Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2021 13:41 | Správy | Domáce správy

Napätá atmosféra v Hlohovci pretrváva: Poslanci oklieštili primátorovi niektoré kompetencie

Zastupiteľstvo mesta Hlohovec na návrh skupiny poslancov oklieštilo kompetencie primátora v oblasti nakladania s finančnými prostriedkami. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová.

Rozpočtové opatrenia mesta poslanci upravili tak, že ich môže realizovať výhradne z dôvodu zabezpečenia úhrady výdavkov na odstránenie havarijného stavu majetku obce, bežné výdavky môže použiť iba na mzdy, odvody, splátky istiny úverov a úroky do výšky 5000 eur a úplne mu odobrali kompetenciu nakladať s kapitálovými výdavkami. Tie budú môcť byť realizované výhradne po prerokovaní a schválení poslancami. Ako uviedla hovorkyňa, podľa radnice výrazne takto znemožnili operatívne fungovanie mestského úradu.

Obmedzenie kompetencií je pokračovaním napätia medzi časťou poslaneckého zboru a primátorom Miroslavom Kollárom, ktoré sa zrodilo po komunálnych voľbách. Skupina poslancov zastupuje zoskupenie Sila spolupráce, ktorého kandidát na post primátora prehral v hlasovaní o niekoľko hlasov. Od prvého zasadnutia mestského zastupiteľstva dochádza k sporom, čo kritizujú čoraz viac aj voliči, poukazujúc na dosah na fungovanie mesta a atmosféru v ňom. Pred obmedzením kompetencií títo poslanci, ktorí majú v zastupiteľstve väčšinu, napríklad opakovane neschválili rozpočet na tento rok a ponechávali mesto v rozpočtovom provizóriu.

 

V dôvodovej správe, ktorú na štvrtkovom zastupiteľstve (25. 2.) k návrhu predložil poslanec Ivan Baranovič, sa, okrem iného, uvádza, že hoci poslanci už vlani primátorovi upravili výšku prostriedkov, ktoré mohli byť rozpočtovým opatrením presunuté, primátor robil ďalšie opatrenia. "Týmto uznesením navrhujem odobrať primátorovi možnosť nejasných, pre mesto nevýhodných a pred poslancami skrývaných presunov," uviedol poslanec Baranovič. Navrhol "v prípade neodkladnej potreby schváliť rozpočtové opatrenie vo výhradnej kompetencii zastupiteľstva, zabezpečiť toto schválenie spôsobom per rollam, prípadne zvolať prostredníctvom internetu krátke zastupiteľstvo," uviedol.

Prednosta mestského úradu Tomáš Borovský na tvrdenia poslanca reagoval, že úmyselne vytvára nepravdivý dojem netransparentnosti na úrade. "Všetky informácie sú zverejnené, dostupné a ľahko dohľadateľné a tieto tvrdenia vyvracajú," konštatoval.

V diskusii vedúci odborov radnice uviedli komplikácie, ktoré im rozhodnutie v práci spôsobí, Borovský doplnil, že mestský úrad je orgán poskytujúci služby verejnosti a rozhodnutie bude mať negatívny efekt, pocítia ho občania na oneskorení poskytovania niektorých služieb.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Obvinená Jia Xin Teo.
Študentka ZAVRAŽDILA svoje bábätko! Ohavné, čo urobila s malým telíčkom: Tvrdí, že ju donútili
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin o konci vojny: Rokovania musia zohľadňovať realitu! Prstom ukazuje na Ukrajinu
(ilustračná foto)
Svetom sa šíri nový variant covidu: TOTO je príznak, ktorý ho odlíši od chrípky
Žena zapaľuje sviečky na mieste hudobného festivalu Nova, kde Hamas zabil alebo uniesol stovky účastníkov.
Humanitárna organizácia hovorí o apokalypse v Pásme Gazy: Takéto niečo ešte nikdy nevideli
Uprostred noci počul divné zvuky. A potom to uvidel...
Stanovačka sa zmenila na horor! Uprostred noci zapol baterku a uvidel TO... VIDEO len pre silné žalúdky
Ron Ely si zahral hlavnú postavu v seriáli Tarzan na stanici NBC zo 60. rokov.
Foto
Zomrela hviezda Tarzana († 86): V živote si prešiel peklom! Syn († 30) mu zavraždil manželku († 62)
Celkový pohľad na zámok Balmoral v škótskom Aberdeene.
Chcete zažiť svadbu alebo oslavu na kráľovskom panstve? Máte jedinečnú príležitosť: Úžasné, čo plánujú
(ilustračné foto)
Položte vedľa okna misku plnú soli: Môže vám to zachrániť život! Ako je to možné?
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Fiala o dohode Babiša so slovenským ministerstvom: Hovorí o protislužbe! Čo s tým má Fico?
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Martina Šimkovičová na významnej konferencii: Zdôraznila, čo je u Slovákov v zahraničí dôležité
Jaroslav († 32) zomrel za mimoriadne záhadných okolností.
Foto
Tragická smrť Jaroslava († 32) je opradená tajomstvom: Odišiel zo sveta rovnako, ako tieto svetové hviezdy?
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred), libanonský premiér Nadžíb Mikátí (druhý zľava), libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Bú Habibas (vľavo), francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot (druhý sprava) a francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu (vpravo) počas medzinárodnej konferencie pre podporu Libanonu v Paríži 24. októbra 2024.
Foto
Konferencia o Libanone priniesla výsledky: Krajina dostane obrovskú finančnú injekciu, kam pôjdu peniaze?