Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2021 12:22 | Správy | Domáce správy

Akcia Víchrica: Žilinka zrušil viacero obvinení voči sudcom, nie všetci však majú vyhraté

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zrušil obvinenie sudcovi Najvyššieho súdu (NS) SR Jozefovi Kolcunovi a čiastočne vyhovel sťažnosti bývalej podpredsedníčky NS SR Jarmily Urbancovej voči obvineniu.

Žilinka v pondelok (1. 3.) rozhodol o sťažnostiach piatich sudcov proti uzneseniu prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) o vznesení obvinenia zadržaných v rámci minuloročnej akcie Víchrica.

Žilinka rozhodol aj o sťažnostiach o vznesení obvinenia v prípadoch sudkyne Okresného súdu (OS) Bratislava I Otílie Dolákovej a expredsedu OS Bratislava III Davida Lindtnera. V ich prípade sťažnosti voči uzneseniu o vznesení obvinenia z 27. októbra v pondelok zamietol. V prípade sudkyne OS Bratislava I Kataríny Bartalskej čiastočne vyhovel sťažnosti.

"Generálny prokurátor po preskúmaní veci v celom rozsahu zrušil vznesenie obvinenia voči sudcovi NS SR J. K. stíhanému v dvoch bodoch za pokračovací zločin prijímania úplatku spolupáchateľstvom. Dôvodom zrušenia obvinenia, založeného na jedinom dôkaze - nekonkrétnej výpovedi kajúcnika V. S., bola úplná abstraktnosť stíhaných skutkov," vysvetlil hovorca GP SR Dalibor Skladan.

 

Podľa Žilinku konštrukcia skutkov opísaných v uznesení o vznesení obvinenia bola taká neurčitá, že obvinenému neumožňovala využiť jeho právo na obhajobu, pretože nevedel, voči čomu sa má vlastne brániť. "Opis skutkov bez špecifikácie súdnej veci, v súvislosti s ktorou malo dôjsť k ponuke úplatku, ale aj miesta či času spáchania skutku mal za následok porušenie zákonnej podmienky opisu skutku tak, aby nemohol byť zamenený s iným skutkom," dodal Skladan.

Z rovnakých dôvodov sa čiastočne vyhovelo sťažnostiam Jarmile Urbancovej a bolo zrušené vznesenie obvinenia v jednom bode pre zločin prijímania úplatku, ako aj Kataríne Bartalskej, ktorej bolo zrušené obvinenie v jednom bode pre zločin zasahovania do nezávislosti súdu. "Vo zvyšnej časti boli sťažnosti obvinenej J. U. pre zločin prijímania úplatku v súbehu so zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa formou účastníctva a obvinenej K. B. pre zločin zasahovania do nezávislosti súdu zamietnuté ako nedôvodné," konkretizoval Skladan.

"Na margo zrušených obvinení treba zdôrazniť, že len právne perfektné a dostatočne konkrétne uznesenie o vznesení obvinenia, majúce oporu v dôkazoch, umožňujúce plné uplatnenie práva obvineného na obhajobu, môže vytvoriť procesný predpoklad pre vykonávanie úkonov právne významným spôsobom. Právo a spravodlivosť totiž nemôžu byť založené na nepráve," konštatoval Žilinka.

Žilinka napokon v celom rozsahu zamietol ako nedôvodné sťažnosti obvineného Davida Lindtnera stíhaného za zločin zasahovania do nezávislosti súdu a za zločin prijímania úplatku, ako aj obvinenej sudkyne Otílie Dolákovej stíhanej za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Všetkým na očiach ušiel špeciálne sledovaný väzeň! Takéto scény boli doteraz len vo filmoch
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Prísny trest pre ruského opozičného politika: Najvyšší súd zamietol odvolanie
Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan budú chodiť po kanáloch: HANBA, čo vyplávalo na povrch! To FAKT?
Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Jong-ho
Minister Blanár: Kórejské firmy by u nás mohli preinvestovať desiatky miliónov eur
 Záchranári pomáhajú 88-ročnej žene po evakuácii z mesta Vovčansk
Perfektný úspech ukrajinskej armády: Aha, čo sa im podarilo pri Charkove
Čviriková Hriadelová (49) sa počas moderovania športu ukázala v sýtoružových odvážnych šatách.
FotoVáš Tip
Karol zapol športové správy, o chvíľu musel lapať po dychu: Čviriková Hriadelová vytasila bomby v nadupadom dekolte!
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Kaliňák má veľké plány: Chcel by uzavrieť dôležitú zmluvu
Foto
Rusi poriadne vypenili počas MS v Česku: Vymazali nás z histórie!
(ilustračné foto).
Sudca fyzicky zaútočil na svojho kolegu: Súdna rada schválila stanovisko k disciplinárke
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vyrastie v Banskej Bystrici nová nemocnica? Zuzana Dolinková avizovala najbližšie plány
Vladimir Putin
Napĺňajú sa vyhrážky o jadrovom útoku? Desivé rozhodnutie Ruska!
Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy kráčajú cez provizórny stanový tábor západne od mesta Rafah
Z Rafahu je mesto duchov: Domov opustilo takmer 450 000 ľudí