Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Odborníci sú sklamaní, od rokovania s Matovičom uplynulo 10 dní: Čo premiér splnil z požiadaviek expertov?!

Od začiatku rokovaní premiéra Igora Matoviča (47) s odborníkmi o opatreniach proti preplneniu nemocníc na Slovensku uplynuli už dva týždne.

Otvoriť galériu

Návrh

- sprísniť kontroly prechodu štátnych hraníc a registrácie v aplikácii e-hranica

- zaviesť podmienku 72 hod. negatívneho testu pre vstup na Slovensko pre pendlerov zo susedných krajín

- zaviesť e-karanténu do konca apríla 2021

- po zavedení e-karantény zaviesť možnosť výberu medzi domácou a štátnou karanténou

 

Realita

Najkomplikovanejšie vnímané opatrenie. Odborníci totiž požadovali, aby sa zaviedla štátna karanténa čo najskôr. Vo zverejnenom dokumente je však napísané, že bude k dispozícii až po zriadení aplikácie na kontrolu karantény. Tá bude k dispozícii až na konci apríla. Tiež nie je v platnosti povinnosť pre pendlerov mať test starý maximálne 72 hodín.

 

Otvoriť galériu
Testovanie
Zdroj: anc

Návrh

- urýchlene finalizovať návrh na úpravu stratégie testovania na základe typov testov, účelu testovania a cieľových skupín

- zacieliť testovanie na osoby s príznakmi, na osoby v ohniskách a potenciálnych ohniskách (napr. pracoviská, školy atď.)

- umožniť samotestovanie zamestnancov a žiakov škôl 2x do týždňa na základe bezplatnej distribúcie vhodných, vopred validovaných testov

- distribuovať testy na samotestovanie do domácností, pozitívne výsledky overovať PCR testom

 

Realita

V praxi sa v tomto bode nezmenilo nič. Stále je povinnosť mať podľa COVID automatu test na cestu do práce, obchodu aj na poštu podľa farby regiónu. Testovať sa tak musia všetci, ktorí nepracujú doma, čo sa vylučuje s požiadavkami odborníkov na zmenu testovania v ohniskách či na osoby s príznakmi, keďže antigénové testy nemusia odhaliť pozitivitu na koronavírus v každom prípade. Minister Krajčí už oznámil, že nakúpil 35 miliónov testov, ktoré by mali slúžiť na samotestovanie v domácnosti či v práci. Nie je jasné, kedy ich budú distribuovať.

 

Otvoriť galériu
Komunikácia
Zdroj: anc

Návrh

- zlepšiť komunikáciu s verejnosťou s dôrazom na konsenzuálne stanoviská a zrozumiteľné vyjadrenia

- v čo najkratšom čase pripraviť návrh ďalších krokov po ukončení obdobia platnosti aktuálne

 

Realita

Nič z toho neplatí. Po rokovaní s vedcami premiér Igor Matovič ani nepredstúpil pred novinárov. V televíznej diskusii len naznačil, že vláda prijala uznesenie a všetko je na papieri. Verejnosť tak bez prácneho študovania záverov vlády, resp. výstupov v médiách nemala od vládnych predstaviteľov žiadne zdôvodnenie zmenených pravidiel. Taktiež nie sú na stole žiadne viditeľné pokyny na prípravu ďalších krokov po ukončení platnosti súčasných opatrení.

 

Som sklamaný, ako sa k tomu postavili

Otvoriť galériu
Peter Visolajský
Zdroj: anc

- Príde mi neadekvátne situácii, že s tými opatreniami čakáme a otáľa sa s nimi, keďže každý jeden deň nekonania znamená na Slovensku sto úmrtí na koronavírus. Ak si vláda uvedomuje závažnosť situácie, že nám v týchto dňoch umiera sto ľudí, ktorí nemuseli zomrieť, tak tie opatrenia mali byť prijaté dávnejšie alebo hneď. Nie všetky odporúčania boli zároveň akceptované, najmä čo sa týka pozitívnych motivácii, aby ľudia mohli dodržiavať lockdown a karanténu. Nie všetko je totiž len o príkazoch. Z tohto som sklamaný. Bolo tam navrhnuté napríklad, aby sme spravili prísnejšiu kontrolu políciou na cestách a v mestách, aby ľudia začali dodržiavať tie opatrenia, ktoré síce už máme ale len na papieri.

Som sklamaný aj z kontroly hraníc. Veľa ľudí chodí v tejto dobe na exotické dovolenky, tiež viacerí poslanci, a potom sa čudujeme, že tu máme nové mutácie. Prinesenie nových variant koronavirusu nám totiž môže na Slovensku spôsobiť novú vlnu. Tieto dni ukážu, či naozaj nepríde k poklesu, lebo sme doviedli krajinu do premorovania. Pri takomto šírení v populácii nastane okamih, kedy infekcia začne na čas klesať. Je teoreticky možné, že to klesne aj u nás, ale za cenu obetovnia veľa ľudí. Ak k tomu príde, je to vždy len dočasný stav, takže neviem odhadnúť či k sprísneniu 21. marca príde. Ale som za to, aby ak mame na Slovensku zavedené pravidlá, aby sme.spravili všetko preto aby sme ich naozaj dodržiavali a vzhľadom na počty obetí, aby sme s tým nečakali.

 

Nie je to také, ako sme očakávali

Otvoriť galériu

- Sme sklamaní, že to nie je také striktné, ako sme očakávali, a neviem, či sa týmto podarí zlepšiť epidemiologickú situáciu. Je nevyhnutné, aby sa začali kontrolovať hranice a dôsledne kontrolovať karanténu po návrate zo zahraničia, a verím, že čoskoro spustia aj aplikáciu, ktorá to bude kontrolovať. Dovolenky do týchto destinácií vhodné rozhodne nie sú vzhľadom na to, že to môže spustiť ďalšie problémy s novými mutáciami koronavírusu.

 

Sme smutní, ako to nakoniec dopadlo

Otvoriť galériu

- Ťažko povedať, ktoré opatrenia si vláda vzala za svoje. Sme smutní z toho, ako to nakoniec dopadlo. Tri dni sme diskutovali a nami navrhované opatrenia sme v posledný deň stretnutia prerokovali s predsedami, resp. zástupcami všetkých koaličných strán. Nám tvrdili, že súhlasia, ale na druhý deň na zasadnutí vlády to už nebola pravda. Výsledok celého rokovania bol, že vláda zobrala opatrenia na vedomie a odporučila jednotlivým ministrom ich aplikovať. Takže sa zavádzajú podľa toho, za akú stranu je daný minister.

Najviac ma mrzí, že sa nenašla vôľa prezentovať jednotu. Odborníci, aj vláda mali vysvetliť obyvateľom, že čím skôr a čím prísnejšie opatrenia sa príjmu, tým skôr sa zlepší situácia a budeme môcť opäť uvoľňovať. Nikomu by nemali byť ľahostajné straty na ľudských životoch, vyčerpaní zdravotníci, záchranári, zamestnanci regionálnych úradov verejného zdravotníctva a všetci, ktorí sú v nasadení už rok. Chceli sme, aby tí, čo dodržiavajú opatrenia, bolo odmeňovaní, aby ľudia aj napriek pandemickej únave pochopili, že opatrenia sú tu na ochranu ich zdravia.

 

Ukazovatele sú dobré

Otvoriť galériu

- Väčšina opatrení sa prijala, avšak nie všetky, pretože niektoré sú dlhodobého charakteru. Zatiaľ sa nestihlo prijať sprísnenie karantény pre cestujúcich z problémových oblastí, čo, bohužiaľ, viedlo k zánosu juhoafrických variantov posledné dva dni na päť miest na Slovensku. Takisto sa zatiaľ ešte nestihla preniesť do praxe zmena vakcinačnej stratégie. Tieto zmeny očakávame v priebehu tohto týždňa. Pre zabránenie prieniku brazílskeho, kanadského a juhoafrických mutantov by bolo pre cestujúcich spustenie štátnej karantény z týchto oblastí viac ako užitočné. V súčasnosti sa všetky tieto tri opatrenia premietajú do rezortných smerníc ako tzv. nová stratégia cestovania. Musíme k nej ešte pridať presné určovanie týchto nebezpečných typov vírusov, čo sa očakáva v priebehu 1-2 týždňov, lebo ide o mimoriadne náročnú metodiku.

Nemyslím si, že bude potrebné zatvorenie fabrík, pretože mnohé epidemiologické ukazovatele vykazujú stabilizáciu alebo mierny pokles, výnimkou je však preťaženosť nemocníc. Keďže podniky pravidelne testujú svojich zamestnancov, ako aj pendlerov, tento scenár zatvorenia podnikov sa bude dať odvrátiť.

 

Opatrenia zavádzame postupne

Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva

- Zaviedli sa opatrenia, ktorých cieľom je minimalizovať mobilitu obyvateľstva a tým znižovať šírenie nákazy ochorenia COVID-19 (napr. zákaz nočného vychádzania, vychádzky do prírody mimo okres a pod.).. Bola zavedená povinnosť nosiť respirátor v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy. Táto povinnosť bude rozšírená aj o ďalšie vnútorné priestory.

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo nové pokyny pre pacientov s COVID-19 a ich liečbu v domácom prostredí. Zvolili sme jednoduchú a prehľadnú formu. V najbližšej dobe dobe zverejníme aktualizáciu štandardného postupu pre všeobecných lekárov. Posledná verzia je z januára tohto roka. Finalizujeme dokument, ktorý sa týka manažmentu pacientov v ambulantnej sfére, ktorí sú diagnostikovaní na ochorenie COVID-19. Prebieha sekvenácia vzoriek na nové mutácie vírusu a aktualizovala sa vyhláška, ktorá určuje očkované skupiny. Opatrenia sú zavádzané do praxe postupne.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá