Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2021 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Aktivisti bojujú za najstaršiu kalváriu na Liptove: Dočká sa záchrany? Primátor hovorí o rokovaní s investorom

Na Liptove spustili verejnú petíciu za záchranu ružomberskej kalvárie. Vyše 160-ročná historická, kultúrna a sakrálna pamiatka je podľa aktivistov ohrozená súkromným developerským projektom, ktorý plánuje výstavbu tzv. vila domov v jej tesnej blízkosti.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Projekt 12 bytoviek má stáť vo vzdialenosti desať metrov od najbližších kaplniek – zastavení kalvárie. "Petíciou nebojujeme proti nikomu, len chceme, aby mesto Ružomberok a spoločnosť CPI Slovakia, a. s., začali hľadať riešenie, ako neohrozovať kalváriu. Existuje silný verejný záujem, aby jedna z posledných ružomberských pamiatok nebola touto výstavbou znehodnotená," zdôvodnil člen petičného výboru Miroslav Zuberec. Znenie petície prišlo aj redakcii Nový Čas.

Jej autori poskytli mestu návrhy riešení. "Požadujeme, aby mesto vstúpilo do serióznych rokovaní s investorom o zámene alebo odkúpení pozemkov tak, aby sa zámer ich projektu posunul do vzdialenosti minimálne 30 metrov od kaplniek a kalvárskeho kostola," povedal člen petičného výboru Patrik Habo. Cieľom je vytvoriť dostatočne široké ochranné pásmo v okolí historickej pamiatky.

Otvoriť galériu
Aktivisti, architekti i miestni politici už začiatkom roka spísali výzvu na záchranu kalvárie. Ružomberskí mestskí poslanci jej znenie jednohlasne podporili. Primátora Igora Čombora zaviazali vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá pripraví návrh konkrétnej ponuky pre developera, aby sa pokúsili zabrániť výstavbe v tesnej blízkosti historickej pamiatky. "Stavebník síce má v týchto dňoch prerušené stavebné konanie a musí urobiť úpravy a doplnenie projektovej dokumentácie, no hneď ako bude mať stavebné povolenie, môže začať s výstavbou," skonštatoval jeden z aktivistov Peter Kravčák.

 

Primátor Ružomberka reaguje

V procese revitalizácie a zachovania ružomberskej kalvárie aktívne pôsobia vedenie mesta i poslanci mestského zastupiteľstva. Pre TASR to uviedol primátor Igor Čombor a pripomenul pracovnú skupinu k problematike kalvárie. Tvoriť ju mali zástupcovia vedenia mesta, aktivistov a cechu architektov. "Táto skupina je už zriadená, mala aj pracovné stretnutie. Zo stretnutia vyplynulo rokovanie s investorom - budeme sa snažiť vyjednať so spoločnosťou CPI rôzne možnosti a zmeny pri posune investičného zámeru. Cieľom je zväčšiť ochranné pásmo kalvárie oproti plánovanému stavu," povedal Čombor.

Ružomberský primátor zdôraznil, že s investorom nebude rokovať sám, na stretnutí sa podľa jeho slov zúčastnia aj zástupcovia, ktorých odsúhlasila pracovná skupina. "Zváži sa aj možnosť rokovať o ďalších alternatívach a stavebných a terénnych úpravách. Tie zabezpečia, aby bol čo najviac zachovaný historický charakter kalvárie," dodal Čombor. Rokovanie sa podľa neho má uskutočniť 11. marca.

Otvoriť galériu
Klasicistickú kalváriu nad mestom tvorí 14 zastavení krížovej cesty a kostolík Povýšenia svätého Kríža. Myšlienka jej vzniku je spojená s menami niekdajších ružomberských cirkevných predstaviteľov – farára Jána Nepomuka Záhoru a Andreja Kučmu. Začiatok výstavby sa datuje do druhej polovice 19. storočia. Ide o najstaršiu kalváriu na Liptove.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pkr, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície