Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2021 07:19 | Správy | Zahraničné správy

Newyorský guvernér čelí obvineniam z obťažovania: Poradkyni mal navrhnúť vyzliekací poker

Andrew Cuomo, demokratický guvernér amerického štátu New York, súhlasil s nezávislým vyšetrením obvinení z pohlavného obťažovania, ktoré voči nemu vzniesli dve ženy.

Oznámili to v nedeľu svetové agentúry s odvolaním sa na jeho poradkyňu Beth Garveyovú. Guvernér podľa nej v snahe zabrániť "čo i len dojmu nedostatku nezávislosti alebo politického zasahovania" požiadal newyorskú generálnu prokurátorku Letitiu Jamesovú a sudkyňu Janet DiFioreovú, aby vybrali nezávislého súkromného právnika bez väzieb na politiku, ktorý celú záležitosť dôkladne preskúma a vypracuje správu. Jamesová v nedeľu uviedla, že je pripravená vybrať nezávislého vyšetrovateľa.

Bývalá Cuomova poradkyňa pre zdravotníctvo Charlotte Bennettová pre sobotňajšie vydanie novín New York Times (NYT) povedala, že 63-ročný guvernér ju minulý rok, keď vrcholila koronakríza, obťažoval. Okrem iného jej povedal, že je otvorený vzťahom s mladými ženami a spýtal sa jej, ako vidí otázku vekového rozdielu.

 

Hoci sa jej nedotkol, "pochopila som, že guvernér sa chce so mnou vyspať. Cítila sa veľmi nepríjemne a bola som zdesená", povedala 25-ročná Bennettová. Keď o tom hovorila so šéfkou kabinetu a právnym poradcom guvernéra, bola preložená na iné miesto v inej budove. Keďže sa jej nová práca páčila, incident už viac nespomenula.

Cuomo pre NYT uviedol, že nikdy nemal v úmysle správať sa nevhodne k Bennettovej a v tejto veci nariadil nezávislé vyšetrovanie. Išlo pritom o druhé obvinenie Cuoma z obťažovania za jeden týždeň. Ďalšia bývalá poradkyňa Lindsey Boylanová (36) guvernéra v stredu obvinila, že v roku 2018 ju vo svojej kancelárii proti jej vôli pobozkal na ústa a navrhol jej, aby si zahrali tzv. vyzliekací poker. Niekoľkokrát sa jej tiež dotkol dolnej časti chrbta, rúk a nôh.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová označila v nedeľu pre televíziu CNN spomínané obvinenia za "vážne". Dodala, že aj americký prezident Joe Biden podporuje ich rýchle nezávislé vyšetrenie.

Na vrchole pandémie v New Yorku minulú jar zožal Cuomo slová pochvaly, keď v ťažkej situácii so stovkami mŕtvych denne otvorene informoval verejnosť o rozsahu krízy a potrebe prísnych opatrení. Bolo to v protiklade s vtedajším republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý pandémiu dlho bagatelizoval.

Najnovšie sa však objavili podozrenia, že Cuomo zatajoval skutočný počet obetí koronavírusu v domovoch dôchodcov. Úrady totiž korigovali oficiálne údaje, podľa ktorých si tam ochorenie COVID-19 nevyžiadalo 8500, ale až vyše 15.000 obetí. Touto kauzou sa už zaoberá federálna polícia FBI a miestni vyšetrovatelia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister životného prostredia Taraba má na krku malér.
Nový systém obchodovania s emisnými kvótami? Priniesol by jednu novinku
Prachový diabol sa vznášal nad poľom.
Váš Tip
Prachový diabol strašil na Zemplíne: Aha, ako poletoval nad zemou!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
V Očovej videli medveďa! Z VIDEA je zjavná jedna vec
Fultonovú mal zmlátiť jej vlastný syn.
Foto
Syn hviezdneho herca mal ZMLÁTIŤ svoju vlastnú matku! TAKTO ju dokaličil FOTO
Na snímke hokejista Martin Pospíšil počas zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie.
Nové informácie o Pospíšilovi: Stihne MS v Česku?
(ilustračné foto)
Vybavujete si TENTO doklad? Ministerstvo varuje: S týmto musíte počítať
Čo si už podvodníci nevymyslia?
Váš Tip
Do nezmyslu, ktorému Slováci naleteli, zatiahli najznámejšieho čarodejníka: Čo má autorka Harryho Pottera s Ruskom?!
ilustračné foto
Aktualizované
Tragédia v nemocnici Poprade: Senior († 65) vypadol z okna toaliet! Čo sa stalo?
Ilustračné foto.
Nebezpečný incident: Čínska stíhačka vystrelila na austrálsky vrtuľník! Peking má čo vysvetľovať
Polícia pátra po dvoch nezvestných 17-ročných dievčatách
Polícia pátra po nezvestných 17-ročných dievčatách: Videli ste ich?
(ilustračné foto)
Novinky o predčasnom dôchodku: Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok!
ilustračné foto
Katastrofálne správy z frontu: Ďalšia rana pre Ukrajinu! To vôbec nevyzerá dobre