Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2021 16:21 | Správy | Politika

Politologička komentuje demisiu Krajčího: Z tohto víťazstva by sa premiér nemal tešiť

Demisia Mareka Krajčího (OĽaNO) na funkciu ministra zdravotníctva je slabou náplasťou na „obrovskú tržnú ranu, ktorú je potrebné zašiť”.

Pre agentúru SITA to povedala politologička Renáta Dulinová Bzdilová z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Zdôraznila, že ide o rozhodnutie, ku ktorému predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) dospel po silných tlakoch verejnosti, médií a koaličných partnerov. Nevníma to teda ako potrebnú sebareflexiu ministra zdravotníctva či premiéra, pre ktorého je to podľa nej spôsob, ako si nateraz zachrániť svoju pozíciu.

„Marek Krajčí bol v boji s pandémiou jednou z najvýraznejších postáv. Situácia na Slovensku je najvážnejšia, akej kedy v ére svojej samostatnosti čelilo a ten boj Slovensko výrazne prehráva,” ozrejmila Dulinová Bzdilová. Malo preto podľa jej slov dôjsť k zásadnejšej rekonštrukcii vlády. „Predseda vlády mal ukázať väčšiu sebareflexiu a autokorekciu, lebo hnutiu OĽaNO klesajú preferencie a jeho politická hviezda vyhasína. Matovič navyše neuveriteľne polarizuje verejnosť, politickú scénu a vytvára zbytočné napätie,” doplnila.

Strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí počas rokovaní koaličnej rady žiadali aj odchod premiéra. Nakoniec zo svojej požiadavky ustúpili. Nateraz je to podľa politologičky Matovičovo Pyrrhovo víťazstvo. „Z tohto víťazstva sa však premiér vôbec nemôže tešiť. Naopak, je to pre neho obrovský výkričník, aby zmenil svoje správanie, komunikačnú stratégiu a aby sa snažil svoju funkciu zvládať na úplne inej úrovni, ako doteraz,” myslí si Dulinová Bzdilová. Poukázala tiež na to, že šéf vládneho kabinetu by mal prestať komunikovať cez sociálne siete a vytvárať rôzne ankety. To je totiž niečo, čo podľa nej na pozíciu premiéra absolútne nepatrí.

Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár vo štvrtok povedal, že koalícia sa plánuje každý utorok stretávať, aby spolu viac komunikovali a nevyhrocovali sa do budúcna spory. Politologička to kvituje, keďže komunikáciu medzi sebou musia koaliční partneri podľa jej slov zlepšiť. „Výsledky týchto rokovaní musí následne komunikovať premiér. V opačnom prípade sa to pri jeho nezvládnutej komunikácii môže obrátiť opačným smerom. Matovič totiž svojimi vyjadreniami neustále živí koaličnú krízu a prikladá polienka do ohňa. Mlčať by pritom bolo v jeho prípade niekedy skutočné zlato," uzavrela Dulinová Bzdilová.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kto sa stal víťazom?
Veľkolepé FINÁLE Let's Dance: Poznáme KRÁĽA a KRÁĽOVNÚ tanečného parketu!
(ilustračná fotografia).
Hamas odpálil rakety na izraelské územie: Armáda hlási straty na ľudských životoch
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali