Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2009 16:59

Útok na stránku Radičovej: Voľby sú iba slabá reality šou!

Po útokoch na webové stránky Ivana Gašparoviča a Zuzany Martinákovej, hackeri zaútočili aj na web Ivety Radičovej.

Na oficiálnu webovú stránku kandidátky na post hlavy štátu Zuzany Martinákovej zaútočil v utorok 10. marca neznámy hacker. Uverejnil na nej prehlásenie o ukončení jej volebnej kampane s tým, že sa vzdáva svojej kandidatúry.

Neželaný dodatok sa objavil aj na stránke súčasného prezidenta SR Ivana Gašparoviča v časti, kde prezident vysvetľuje, prečo kandiduje.

Podľa slov Pavla Gmittera, hovorcu kandidátky na prezidenta Ivety Radičovej, sa hackeri pokúsili napadnúť asi pred týždňom aj stránku tejto kandidátky, kde zanechali nasledovný text:

Voľby sú iba slabá reality show

Každý občan Slovenskej republiky si musí byť vedomý faktu, že prezident je iba bábkou, ktorá nemá žiadne výkonné právomoci.

Otázkou je teda, prečo na tento post kandidujem. Jedným z dôvodov je to, že chcem byť prezidentom Slovenského štátu. Okrem toho si myslím, že Slovensko potrebuje na pozícii prezidenta ženu, lebo žena vyzerá jednoducho lepšie. Takto môže Slovensko aspoň vzbudiť dojem, že ide o vyspelú krajinu a nie iba o demokraciu karpatského (možno skôr zakarpatského) typu.

Ďaľším, nie zanedbateľným dôvodom je to, že Mikuláš Dzurinda sa nutne potrebuje zbaviť konkurencie pri najbližších straníckych voľbách. Škoda, keby odstúpil po prvých prehraných voľbách, mohol byť štátnik, teraz je iba politická zombie.

Myslím, že občania Slovenska si zaslúžia poznať pravdu, preto som uviedla tieto fakty.

Po bezpečnostnej stránke tento web nestojí ani za fajku dymu, ale stále je na tom lepšie ako web Zuzany Istrokapitalistky Martinákovej alebo Gašpara Ivanoviča Seatoviča.

Ostatných prezidentských kanditátov nemá zmysel riešiť, pretože komunisti, ktorí sa neobťažujú ani to tajiť alebo niekto s podporou Doktora, nestojí za to, aby sme mrhali cenným časom.

Myslíme, že občas opraviť chyby, o ktorých dodávateľ vie, rozhodne nemôže uškodiť, vaše peňazovody až tak moc neutrpia.

Srdečné pozdravy zo slnečného štátu.


Zvyšní uchádzači o prezidentský post zatiaľ hackerské útoky alebo pokus o ne nezaznamenali.

"Moderné technológie boli vymyslené pre múdrych ľudí. A takýchto ľudí, ktorí sa zapodievajú činnosťou narušujúcou moderné technológie za múdrych určite nepovažujem," vyjadrila sa k situácii, ktorej museli čeliť jej protikandidáti, kandidátka na prezidenta Dagmara Bollová. Ako uviedla, ona podobný problém zatiaľ riešiť nemusela.

Prezidentov hovorca Marek Trubač v súvislosti s dopísaným textom na Gašparovičovu stránku skonštatoval, že v tomto prípade ide o útoky prezidentových neprajníkov. "Je to zrejme prirodzené, že vždy v takýchto zlomových chvíľach, keď sa naskytujú možnosti prezentácie kandidátov a keď sa občania majú rozhodnúť, sú aj takí, ktorí svoj názor chcú vyjadriť aj napriek tomu, že ho môžu vyjadriť slobodne na svojich stránkach alebo slobodne sami, tak sa snažia svoj názor vtlačiť do úst tým, ktorí sa im možno nepáčia a ktorých názor neprijímajú," uviedol. "My robíme všetko preto, aby sme stránku pravidelne kontrolovali. Úplne na sto percent sa ale nedá ničomu zabrániť," zdôraznil. Dodal, že v súčasnosti sú preverované všetky právne kroky a možnosti, ako sa vyhnúť takýmto hackerským útokom a tiež ako príslušného hackera aj právne postihnúť.

Zuzana Martináková v súvislosti s útokom hackerov už podala na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre marenie prípravy a priebehu volieb. "Štýl a forma, ako bola táto podvodná správa napísaná, nenaznačuje bezvýznamný žart, ale profesionálnu prípravu s jasným úmyslom zneistiť voličov ohľadom mojej kandidatúry," komentovala dnes Martináková s tým, že webovú stránku už zabezpečili proti ďalšiemu zneužitiu.

"Verím, že hackeri sa naozaj veľmi dobre vyznajú vo svojej práci a uznávam ich schopnosti. Chápem ich aktivitu ako upozornenie na bezpečnostné diery v existujúcich informačných systémoch a verím, alebo dúfam, že moja stránka odolá ich testom," vyjadril sa k útokom hackerov prezidentský kandidát Milan Melník.

Pirátstvo v tejto podobe jednoznačne odsúdil aj kandidát František Mikloško. "Solidarizujem s mojimi protikandidátmi a vyjadrujem im svoju spoluúčasť. Nezávidím im v tomto prípade ani tú negatívnu reklamu," vyjadril sa. Doteraz sa s niečím podobným v súvislosti so svojou osobou nestretol. Ako však poznamenal, sám je zvedavý, či sa do konca volebnej kampane nestretne i on s niečím podobným.

Správanie hackerov jednoznačne odsúdil aj Radičovej hovorca Pavol Gmitter. Zhruba pred týždňom bola podľa jeho slov približne deň nedostupná webová stránka tejto prezidentskej kandidátky a nefungovali ani príslušné maily. "Od správcov našej stránky som sa dozvedel, že to bolo tiež preto, že sa ju niekto pokúsil napadnúť. Stránku sme preto zverili do rúk profesionálom, aby oni zabezpečovali jej bezpečnosť a po týchto udalostiach, ktoré sa stali iným kandidátom, určite sprísnime, alebo ešte viac sa budeme venovať bezpečnosti našej stránky," zdôraznil.
Kandidát na prezidenta Milan Sidor sa k útokom hackerov nevyjadril.

Napadnutie webových stránok kandidátov nebol podľa odborníka na sieťovú bezpečnosť Jakuba Červeného veľký problém. Ako objasnil pre TASR, na takéto útoky stačia dostatočné znalosti technológií na tvorbu webových stránok, pričom podotkol, že návody, ako možno stránky napadnúť, sa nachádzajú aj na internete. "Pokiaľ sa do toho človek vyzná, tak to nie je ani časovo náročné," podotkol s tým, že takýchto ľudí je v SR dostatok. Myslí si, že v medializovaných prípadoch ani nemuselo ísť o akciu hackerov. Priblížil totiž, že tí často pripoja pri útoku aj vyhlásenie, v ktorom upozornia na chybu, ktorá ho umožnila.
Ako ďalej pokračoval, vypátranie ľudí, ktorí sa nabúrali na stránky Gašparoviča a Martinákovej, môže byť komplikované. Predpokladá, že vinníci svoj čin zamaskovali. Pokiaľ však aktéri napadli stránky priamo z domáceho pripojenia, nebude problém ich odhaliť, doplnil.

Chcete vedieť viac? O zvláštnych útokoch na stránky prezidentských kandidátov sa dočítate aj v zajtrajšom Novom Čase!

186600

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková o jej odvolávaní: Nevidím žiadny relevantný dôvod