Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2021 17:40 | Správy | Domáce správy

Pohár trpezlivosti pretiekol: Ortopedickí technici žalujú VšZP, právne kroky nevylučuje ani poisťovňa

Slovenská komora ortopedických technikov (SKOrT) žaluje Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP), keďže sa nedohodli na zmluvných podmienkach od apríla.

TASR o tom informovala za komoru ortopedických technikov jej viceprezidentka Andrea Černá. Nové návrhy zmlúv považuje komora za nevyvážené a likvidačné. VšZP poukazuje na dlhodobá snahu o nedohody zo strany komory, napriek jej snahe k nej dospieť. Nevylučuje kroky na ochranu svojho mena.

"Po prepočítaní zmätočného návrhu poisťovne by pri výrobe mnohých položiek poskytovateľom vychádzala cena práce doslova iba niekoľko centov a pri vyše dvesto pomôckach dokonca záporná cena práce. Je neprípustné, aby poskytovatelia pracovali zadarmo alebo mali dokonca väčšie výdaje, ako je poisťovňa ochotná preplatiť," povedala Černá. Problematickým bola podľa jej slov cena normohodiny práce ortopedického technika, ktorá sa dlhodobo nemenila.

"Poskytovatelia považujú riešenie veci súdnou cestou za nevyhnutné, pretože predchádzajúce mesiace rokovaní so štátnou poisťovňou ani spoločné memorandum podpísané s cieľom dosiahnutia dohody neviedli k výsledku, ktorý by v konečnom dôsledku nemal negatívny vplyv na kvalitu poskytovanej starostlivosti," dodala s tým, že poskytovatelia zastúpení SKOrT nepristúpili doteraz predložené návrhy, pretože by podľa ich názoru zvýhodňovali VšZP, negatívne ovplyvňovali kvalitu individuálne vyrábaných ortopedických pomôcok a z ortopedických pacientov by robili pacientov druhej triedy.

 

"VšZP vníma zo strany SKOrT dlhodobú snahu o 'nedohodu' aj napriek vytrvalému úsiliu VšZP k dohode dospieť," reagoval jej hovorca Matej Neumann. Štátna poisťovňa tiež odmieta, že by poskytovatelia pracovali zadarmo alebo mali väčšie výdaje, ako je ochotná preplatiť. Požadované zvýšenie cien o viac ako 50 percent oproti súčasným zmluvám považuje za neprimeranú a neakceptovateľnú požiadavku.

Štátna poisťovňa poukazuje, že nielen ona vníma rokovania so SKOrT ako neprofesionálne, pričom odkazuje na odchod viacerých členov zo združenia. "V záujme zabezpečenia vlastnej komunikácie so zdravotnými poisťovňami si založili nové združenie a s ktorými došlo k uzatvoreniu nových zmlúv so VšZP," doplnil Neumann.

Pripomína, že SKOrT odmietla zmluvné podmienky, ktoré ponúkala všetkým poskytovateľom lekárenskej starostlivosti. Nové zmluvy majú podľa hovorcu za cieľ zjednotiť úhradový mechanizmus naprieč všetkými poskytovateľmi v tomto type zdravotnej starostlivosti.

VšZP avizovala, že vzhľadom na opakované a nekorektné mediálne vystupovanie komory je pripravená pristúpiť k právnym krokom v záujme ochrany dobrého mena.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!