Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2021 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Aj hrdinovia odchádzajú do dôchodku: Čo všetko stihol Milan za svoju hasičskú kariéru?

Milan odslúžil na jednej pozícii neuveriteľných 25 rokov. Hasičský a záchranný zbor sa s ním koncom februára rozlúčil a poprial všetko dobré na ďalšej ceste.

Hasičský a záchranný zbor zverejnil na svojej stránke príbeh hasiča Milana, ktorý bol záchrane ľudských životov verný celý svoj produktívny život. 25. februára sa jeho púť u hasičov skončila, on však na dlhé roky v práci spomína pozitívne.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

"Milan Smetana vošiel do budovy dnešnej Záchrannej brigády HaZZ v Žiline v roku 1992 a zotrval tu až do svojej poslednej služby. Jeho púť v Hasičskom a záchrannom zbore skončila minulý týždeň - 25. februára 2021," informoval Hasičský a záchranný zbor, ktorý je Milanovi za jeho službu nesmierne vďačný.

Milan sa na svoju službu rozpamätáva od jej úplných začiatkov: "Keď ešte neexistovala brigáda, v týchto priestoroch bol Vojenský útvar 2344 CO Žilina. V rokoch 1992-1993 som na tomto útvare absolvoval vojenskú službu vo funkcii spojár. Činnosť útvaru sa mi tak zapáčila a prirástla k srdcu, že o štyri roky som sa vrátil a nastúpil do funkcie výkonného práporčíka, v ktorej som pôsobil do decembra 2002."

 

"Zlom nastal práve v tomto období, keď náš útvar prechádzal transformáciou pod HaZZ a ja som zvažoval, či pokračovať ako profesionálny vojak na inom útvare, alebo prejsť pod HaZZ. Moja voľba padla na hasičov a ja neľutujem ani jeden deň v zbore," hovorí hasič vo výslužbe. 

"Ako hasič záchranár som pôsobil niekoľko rokov. Zdokonaľoval som sa - ako lezec, chemik, a aj v ďalších odbornostiach. Súčasne som bol zaradený aj v Module Pátrania MUSAR. Od roku 2015 som vo funkcii veliteľa družstva úročil dlhoročné skúsenosti a snažil sa ich odovzdávať kolegom. Posledný deň mojej služby som bol poctený mimoriadnym povýšením do hodnosti kapitána. Zobral som to s vážnosťou, ako vďaku za všetky roky v štátnej službe," vymenúva, čo všetko ako hasič stihol absolvovať.

"Posledné tri roky v zbore som sa snažil pomáhať ešte viac. Spolu s kolegom sme organizovali finančné zbierky na pomoc deťom a rodinám, aby sme tak pomohli nielen ako hasiči, ale aj ako ľudia. Všetky roky v štátnej službe stáli za to! Ťažko sa lúči, ťažko sa opúšťajú super kolegovia. Ale ako som kolegom povedal pri odchode - vždy si k nim nájdem cestu. Prajem im, nech sú stále takí, akí boli, nech profesionalita a kamarátstvo sú na prvom mieste a nech sa im nikdy nič zlé nestane," rozlúčil sa s kolegami Milan, ktorého teraz čaká nová životná cesta.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?