Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2021 21:27 | Správy | Zahraničné správy

V Izraeli očkujú proti koronavírusu už aj deti a mladistvých: Ako reagovali na prvú dávku vakcíny?

Stovky detí a mladistvých vo veku od 12 do 16 rokov, ktoré v Izraeli zaočkovali vakcínou proti novému koronavírusu od firiem Pfizer/BioNtech, nemali v súvislosti s vakcináciou vážnejšie vedľajšie účinky.

Aj menej závažné vedľajšie účinky boli u nich len zriedkavé. Pre denník The Guardian to povedal vysokopostavený izraelský predstaviteľ. "Doteraz sme zaočkovali približne 600 detí," povedal v stredu Boaz Lev, šéf pracovnej skupiny pre očkovanie v Izraeli. "Nezaznamenali sme nijaké vážnejšie vedľajšie účinky. Dokonca i tie menej závažné boli zriedkavé," povedal Lev s tým, že je to veľmi priaznivé zistenie. Izraelské ministerstvo zdravotníctva odporučilo očkovanie pre tínedžerov so zdravotnými problémami, pre ktoré predstavujú zraniteľnú skupinu. Súčasťou klinickej štúdie sa však nestali deti trpiace napríklad cystickou fibrózou postihujúcou pľúca.

Americká firma Pfizer aktuálne uskutočňuje štúdiu skúmajúcu účinnosť očkovania pre mládež vo veku 12-15 rokov a plánuje zrealizovať i ďalšiu pre deti od päť do jedenásť rokov. Oxfordská univerzita taktiež ohlásila spustenie testov vakcíny, ktorú vyvinula spolu s firmou AstraZeneca - má byť zameraná na deti od šiestich rokov. Tieto štúdie potrvajú niekoľko mesiacov. Ešte pred výsledkami prebiehajúcich klinických štúdií tak ide o jeden z prvých náznakov, že očkovanie proti koronavírusu by bolo byť pre maloletých bezpečné, komentuje britský denník.

Viac ako polovica Izraelčanov už dostala najmenej jednu dávku vakcíny proti koronavírusu a podľa odhadov by do niekoľkých týždňov malo byť oboma dávkami zaočkovaných približne 60 percent populácie. Ide o hranicu, ktorá podľa epidemiológov stačí na to, aby sa u obyvateľstva vytvorila kolektívna imunita. Mnohí vedci však aj pre objavujúce sa nové, nákazlivejšie varianty koronavírusu, neskôr túto hranicu upravili smerom nahor. Podľa amerického odborníka na infekčné choroby Anthonyho Fauciho je na vybudovanie kolektívnej imunity potrebné, aby bolo zaočkovaných až 90 percent ľudí.

 

Štvrtinu obyvateľov Izraela tvoria osoby mladšie ako 16 rokov, čo je minimálny vek pre podanie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že dospelí obyvatelia krajiny by mali byť zaočkovaní do začiatku apríla. "Potom sa začnú dovážať vakcíny pre deti," povedal pre miestne noviny. Dodal, že regulačné úrady by ich mohli schváliť v priebehu apríla a mája a následne sa okamžite začnú používať. To, či deti skutočne budú zaočkované, bude závisieť hlavne od ich rodičov. Z februárového prieskumu verejnej mienky vyplýva, že len 41 percent rodičov v Izraeli má v úmysle nechať svoje deti zaočkovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na Aničku je hrdý aj tréner Krzysztof Cap.
FotoVáš Tip
Gymnazistka Anička trénuje v Žarnovici na svetové i európske majstrovstvá: Jediná plochodrážnička na Slovensku!
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Zlé správy: Ceny energií sa blížia k tohoročným maximám! O koľko sa zvýšili?
ilustračné foto
Veľká tragédia: Zomrel bývalý hokejový reprezentant († 31)
V poslednej dobe sa chváli snímkami s neznámym mužom.
Varholíková 6 rokov po vyjdení z basy žiari šťastím: Kto je záhadný muž po jej boku?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
58-ročná vodička jazdila opitá a ešte aj... To nepochopíte! Policajti si s ňou poradili
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Dobrá správa pre pacientov: Ministerka Dolinková ohlásila nové benefity!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
Tento rok je pre zoo v Košiciach rekordný: Pozrite sa, koľko návštevníkov prešlo jej bránami!
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
Donald Trump, Joe Biden.
Foto
Šokujúce obvinenie Trumpa: Naozaj povedal TOTO na Bidena?!
Dym stúpa po výbuchu počas razie izraelskej armády v obci Dajr al-Ghusún, ktorá sa nachádza pri meste Túlkarm na Západnom brehu Jordánu.
Izrael udrel tam, kde nemal! Netanjahu prehovoril, z jeho slov vás zamrazí
Peter mal nalietaných tisícky hodín, venovať sa výcviku mladých už, žiaľ, nestihol
Skúsený pilot Peter († 62) sa s vetroňom zrútil na trafostanicu: DETAILY pred pádom!
Premiér Robert Fico vystúpil s príhovorom
Foto
Spomienkovú slávnosť na Bradle sprevádzali kontroverzie: Ostrý konflikt Fica s občanmi!