Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2021 09:52 | Správy | Domáce správy

COVID automat mení situáciu v školách: Okresy Považská Bystrica a Púchov budú čierne, plánujú zatvárať?

Okresy Považská Bystrica a Púchov budú od 8. marca v COVID automate zaradené medzi čierne okresy, a tak zriaďovatelia škôl rozhodovali o ich prevádzke pre budúci týždeň.

Kým v Púchove radnica po zasadnutí mestského krízového štábu dala prezenčnej výučbe zelenú, v Považskej Bystrici ponechali rozhodnutie na jednotlivých riaditeľoch.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Považskej Bystrici vydal odporúčanie školy uzavrieť. „Ak by RÚVZ vydal rozhodnutie o zavretí škôl, bolo by právne záväzné. Platí preto rozhodnutie ministerstva školstva, podľa ktorého môže školu uzavrieť výhradne jej riaditeľ po súhlase zriaďovateľa. Keďže epidemická situácia v našom meste je veľmi zlá, radnica odporúča riaditeľom škôl, aby pokračovali v dištančnom vzdelávaní. Ak by predsa len vyhodnotili situáciu po konzultácii s hygienikmi ako dobrú, rozhodnutie budeme ako zriaďovateľ rešpektovať," informovala považskobystrická radnica.

Rozhodnutiu o prevádzke škôl v Púchove predchádzalo online zasadnutie s riaditeľkami škôl. „Členovia krízového štábu sa jednohlasne zhodli na tom, že materské školy a 1. stupeň základných škôl budú otvorené aj od 8. marca v zmysle vydaných organizačných pokynov zo strany Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre deti a žiakov zákonných zástupcov z kritickej infraštruktúry a prednostne pre deti a žiakov zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce," priblížil svoje rozhodnutie zriaďovateľ na sociálnej sieti. Radnica zároveň informovala, že zatvorené zostanú Základná škola s materskou školou Slovanská a Materská škola Nosice.

 

Prezenčné vyučovanie v materských školách a na prvom stupni základných škôl bude v Starej Ľubovni od pondelka 8. marca pokračovať bez zmeny. Informoval o tom prostredníctvom sociálnej siete primátor mesta Ľuboš Tomko. Podľa jeho slov zabezpečené síce bude prednostne pre deti zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce, no z dôvodu voľných kapacít a podmienok, ktoré neumožňujú dištančné vzdelávanie, budú otvorené aj pre ostatné deti.

Primátor poukázal na situáciu v miestnej časti Podsadek s prevažne rómskou komunitou. Na odbernom testovacom mieste tam počas posledných dvoch testovaní nebol nikto pozitívny. „Žiaci zo Základnej školy Podsadek majú veľmi obmedzené podmienky k dištančnému vzdelávaniu, preto považujeme udržanie vzdelávania za veľmi dôležité,“ vysvetlil Tomko. Vyučuje sa tam aj na druhom stupni, avšak v režime päť plus jeden, teda päť žiakov na jedného učiteľa.

Podľa primátora budú zákonným zástupcom detí v Starej Ľubovni doručené dva typy čestných vyhlásení. Jedno sa bude týkať rodičov, ktorí obaja nemôžu pracovať z domu, druhé ostatných prípadov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


S herečkou Dubayovou sa pretancoval až do 9. kola.
Foto
Šokujúce priznanie Adamca z Let’s Dance: Sexuálne obťažovanie priamo na parkete?!
(ilustračné foto)
Lietadlo z Londýna postihli silné turbulencie: Jeden človek zomrel!
(ilustračné foto).
Súd rozhodol o ruskom vedcovi: Aha, čo s ním spravia za vlastizradu
Ilustračná fotografia.
Futbalový svet v slzách: Zomrel legendárny obranca († 85), autor gólu v zápase storočia
Za zrážku výletnej lode a motorového člna je zrejme zodpovedný ten, kto riadil čln.
Zrážka lodí na Dunaji: Trosky ODHALILI, čo sa dialo pred tragédiou!
Stanku, gitaristku a basgitaristku z kapiel Zlokot a Toddler punk, trápi rakovina po tretíkrát.
Foto
Mimoriadne smutná správa: Stanka Apfelová († 34), ktorej príbeh poznalo celé Slovensko, zomrela
Ilustračné foto
Veľké nešťastie v Nitre: Chlapca († 16) zrazil vlak! Strašné, ako malo dôjsť k nehode
(ilustračné foto)
Podvodníci to opäť skúšajú na Slovákov: Muž tak prišiel o 30-tisíc! Na čo si treba dávať pozor?
Ilustračné foto
Schválili prelomový zákon o umelej inteligencii: Za čo hrozí pokuta a TOTO platí po novom!
Archív
Mesto varuje obyvateľov: Pripravte sa, budete niekoľko hodín bez vody!
Joe Biden, Vladimir Putin.
Presúva sa vojna do vesmíru? Mrazivé podozrenie Rusov a aha, čo mali poslať na nízku obežnú dráhu
Speváčka Tina je hrdá na svoje africké korene.
Speváčka Tina sa dozvedela zdrvujúcu správu: PLAČEM, deti sa ma pýtajú, čo sa deje...