Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2021 12:22 | Správy | Domáce správy

Akcia Víchrica: Žilinka zrušil viacero obvinení voči sudcom, nie všetci však majú vyhraté

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zrušil obvinenie sudcovi Najvyššieho súdu (NS) SR Jozefovi Kolcunovi a čiastočne vyhovel sťažnosti bývalej podpredsedníčky NS SR Jarmily Urbancovej voči obvineniu.

Žilinka v pondelok (1. 3.) rozhodol o sťažnostiach piatich sudcov proti uzneseniu prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) o vznesení obvinenia zadržaných v rámci minuloročnej akcie Víchrica.

Žilinka rozhodol aj o sťažnostiach o vznesení obvinenia v prípadoch sudkyne Okresného súdu (OS) Bratislava I Otílie Dolákovej a expredsedu OS Bratislava III Davida Lindtnera. V ich prípade sťažnosti voči uzneseniu o vznesení obvinenia z 27. októbra v pondelok zamietol. V prípade sudkyne OS Bratislava I Kataríny Bartalskej čiastočne vyhovel sťažnosti.

"Generálny prokurátor po preskúmaní veci v celom rozsahu zrušil vznesenie obvinenia voči sudcovi NS SR J. K. stíhanému v dvoch bodoch za pokračovací zločin prijímania úplatku spolupáchateľstvom. Dôvodom zrušenia obvinenia, založeného na jedinom dôkaze - nekonkrétnej výpovedi kajúcnika V. S., bola úplná abstraktnosť stíhaných skutkov," vysvetlil hovorca GP SR Dalibor Skladan.

 

Podľa Žilinku konštrukcia skutkov opísaných v uznesení o vznesení obvinenia bola taká neurčitá, že obvinenému neumožňovala využiť jeho právo na obhajobu, pretože nevedel, voči čomu sa má vlastne brániť. "Opis skutkov bez špecifikácie súdnej veci, v súvislosti s ktorou malo dôjsť k ponuke úplatku, ale aj miesta či času spáchania skutku mal za následok porušenie zákonnej podmienky opisu skutku tak, aby nemohol byť zamenený s iným skutkom," dodal Skladan.

Z rovnakých dôvodov sa čiastočne vyhovelo sťažnostiam Jarmile Urbancovej a bolo zrušené vznesenie obvinenia v jednom bode pre zločin prijímania úplatku, ako aj Kataríne Bartalskej, ktorej bolo zrušené obvinenie v jednom bode pre zločin zasahovania do nezávislosti súdu. "Vo zvyšnej časti boli sťažnosti obvinenej J. U. pre zločin prijímania úplatku v súbehu so zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa formou účastníctva a obvinenej K. B. pre zločin zasahovania do nezávislosti súdu zamietnuté ako nedôvodné," konkretizoval Skladan.

"Na margo zrušených obvinení treba zdôrazniť, že len právne perfektné a dostatočne konkrétne uznesenie o vznesení obvinenia, majúce oporu v dôkazoch, umožňujúce plné uplatnenie práva obvineného na obhajobu, môže vytvoriť procesný predpoklad pre vykonávanie úkonov právne významným spôsobom. Právo a spravodlivosť totiž nemôžu byť založené na nepráve," konštatoval Žilinka.

Žilinka napokon v celom rozsahu zamietol ako nedôvodné sťažnosti obvineného Davida Lindtnera stíhaného za zločin zasahovania do nezávislosti súdu a za zločin prijímania úplatku, ako aj obvinenej sudkyne Otílie Dolákovej stíhanej za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!