Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2021 15:15 | Správy | Domáce správy
Foto

Tvorili preň aj skladateľská esá: Spevácky zbor učiteľov oslavuje 100 rokov

Hudba je pre nich srdcovou záležitosťou. Spevácky zbor slovenských učiteľov v týchto dňoch oslávil 100 rokov od svojho vzniku. Jeho členovia oslávili okrúhle narodeniny hudobného telesa pamätnou striebornou mincou a aj poštovou známkou.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Petra Benčeka (47) z Levíc priviedol do oceňovaného umeleckého telesa Stanislav Titurus (72), ktorý v ňom odspieval neuveriteľných 50 rokov. Ako si spomínajú na svoje začiatky a aké okamihy boli pre nich zlomovými?

Zbor vznikol 3. 3. 1921, prežil druhú svetovú vojnu, časy socializmu a úspešne funguje až dodnes. Za ten čas získal mnohé významné ocenenia a priamo pre zbor tvorilo viacero legendárnych skladateľov - medzi inými aj Mikuláš Schneider Trnavský, Ján Cikker či Eugen Suchoň. V roku 1932 dokonca v Topoľčiankach navštívil zbor aj prvý prezident ČSR Tomáš Garrigue Masaryk. V súčasnosti má 55 členov vo veku od 20 až do 73 rokov. Peter Benček (47) nastúpil do zboru pred 15 rokmi.

„Oslovil ma Stanislav Titurus, s ktorým som spieval v malom miešanom učiteľskom zbore Domovina v Leviciach. SZSU znamená pre mňa veľmi veľa. Je to môj druhý domov, moja psychická vzpruha popri mojom náročnom povolaní špeciálneho pedagóga a komunálneho poslanca,“ spomína na začiatky dnes už aj tajomník zboru. Dodáva, že si milovaný koníček vyžaduje veľa fyzickej energie: „No ešte viac energie, z psychickej stránky, do seba dostávam.“

Hrozilo mu vylúčenie

Stanislav Titurus (72) vstúpil do SZSU v marci 1971, teda v týchto dňoch oslávi neuveriteľných 50 rokov svojho pôsobenia v ňom. „Pre svoje hlboké náboženské presvedčenie a pôvod v katolíckej rodine farského organistu mu najmä v časoch socializmu hrozilo nútené vylúčenie a nútená pauza v zbore. Musel zniesť a vystáť si mnoho kádrových pohovorov, výsluchov a podobne. No osud to zariadil tak, že ako vzorný učiteľ zemepisu a telesnej výchovy, s vynikajúcimi pracovnými výsledkami, v SZSU spievať mohol naďalej,“ rozrozpráva sa o svojom tútorovi Benček.

 

„Pred niekoľkými rokmi mu zdravotné problémy a úplná strata sluchu v pravom uchu taktiež skomplikovali účinkovanie v SZSU, no svojou húževnatosťou a nezlomnou snahou, doplnenou hudobnými znalosťami, vynikajúcim hudobným sluchom v zbore zotrval. Po oslave storočnice zboru v tomto roku sa chce so zborom rozlúčiť a odísť do zaslúženého speváckeho dôchodku,“ dodáva.

Spevácky zbor slovenských učiteľov

Vznikol v roku 1921 a jeho počiatok je spojený s menom dirigenta Miloša Ruppeldta. Skupinka vyše 20 učiteľov - podľa vzoru moravských a českých učiteľov - založila Spevácky zbor slovenských učiteľov. Cieľom bolo budiť národné povedomie na Slovensku a pozdvihnúť jeho kultúrnu úroveň, taktiež hudobne vzdelávať a kultúrne pôsobiť na stáročia utláčaný slovenský národ. Prvotná myšlienka sa nesie celým storočím pôsobenia zboru, aj keď časom sa ciele menili.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!