlavne Sulíka, bola úplne adekvátna. V tejto situácii sa z OĽaNO najlepšie zachoval Krajčí, ktorý podal demisiu. Matovič len ukázal, že pod tlakom nedokáže zvládať situáciu. Viackrát zaútočil na Sulíka a zabudol povedať, že decembrový lockdown, ktorý navrhoval Krajčí, sám nepodporil. SaS je k odchodu z koalície bližšie než pred pár dňami.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy